Local

Cartoful fierbinte al finanțării clubului CSM Focșani 2007

Ziarul de Vrancea
4 sep 2021 2461 vizualizări

Președintele Comitetului Director al CSM Focșani, consilierul local liberal Liviu Macovei, îl acuză, pe Facebook, pe primarul Cristi Valentin Misăilă de „folosirea sportului pe post de fanion electoral” în general, iar în particular de faptul că nu a alocat până acum pentru CSM Focșani 2007 suma de 2 500 000 lei, cu care majoritatea din Consiliul Local Focșani a suplimentat bugetul clubului în ședința din 18 august.

„În ultimele 4 luni, primarul municipiului Focșani a avut o serie de postări pe rețelele de socializare și conferințe de presă pe tema sportului. Mesajul principal transmis prin acele comunicări a fost, sintetizând, că majoritatea din Consiliul Local formată din PNL si USR-PLUS au lăsat sau vor lăsa CSM Focșani 2007 fără bani de funcționare și în consecință sportivii vor începe în nesiguranță anul competițional. Între timp, pe 18-08-2021, Consiliul Local a suplimentat bugetul CSM Focșani 2007 cu suma de 2 500 000 lei.

Campionatele au început, echipele noastre chiar au avut victorii în deplasare dar în continuare nu au bani. Suntem în data de 31-08-2021 și primarul Cristi Misăilă nu a alocat banii respectivi către club. Din ce motive, să explice dumnealui.

Din păcate sportul a fost folosit pe post de fanion electoral. Cât a fost bine de pozat cu sportivii câștigători, primarul era primul. Când s-a dat puțin de greu, s-a aruncat pisica în curtea Consiliului Local. Acum când sunt și bani de la Consiliul Local iar lucrurile pot intra în normalitate, primarul nu mai e interesat de sportul focșănean.

Ar trebui să lăsăm sportul în afara politicii și să nu mai aplicăm dubla măsură în funcție de interesul electoral de moment. Important este ca sportul să aibă condițiile necesare bunei funcționari și obținerii de performanță. Nu e relevant cine vrea să pară că a contribuit mai mult la acest lucru pentru că singurii a căror contribuție e relevantă sunt sportivii.

În continuare aștept banii alocați pentru club și în fiecare zi de întârziere voi întreba public Primăria de ce nu alocă banii.”-Liviu Macovei

Desigur primarul Misăilă trebuie să explice, inclusiv public, de ce n-a alocat până acum (și când o va face) cei 2 500 000 lei votați de majoritatea din Consiliul Local formată din PNL si USR-PLUS, în ședința din 18-08-2021să suplimenteze bugetul CSM Focșani 2007.Aceasta însă este probabil cea mai mică problemă de rezolvat privind finanțarea CSM Focșani 2007!

Cea mai serioasă problemă este, în opinia Ziarului de Vrancea, când, cum și de unde vor fi asigurate restul fondurilor necesare finanțării CSM Focșani 2007 până la finalul acestui an, în contextul în care-i clar, că acești bani nu există acum în bugetul municipiului reședință a județului Vrancea pe anul 2021.

Prezentăm în continuare discuția pe care Ziarul de Vrancea a avut-o pe acest subiect cu președintele Comitetului Diretor al CSM Focșani 2007, consilierul local PNL, Liviu Macovei

Nu se știe încă exact la această oră de câți bani mai are nevoie CSM Focșani 2007 până la sfârșitul anului 2021

Ziarul de Vrancea l-a întrebat pe președintele Comitetului Diretor al CSM Focșani 2007: „De ce sumă mai are nevoie CSM Focșani 2007 din bugetul Municipiului Focșani până la sfârșitul anului 2021?”

Liviu Macovei, președintele Comitetului Diretor al CSM Focșani 2007: „Între 3.200.000 si 4.000.000. În funcție de programul competițional la toate Secțiile. Săptămâna viitoare știim suma exactă.”

Ziarul de Vrancea: „Și de unde aveți speranță să-i obțineți? În condițiile în care, din informațiile noastre, din ceea ce mai este acum în fondul de rezervă al bugetului municipiului Focșani pe 2021 mai trebuie aproximativ 1500.000 lei pentru a se asigura fondul de salarii al angajaților Primăriei și instituțiilor subordonate până la sfârșitul acestui an.”

Liviu Macovei, președintele Comitetului Diretor al CSM Focșani 2007: „Primarul a promis într-o ședință de Comitet Director (n.r. al CSM Focșani 2007) că mai aloca 4.400.000 (cei alocați inițial oricum ajungeau doar până în Iulie). Noi mai trebuie să “găsim “ diferența de 1.300.000 lei.”

