Local

Campanie a Poliției Române:„Hoţii sunt creativi, fii preventiv!”

Gabriel Sava
30 aug 2017 1082 vizualizări

Poliţia Română și Groupama Asigurări  atrag atenţia asupra condiţiilor care favorizează furturile din locuinţe, printr-o nouă campanie de informare, „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!”, care se va desfăşura până la finalul acestui an.Acțiunea de informare este derulată în cooperare cu Groupama Asigurări.Numărul de furturi din locuințe a scăzut în 2017 comparativ cu anul trecut    conform IPJ Vrancea            

   

Iniţiativa se înscrie în cadrul acţiuni derulate în cadrul parteneriatului  dintre Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi respectiva companie, demarat în 2011, prin care se urmăreşte prevenirea victimizării populaţiei pe zona de infracţiuni contra patrimoniului, prin cel de-al şaselea proiect dezvoltat împreună, de această dată cu privire la modalitaţile de prevenire a furturilor din locuinţe. De multe ori, riscurile pot fi minimizate prin acţiuni uzuale, precum cele de verificare a securităţii locuinţei atunci când plecăm de la domiciliu.  Această campanie a fost fundamentată şi de rezultatele unui sondaj de opinie realizat de  Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii în care se evidenţiază faptul că prevenirea furturilor din locuinţe este un subiect de interes pentru populaţie. Aproximativ 70% dintre cei intervievaţi doresc să primească recomandări sau alte informaţii în acest sens, iar peste jumătate dintre respondenţi apreciind că activităţile cu caracter preventiv ajută la reducerea numărului de infracţiuni.  

În Vrancea, numărul furturilor din locuințe este în scădere

Datele IGPR arată că, în cursul anului 2016, numărul furturilor din locuinţe a scăzut cu aproximativ 11%, comparativ cu 2015, 10% dintre acestea înregistrându-se ca urmare a împrietenirii cu proprietarii, iar escaladarea şi pătrunderea pe ferestrele lăsate deschise reprezentând un mod de operare întâlnit frecvent.

Prevenirea criminalităţii continuă să fie în atenţia poliţiei vrâncene, cu atât mai mult cu cât  neglijenţa proprietarilor constituie în multe cazuri un factor favorizant.

La nivelul județului Vrancea avem o scădere cu 59 de fapte, de la 266 de furturi din locuință în semestrul I din 2016 la 207 în 2017”, a declarat comisarul șef Vasile Marin, adjunct al comandantului IPJ Vrancea la întâlnirea cu mass media derulată în cursul zilei de miercuri. În perioada septembrie – decembrie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea desfăşoară,  activități de prevenire în cadrul campaniei naționale  de prevenire a furturilor din locuințe ” Hoții sunt creative, fii preventiv!”. La activităţile din cadrul campaniei sunt angrenate efective din cadrul Serviciului de Ordine Publică - prin poliţiştii de proximitate şi ofiţerii de prevenire, cetăţenii vor fi informați cu privire la măsurile de prevenire ce pot fi luate pentru a evita să fie victimele unui astfel de eveniment neplăcut, cum ar fi furtul din locuințe. (Gabriel SAVA)

Pentru a nu deveni următoarea lor victimă, țineți cont de următoarele sfaturi:

– Nu permite accesul persoanelor necunoscute în locuință. Cei mai vulnerabili în fața hoților sunt copiii și bătrânii; aceștia pot fi ușor convinși de persoanele rău-intenționate.

– Încuie ușa de la intrare chiar și atunci când ești în casă.

– Nu oferi informații despre tine, despre bunurile pe care le deții ori despre vecini, persoanelor străine care pretind că reprezintă diverse instituții, dar care nu prezintă actul de identitate și legitimația de serviciu.

– Dacă stai la casă sau la parter, nu lăsa ferestrele deschise când pleci de-acasă. De asemenea, grilajele montate la ferestre îi descurajează pe hoți.

– Apelează la o persoana de încredere care să iți ridice eventualele facturi sau materiale lăsate la ușă ori în cutia poștală în perioada în care lipsești o perioadă mai lungă de timp. Pentru hoți, o cutie poștală plină e un semnal că proprietarul nu a mai trecut de mult pe-acasă. (G. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.