Local

Casa proiectată de arhitectul Ion Mincu în Cimitirul Nordic Focșani, apărată de Institutul Național al Patrimoniului

Ziarul de Vrancea
25 dec 2019 4461 vizualizări

Primăria municipiului Focșani a fost somată de Institutul Național al Patrimoniului (INM) să oprească procedurile de demolare a clădirii ce a fost proiectată de arhitectul Ion Mincu (1852-1912) în Cimitirul Nordic al Focșaniului.

La petiția lansată de Asociația “Eu, tu și ei” pentru stoparea acțiunii de demolare a Casei Administratorului din Cimitirul Nordic răspunsul INM nu a întârziat să apară dovedind justețea argumentelor noastre dar și dezinteresul autorităților publice locale vizavi de moștenirea culturală rămasă de la marele arhitect român. În luna noiembrie, Silvia Nichita, fondatorul proiectului cultural #PovestimFocșaniul, susținut de Asociația “Eu, tu și ei”, a sesizat atât Institutul Național al Patrimoniului cât și Ordinul Arhitecților din România cu privire la intenția Primăriei municipiului de a demola clădirea proiectată de Ion Mincu, fost inginer și arhitect al orașului Focșani în perioada 1874-1877, cel care avea să devină fondatorul curentului de arhitectură națională și al învățământului superior de arhitectură. Casa Administratorului este, din câte se știe, primul edificiu proiectat de Ion Mincu. Documente de la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale păstrează semnătura lui Ion Mincu pe planurile care au stat la baza edificării construcției.

Selectăm din adresa trimisă de Institutul Național al Patrimoniului Primăriei Municipiului Focșani și Direcției Județene pentru Cultură Vrancea:

“Casa din cimitir proiectată de arhitectul Ion Mincu, personalitate remarcabilă a culturii românești și a municipiului Focșani în primul rând, reprezintă un martor centenar pe de-o parte, al existenței acestui cimitir, pe de altă parte, al perioadei de început a activității marelui arhitect. Prin regimul scăzut de înălțime și volumetrie, casa construită de Ion Mincu se integrează armonios în peisajul cimitirului, în timp ce spațiile interioare dedicate cancelariei, personalului administrativ și oficiant al cimitirului asigurau buna funcționare a serviciilor aferente. Cimitirul nordic din Focșani este păstrătorul unor monumente funerare clasate în Lista Monumentelor Istorice, dintre care basorelieful Zoe și Dumitru Bengescu, cod LMI VN-IV-m-B-06603, basorelieful generalului Rașcu, cod LMI VN-IV-m-B-06604, bustul inspectorului de artilerie Mihai Pastia, cod LMI VN-IV-m-B-06602, se află la distanțe de numai 20-40 m față de casa proiectată de arh. Ion Mincu. Având în vedere proximitatea acestor monumente față de clădirea administrativă orice intervenție nouă este supusă reglementărilor prevăzute prin Legea 422/2001 privind protecția monumentelor istorice, respectiv avizului Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Păstrarea și consolidarea clădirii administrative existente, concomitent cu înlăturarea intervențiilor recente care au modificat aspectul inițial, reprezintă o necesitate a conservării patrimoniului cultural al orașului Focșani. Este astfel necesar să se identifice un alt spațiu în vederea construirii altui imobil, în cazul în care expertiza de specialitate va constata că cel vechi nu corespunde nevoilor funcționale actuale ale cimitirului”, se arată în adresa INP, înaintată de Primăriei Municipiului Focșani, și semnată de Directorul general, dr. arh. Ștefan Bâlici. 

În urma acestei luări de poziție, cel puțin pentru o perioadă, clădirea administrativă din Cimitirul Nordic rămâne în picioare. În locul clădirii proiectată de Ion Mincu se dorește edificarea unei clădiri cu etaj, pe același amplasament, potrivit anunțului de intenție de pe site-ul primăriei. “Chiar dacă această construcție nu a fost clasificată ca monument istoric până acum, Ion Mincu este el însuși parte a istoriei arhitecturale din România, un nume de rezonanță internațională. Demolarea Casei Administratorului este un semn al lipsei de respect față de ceea ce reprezintă Ion Mincu, față de memoria și moștenirea lui, e crasă lipsă de înțelegere a învățămintelor istoriei în general. A demola e ușor, o poate face orișicine. Mai greu e să cauți soluții arhitecturale, să te apleci asupra lecțiilor trecutului, să ți le însușești și apoi să veghezi și să restaurezi vestigiile ce le-ai primit spre păstrare ca să ai ce transmite mai departe celor ce vor veni după noi. Cinstindu-i pe înaintași te respecți pe tine și demonstrezi că-ți pasă de generațiile viitoare”, se arată în petiția înaintată autorităților centrale. 

În Focșani se află un singur monument istoric edificat de arhitectul Ion Mincu, mausoleul familiei Dumitru Simionescu-Râmniceanu, aflat în Cimitirul Sudic. Casa natală a arhitectului, propusă să devină casă memorială în secolul trecut, a căzut tot în numele așa zisei modernizări, în timpul sistematizării urbane comuniste de după cutremurul din 1977, potrivit unor documente de arhivă citate în lucrarea de cercetare “Elita unionistă din Focșanii Unirii. Istorii. Destine. Patrimoniu.”, autori Dan Nichia și Silvia Vrînceanu, ce va fi lansată pe 18 ianuarie 2020. 

Text și fotografii preluate de pe site-ul : vranceaaltfel.ro

Citiți și:Întrebare pentru Primăria Focșani: Îl expulzăm și pe Ion Mincu?;

Drept la replică referitor la articolul ”Întrebare pentru Primăria Focșani: Îl expulzăm și pe Ion Mincu?”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.