Ziarul de Vrancea: „Și de unde credeți că veți putea găsi acești bani? Și primarul și dvs? Vă repetăm, în condițiile în care din rezerva bugetului municipiului Focșani pe 2021 pare aproape imposibil să se mai poată aloca ceva pentru CSM Focșani 2007.”

Observație:La această întrebare n-am mai primit din păcate nici un răspuns!

La cum arată lucrurile în momentul publicării acestui articol, fără o sumă consistentă de cel puțin 6-7 milioane de lei, care să ajungă în bugetul municipiului Focșani, fie după rectificarea de buget guvernamentală ce urmează a fi făcută în perioada următoare, fie direct de la bugetul Consiliului Județean Vrancea, finanțarea CSM Focșani 2007, până la finalul anului 2021 și completarea restului fondului de salarii pentru Primărie și unitățile subordonate, sunt, probabil, nerealizabile.Iar de acest adevăr ar trebui să fie conștiente, taberele implicate în disputa pe tema finanțării CSM Focșani 2007.

Din informațiile obținute de Ziarul de Vrancea, primarul Cristi Valentin Misăilă a solicitat Comitetului Director și conducerii clubului, înainte de vira în bugetul CSM Focșani 2007,  suma de    2 500 000 lei, aprobată în ședința din 18 august 2021 a Consiliului Local, o serie de documente.Ar fi vorba, spun sursele noastre, de documente referitoare la justificarea cheltuielor angajate de Comitetului Director și conducerea clubului ( contracte cu jucători și antrenori, procese verbale de ședință ale Comitetului Director, procese verbale de negociere etc).O posibilă cauză a  nealocării până acum a celor 2 500 000 lei, votați de majoritatea din Consiliul Local, formată din PNL si USR-PLUS, în ședința din 18-08-2021să suplimenteze bugetul CSM Focșani 2007, ar putea-o constitui neprimirea documentelor solicitate menționate. 

Citiți și:Fără bani suficienți în buget, Comitetul Director al CSM Focșani 2007 anunță că a încheiat toate contractele pentru sezonul 2021-2022

Prinr-o postare pe Facebook, Comitetul Director al CSM Focșani 2007 anunță că: „În ședința de Comitet Director de astăzi (n.r. vineri, 20.08.2021), s-au aprobat și semnat contractele de activitate sportivă ale antrenorilor și sportivilor din cadrul secțiilor clubului (Handbal, Fotbal, Baschet, Volei, Tenis de masă, Atletism, Tir sportiv, Tenis de câmp, Judo, Arte marțiale, Șah, Taekwondo) pentru sezonul competițional 2021-2022.”

Anunțul Comitetului Director al Clubului Sportiv Municipal (CSM) Focșani  2007 apare în contextul în care în ședința extraordinară a Consiliului Local Focșani de miercuri, 18 august 2021, la punctul de pe ordinea de zi privind rectificarea bugetară, majoritatea PNL-USR-PLUS a votat alocarea din fondul de rezevă bugetară a sumei de 2,5 milioane lei pentru finanțarea CSM Focșani, dintr-un necesar de 8,6 milioane de lei.

Desigur, anunțul Comitetului Director al CSM Focșani 2007, cum că a rezolvat problema încheierii contractelor de activitate sportivă ale antrenorilor și sportivilor din cadrul secțiilor clubului pentru sezonul competițional 2021-2022, poate fi unul în sine îmbucurător. Fără contracte încheiate, echipele și sportivii CSM Focșani 2007 de la diverse discipline nu se pot înscrie și participa la competiții. Există însă și un mare dar! ....

Această rezolvare, anunțată vineri pe Facebook de Comitetul Director al CSM Focșani 2007, are totuși câteva necunoscute, referitoare la legalitatea modului ei de aprobare, care ar putea crea probleme ulterioare, deloc simple.

Prima dintre aceste probleme, din informațiile Ziarului de Vrancea, ar putea apărea din faptul că suma de 2, 5 milioane de lei, aprobată în ședința extraordinară a Consiliului Local Focșani din 18 august pentru finanțarea CSM Focșani 2007, a fost luată din fondul de rezevă bugetară, constituit la votarea Bugetului de anul 2021.

Din cauză că în conformitate cu prevederile legale în vigoare, banii din fondul de rezervă bugetară pot fi distribuiți doar pe anumite capitole (între care nu este prevăzut sportul) și în condiții strict stipulate de lege, ar putea exista pericolul ca o astfel de alocare să nu fie tocmai legală. Ilegalitatea s-ar putea stabili fie prin neacordarea avizului Instituției Prefectului Județului Vrancea, pe hotărârea Consiliului Local Focșani din ședința de miercuri, fie printr-o contestație ulterioară în instanță.

