Local

Când sunt obligați conducătorii auto să aibă vehiculele echipate cu anvelope de iarnă?

Dan Chiriac
27 nov 2017 1967 vizualizări

Polițiștii și meteorologii avertizează că urmează zile de iarnă u folosirea anvelopelor de iarnă (sau a celor all season) este obligatorie pe drumurile acoperite de gheață și zăpadă u polițiștii mai recomandă ca vehiculele să fie echipate corespunzător, dar și o conduită preventivă și adaptată condițiilor meteo și celor de trafic

Șoferii ar trebui să fie pregătiți pentru condiții meteo de început de iarnă, după cum avertizează polițiștii. ”Având în vedere condițiile meteorologice existente, precum și avertizarea Administrației Naționale de Meteorologie valabilă pentru intervalul 27 noiembrie, ora 20.00- 28 noiembrie, ora 16.00, fenomenele vizate fiind ploi însemnate cantitativ, ninsori însemnate și viscol- la munte, polițiștii  recomandă conducătorilor auto: să circule cu prudență și să se informeze, înainte de a pleca în călătorie asupra condițiilor de deplasare pe traseul ales, precum și despre condițiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.

 

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile acoperite cu zăpadă

 

Pentru a lămuri discuțiile existente pe internet, rețele de socializare, site-uri de specialitate sau diverse forumuri, polițiștii fac o precizare importantă legat de obligativitatea folosirii anvelopelor de iarnă. ”Legislația rutieră în vigoare prevede că pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante (lanțuri). Amenzile pentru încălcarea normelor în domeniu sunt cuprinse între 1.305 lei 2.009 lei. Precizăm că, în legislație nu se face referire la o dată calendaristică de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei”, se arată în informarea Biroului de Presă al IPJ Vrancea. În situația apariției fenomenelor meteorologice extreme, tronsoanele de drum pe care nu se va permite accesul autovehiculelor vor fi semnalizate cu bariere și indicatoare rutiere “Accesul Interzis”, cu indicatorul „Drum înzăpezit” sau cu echipaje de politie, au mai informat oamenii legii. Sfaturile polițiștilor privesc și pe pietoni. ”Reamintim pietonilor necesitatea respectării cu strictețe a regulilor privind deplasarea pe drumurile publice, prin evitarea pe cât posibil a folosirii părții carosabile după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă. Traversarea drumului se va face numai prin locurile marcate și semnalizate corespunzător (pe la trecerile pentru pietoni). Pietonii  trebuie să se asigure foarte atent, iar dacă observă că șoferul nu poate opri în timp util, să renunțe la traversare”, se mai arată în materialul de presă.

 

O conduită preventivă este întotdeauna salvatoare

 

Din acest motiv, polițiștii mai recomandă conducătorilor auto:

- să adapteze permanent viteza de deplasare la condițiile meteo-rutiere și să păstreze o distanță corespunzătoare față de autovehiculul din față, astfel încât, la nevoie, să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță.

 

-să nu bruscheze comenzile autoturismului

 

-să verifice dispozitivele de iluminare și semnalizare

 

-să asigure o bună vizibilitate a parbrizului, lunetei, geamurilor laterale și oglinzilor retrovizoare, funcționarea ștergătoarele și instalațiilor de climatizare, fiind o obligație a conducătorilor auto.

 

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, în următoarele situații:

 

    a) când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente.

    b) în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mică de 50 m;

    c) când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită, sau mâzgă (Gabriel SAVA)

 

Informații despre condițiile meteo și starea drumurilor le puteți afla și de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea – telefon 0237611212, precum și de la Centrul Operațional al IPJ Vrancea – telefon 0237207101. (IPJ Vrancea)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.