Local

Casa Tatovici, care găzduiește secția de științe ale naturii a Muzeului Vrancei, va fi reabilitată din fonduri europene, de italieni

Ionel Sclavone
9 apr 2019 2713 vizualizări

Două firme cu sediul în Napoli, Italia, și punct de lucru în București au obținut contractul pentru consolidarea și reabilitarea Casei Tatovici – secția de științe ale naturii a Muzeului Vrancei. Cele două companii, Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL și Groma Societa di Ingegneria– Societa a Responsabilita Limitata Semplificata, au ofertat un preț cu aproximativ 16% mai mic decât valoarea estimată a lucrărilor. În România firmele italiene au o prezență  foarte redusă care se limitează doar la prestări-servicii de consultanță și management. Perdanții licitației organizată de Consiliul Județean au fost NS Consart ’96 SRL, Dedal Bahamat SRL și SPA Inovations SRL, firme cu cârlig la banul public.

O asociere de două firme italiene, cu sediul în Napoli și puncta de lucru în București, se va ocupa de consolidarea și reabilitarea Casei Tatovici – secția de științe ale naturii a Muzeului Vrancea. Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL și Groma Societa di Ingegneria– Societa a Responsabilita Limitata Semplificata au câștigat licitația organizată de Consiliul Județean pentru suma de 6.833.609,34 lei la care se adaugă TVA. Perdanții licitației organizate de Consiliul Județean au fost NS Consart ’96 SRL, Dedal Bahamat SRL și SPA Inovations SRL care s-au asociat, de asemenea, pentru a obține contractul.

Departajare câștigătorilor s-a făcut, conform caietului de sarcini, în funcție de preț – care a deținut o pondere de 90% - și perioada de garanție a lucrărilor - 10%. Prețul cu care s-au prezentat câștigătorii este cu 1.284.265,66 lei plus TVA mai mic decât valoarea estimată, de 8.117.875 lei plus TVA, publicată pe portalul guvernamental de achiziții publice. În procente, prețul ofertat de italieni este cu aproximativ 16% mai mic.

Consolidarea și reabilitarea Secției de Științe ale Naturii a Muzeului Județean – Casa Tatovici a fost scoasă la licitație anul trecut, pe 15 octombrie, pentru a doua oară. Licitația a vizat contractarea mai multor categorii de activitări, respectiv, servicii de proiectare, servicii de asistență tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări.

Termenul de finalizare și recepție lucrării a fost fixat la 40 de luni de la data semnării angajamentelor și a emiterii ordinului de începere.

Două firme cu o prezență modestă în România

În România, cele două firme care au obținut contractul de reabilitare și consolidare a Casei Tatovici au o activitate destul de restrânsă, care se limitază la prestări servicii de consultanță în management și afaceri - Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL și inginerie și consultanță tehnică - Groma Societa di Ingegneria– Societa a Responsabilita Limitata Semplificata. Conform informațiilor publicate de Ministerul Finanțelor Publice, pentru a derula acest tip de afaceri, în companiile respective activează doi, respectiv, un angajat.

Groma Societa di Ingiegneria a fost înfiinţată în 2014, în Napoli, și funcționează cu zece angajaţi. Este condusă de Patrizio Fusco, Massimo Facchini şi Michele Galardo. Filiala din România este coordonată de Alfonso Greco şi a fost deschisă în 2016.

Dacă accesăm website-urile de prezentare înregistrate în Italia, observăm că firmele cu pricina au o vastă activitate în domeniile proiectării și a construcțiilor, inclusiv în restaurarea clădirilor istorice.

Rămâne să vedem dacă vor aduce la Focșani, pentru consolidarea și reabilitarea Casei Tatovici, specialiștii și muncitorii calificați care au lucrat la acele obiective sau vor apela la resursele locale. Și astfel, sub umbrela Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL și Groma Societa di Ingegneria– Societa a Responsabilita Limitata Semplificata vom vedea lucrănd la Casa Tatovici, aceleași firmel locale de construcție apropiate de PSD și de Marian Oprișan.

Dedal Bahamat și NS Consart ’96 abonate la lucrările publice din Vrancea

Cei care au pierdut licitația de la Casa Tatovici, NS Consart 96 SRL și Dedal Bahamat SRL, sunt două firme care au lucrat și înainte pentru Consiliul Județean. În prezent, acestea se ocupă de reabilitarea și consolidarea sediului fostei Prefecturi Putna, lucrare pe care au obținut-o pentru suma de 4.412.052 lei, cu TVA inclus. Finanțarea este asigurată din bugetul județului Vrancea.

Dedal Bahamat și NS Consart ‘96 au mai colaborat la lucrările de refacere din Piața Unirii, finalizate cu o întârziere de câțiva ani, dar și la reabilitarea celor patru Mausolee din Vrancea, Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani. O altă lucrare la care au colaborat cele două firme a fost cea pentru amenajarea parcării din strada Eroilor, din spatele Magazinului Milcov.

Casa Tatovici reabilitată din fonduri europene

Consiliul Județean a obținut finanțare din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 pentru reabilitarea Casei Tatovici și a sediului fostului Tribunal Vrancea. Intervențiile la clădirea Tribunalului au fost estimate la 16.131.899,85 lei plus TVA, în vreme ce la Casa Tatovici au fost propuse costuri de 8.117.875 lei plus TVA.

Inițial, Consiliul Județean a scos la licitație cele două contracte pentru proiectare și lucrări în luna februarie a acestui an. Comisia de evaluare a decis să le anuleze după doar câteva luni, în vară, în etapa de evaluare tehnică, apreciind că nici una dintre ofertele depuse nu sunt conforme.

Licitația pentru contractul de consolidare și reabilitare a Casei Tatovici a fost reluată în luna octombrie, așa cum am arătat mai sus. În cazul sediului Tribunalului Vrancea, licitația nu a fost, încă, relansată deși au trecut aproape doi ani de la momentul în care reprezentanții Consiliului Județean au semnat contractul de finanțare.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.