O altă problemă ar putea-o constitui inclusiv semnarea, anunțată că s-a făcut vineri, 20 august, a tuturor contractelor de activitate sportivă ale antrenorilor și sportivilor din cadrul secțiilor clubului pentru sezonul competițional 2021-2022. Această semnare s-a realizat în condițiile unei finanțări asigurate, în cea mai recentă în ședința extraordinară a Consiliului Local Focșani, de doar 2,5 milioane de lei, dintr-un necesar de 8,6 milioane lei. Este deci evident că vineri, în Comitetului Director al CSM Focșani  2007 s-au semnat contracte de o valoare mult mai mare decât finanțarea asigurată prin hotărârea Consiliului Local Focșani.

„Este ca și cum un administrator al unei firme ar semna CEC-uri fără acoperire”, a explicat printr-o comparație sugestivă, pentru Ziarul de Vrancea, un cunoscător în domeniul financiar-contabil situația creată prin aprobarea de vineri a contractelor menționate în ședința Comitetului Director al CSM Focșani 2007. Deci din nou s-ar putea ivi o problemă de legalitate, în legătură cu aceste contracte, iar complicațiile care s-ar putea genera printr-o asemenea constatare ulterioară ar fi unele cu impact considerabil.  

Explicațiile președintelui Comitetului Director al CSM Focșani 2007, Liviu Macovei

Consultat de Ziarul de Vrancea, pentru a justifica faptul că s-au semnat în ședința comitetului director al CSM Focșani 2007 de vineri contractele de activitate sportivă ale antrenorilor și sportivilor din cadrul secțiilor clubului pentru sezonul competițional 2021-2022, în condițiile în care clubul are aprobate, la ora actuală, fonduri de 2,5 milioane lei dintr-un necesar de 8, 6 milioane lei, Liviu Macovei a precizat următoarele:

„M-am interesat și vă pot spune că toate Cluburile Sportive Municipale din țară procedează astfel (n.r. - angajează cheltuieli peste valorile finanțărilor pe care le au asigurate la un moment dat). Noi urmează să găsim soluții pentru a finanța activitatea CSM Focșani 2007 pe anul bugetar 2021, cât mai aproape de necesar, în perioada următoare. Și vom face acest lucru fie prin redirecționarea finanțărilor prevăzute în bugetul pe 2021 pentru proiecte care este clar că nu se vor realiza în acest an, fie prin obținerea unor finanțări pentru CSM Focșani 2007 de la Consiliul Județean Vrancea, fie prin atragerea unor sponsorizări de la firme private.

Am decis să semnăm vineri, 20 august 2021, în ședința Comitetului Director al CSM Focșani 2007, contractele de activitate sportivă ale antrenorilor și sportivilor din cadrul secțiilor (Handbal, Fotbal, Baschet, Volei, Tenis de masă, Atletism, Tir sportiv, Tenis de câmp, Judo, Arte marțiale, Șah, Taekwondo) pentru sezonul competițional 2021-2022, deoarece altfel am fi riscat ca echipele de handbal, baschet și fotbal să nu se mai poată înscrie în competiții.

Noi doar am aprobat în Comitetului Director, semnarea contractelor. Legalitatea lor este însă dată de semnătura directorului CSM Foșani 2007 (n.r. profesorul Stănică Grosu) care este o persoană ajunsă în această funcție printr-o decizie a primarului Cristi Valentin Misăilă. Actualul director al CSM Foșani 2007 (n.r. profesorul Stănică Grosu), care este un om de sport, a înțeles să-și asume răspunderea și să semneze contractele, pentru ca echipele clubului să se poată înscrie în competiții.

Pentru echipa de handbal, vineri era ultima zi când putea transmite la Federația Română de Handbal (FRH) contractele semnate. Dacă n-ar fi făcut-o, ar fi ratat participarea în cupa EHF, la care are dreptul în acest an, premieră pentru handbalul și sportul vrâncean. De altfel, și fostul director al CSM Focșani 2007 (profesorul Viorel Ciubotaru), acum director tehnic la secția de handbal, l-a convins pe actualul director (n.r. profesorul Stănică Grosu) să semneze contractele, precizându-i că și el proceda la fel când era în această funcție (n.r. angaja cheltuieli și obținea după aceea finanțările).”

Referitor la faptul că primarul Cristi Valentin Misăilă a atenționat conducerea clubului înaintea ședinței de vineri a Comitetului Director al CSM Focșani 2007, printr-o adresă scrisă, să nu angajeze cheltuieli mai mari decât finanțarea asigurată prin buget, Liviu Macovei a comentat: „Nu înțeleg de ce primarul Misăilă este dispus dă desființeze echipa de handbal și pe cea de baschet, după ce l-am văzut participând la meciurile acestor formații.”   


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.