Local

Calendarul a fost publicat de AFIR: Finanțări nerambursabile pentru vrâncenii din mediul rural

Ionel Sclavone
22 iul 2021 2929 vizualizări

Vrâncenii care doresc să-și deschidă sau să dezvolte mici afaceri în mediul rural vor putea obține fonduri nerambursabile prin intermediul a patru programe ce vor fi lansate începând cu luna august. Cele patru linii de finanțare se adresează PFA-urilor, microîntreprinderilor și întreprinderilor mici care vor să deruleze afaceri în mediul rural. Anunțul a fsot făcut de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat calendarul estimativ în baza căruia vor începe înscrierile pentru alocările financiare destinate afacerilor agricole și neagricole, pe anul 2021. Acesta vine după ce în luna mai au fost puse în dezbatere publică proiectele de ghiduri pentru finanțare. Conform estimărilor, cele mai importante finanțări vor deveni accesibile în lunile august și septembrie 2021. Drept urmare, cei interesați, vor trebui să se intereseze și să-și pregătească documentațiile.

Prima finanțare, este alocată sub forma unui sprijin de până la 70.000 de euro destinat tinerilor fermieri care devin șefi de exploatații agricole. Este vorba de submăsura 6.1. Înscrierile vor începe din a doua jumătate a lunii august.

Cei interesați trebuie să știe că ajutorul financiar poate fi accesat de tinerii fermieri care încă n-au împlinit 41 de ani și care devin pentru prima oară șefi unici ai unei exploatații agricole. Au acces la aceste sume firmele cu mai mulți acționari în cadrul cărora un tânăr fermier este desemnat administrator și exercită pe termen lung controlul efectiv asupra deciziilor.

Solicitanții pot fi PFA-uri, Întreprinderi Individuale sau Întreprinderi Familiale, dar și asociați unici și administratori ai unui SRL ori asociați majoritari ai unui SRL. Indiferent de forma de organizare, aceștia vor trebui să se încadreze în categoria microîntreprinderilor sau în cea a întreprinderilor mici.

Sprijinul nerambursabil se va acorda pentru trei ani și va acoperi între 40.000 și 70.000 de euro. Banii se vor da în două tranșe. Prima tranșă, în procent de 75% din valoarea finanțării va fi plătită la semnarea contractului de finanțare. În vreme ce a doua tranșă, de 25% se va aloca în maximum trei ani de la semnarea contractului de finanțare. Banii vor fi plătiți în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri.

Bani pentru afaceri neagricole

Cea de-a doua linie de finanțare reprezintă un sprijin de până la 70.000 de euro pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale (submăsura 6.2). Aici înscrierile încep din luna septembrie, iar fondurile vor fi alocate pentru activități de producție, activități meșteșugărești, activități turistice și servicii.

Banii pot fi solicitați de fermierii sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități neagricole, pentru prima dată, în spațiul rural. Aceștia trebuie să fie autorizați ca PFA, de principiu. Finanțarea va fi accesibilă și microîntreprinderilor și întreprinderilor mici noi sau deja existente.

Sprijinul financiar nerambursabil va fi cuprins între 50.000 și 70.000 de euro, iar banii vor fi acordați în două tranșe, la fel ca mai sus. Diferă doar procentele. Prima tranșă va fi de 70%, plătibilă după semnarea contractului de finanțare, iar a doua, de 30% va fi acordată în maximum cinci ani de la încheierea contractului de finanțare. Aceasta dacă sunt îndeplinite obiectivele asumate prin planul de afaceri.

Finanțare pentru dezvoltarea fermelor mici

A treia linie de finanțare este un sprijin de 15.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3). Înscrierile încep în a doua jumătate a lunii august, iar pentru bani vor aplica fermierii care au o exploatație agricolă încadrată ca fermă mică și care sunt autorizați ca PFA, II sau IF. Totodată, vor putea cere banii și SRL-urile cu asociat unic. Indiferent de forma de organizare, solicitanții vor trebui să fie încadrați ca microîntreprinderi sau ca întreprinderi mici.

„În cazul dezvoltării fermelor mici, principiul finanţării nerambursabile este transformarea structurală şi deschiderea spre piaţă a fermelor mici cu potenţial de a deveni întreprinderi agricole viabile, precum şi de a creşte capacitatea de a identifica noi oportunităţi de valorificare a producţiei acestora, conducând la redresare economică și reziliență”, scrie în proiectul ghidului pentru această submăsură.

Sprijinul se va acorda pentru maximum trei ani și va fi de 15.000 de euro. Banii se vor acorda în două tranșe. Primii 75% vor fi alocați la semnarea deciziei de finanțare și 25% în cel mult trei ani de la semnarea deciziei de finanțare. Și în acest caz se pune condiția ca planul de afaceri să fie corect implementat.

Fonduri pentru afaceri în mediul rural

Ultima linie de finanțare, cea mai consistentă va fi acordată sub forma unui sprijin de până la 200.000 de euro. Banii vor fi alocați pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole (submăsura 6.4).

Înscrierile încep în septembrie, iar ajutrorul va putea fi accesat pentru activități de producție, activități meșteșugărești, activități turistice, dar și pentru furnizarea de servicii sociale, servicii pentru populație sau fabricarea de peleți și brichete din biomasă.

„În îndeplinirea acestor deziderate se acordă prioritate activităților de digitalizare la nivelul afacerilor, activităților de protecție a mediului, precum și serviciilor medicale. Astfel, se asigură contribuția la obiectivele EURI de redresare economică, care să contracareze efectele crizei provocate de COVID-19 asupra dezvoltării rurale”, scrie în proiectul de ghid al submăsurii.

Sunt vizați fermierii sau membrii gospodăriilor lor agricole care doresc să-și diversifice activitățile economice prin practicarea de activități nonagricole în vederea creșterii veniturilor și creării de alternative ocupaționale.

Solicitanții eligibili vor fi microîntreprinderile și întreprinderile mici neagricole existente sau nou-înființate. Vor mai putea cere bani fermierii sau membrii unor gospodării agricole (autorizaţi cu statut minim de PFA) care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități neagricole în zona rurală în cadrul întreprinderii deja existente.

Sumele accesate vor putea ajunge până la 100.000 sau 200.000 de euro, iar spirijnul va reprezenta fie 90%, fie 70% din totalul cheltuielilor eligibile, în funcție de valoarea solicitată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.