Local

Bugetul pe 2018 a adus PSD și PNL împreună: Primarii vrânceni nemulțumiți că vor rămâne fără bani

Ionel Sclavone
11 dec 2017 2504 vizualizări

O prevedere din noua lege a bugetului adoptat de Guvernul PSD – Tudose și care urmează să fie dezbătut în Parlament, nemulțumește primarii vrânceni, atât pe cei de la Putere PSD –ALDE cât și pe cei din Opoziția PNL. Alineatul 7) din articolul 6 al proiectului stabilește că localitățile care au înregistrat excedent bugetar la finalul anului 2016 vor primi mai puțini bani pentru echilibrare, anul viitor. Practic, sumele vor fi înjumătățite. În afară de aceasta, primăriilor li se vor reduce veniturile și mai mult din cauza noilor prevederi fiscale adoptate de același Guvern PSD – Tudose. Aceste diminuări de venituri pun în pericol investițiile precum și proiectele finanțate din bani europeni. Dacă pesediștii vrânceni își exprimă nemulțumirile pe ascuns, pe surse, de teama unor represiuni din partea baronului Marian Oprișan, în schimb primarii liberali, aflați în opoziție o spun pe față.

Un alineat din proiectul de lege a bugetului pe 2018 nemulțumește primarii vrânceni, atât din PSD cât și din PNL. Este vorba de articolul 6 care stabilește modul în care se repartizează banii la nivelul fiecărei localități din țară, alineatul 7) care prevede că alocările de la centru, din sumele defalcate din TVA „se diminuează cu jumătate din excedentul unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, înregistrat la data de 31.12.2016“.

Aceasta înseamnă că, primăriile care au pus deoparte bani la finalul 2016 pentru finanțarea unor investiții sau pentru cofinanțarea proiectelor europene vor primi mai puțin bani de la bugetul central. De exemplu, dacă o primărie a înregistrat în 2016 un excedent de un milion de lei, prin legea bugetului din 2018 va primi cu 500.000 de lei mai puțin, față de ce i-ar fi fost repartizat.

Surse din rândul primarilor social-democrați din județul nostru s-au declarat nemulțumiți de aceată decizie a Guvernului PSD –Tudose, apreciind că este o premieră legislativă. Potrivit acestora, în anii anteriori Legea bugetului menționa că din excedent pot fi suportate costurile pentru finanțarea proiectelor de investiții. Potrivit articolului 15 alin. (8) din Legea bugetului pe 2016, nr. 339/2015, „pe parcursul execuţiei bugetare, pentru asigurarea resurselor de finanţare a proiectelor, unităţile administrativ-teritoriale pot contracta finanţări rambursabile sau pot utiliza excedentul anual al bugetului local“.

Se prevede o risipă a banului public

Primarii PSD susțin că articolul încriminat instigă la «aruncarea banului public pe fereastră».  Sursele noastre prevăd că în decembrie 2017 mulți edili vor cheltui banii fără nici un discernământ  pentru a evita excedentul bugetar. Aceasta deoarece este prevăzută o procedură similară și la rectificarea bugetară de la jumătatea anului 2018, ținându-se cont de excedentul bugetelor locale înregistrat la 31.12.2017.

„Majoritatea primarilor vor cheltui banii în decembrie pentru a nu se înregistra cu excedent și, astfel, să le fie reduse fondurile care le-ar reveni la echilibrare“, ne-a declarat unul dintre primarii PSD, sub protecția anonimatului.

Sursa citată consideră că primăriile care au făcut economii și se bazează pe excedent pentru investiții sunt lăsate fără bani sau vor fi puse în situația să nu le mai finalizeze: „Din practică știm că sunt unități administrativ teritoriale (UAT) care la sfârșitul anului se înregistrează cu arierate, din cauza bugetului insuficient sau pentru că nu depun eforturi să diminueze cheltuielile. De asemenea, sunt și UAT-uri care se chibzuiesc cu grijă (nu cumpără panseluțe, băncuțe etc.) tocmai pentru a încheia anul cu excedent urmând să-l utilizeze, conform legii, la investiții sau pentru cofinanțarea unor proiecte.

 

„Proiectul legii bugetului pe 2018 o mare eroare“

Un punct de vedere similar împărtășesc și primarii liberali din Vrancea. Ei sunt cu atât mai nemulțumiți  cu cât se așteaptă să fie discriminați în raport cu edilii PSD și să primească fonduri mai mici decât aceștia.

„Sunt primării care au semnat în septembrie contractele de finanțare în cadrul PNDR 2014-2020 (Programul Național de Dezvoltare Rurală finanțat de Comisia Europeană) iar în octombrie au încasat avansul. Majoritatea sunt în faza de licitație pentru achiziția documentațiilor tehnice care se va finaliza abia în ianuarie - februarie. Urmează etapa de proiectare propriu-zisă și licitațiile pentru lucrări. În cel mai fericit caz, sumele încasate în 2017 vor fi cheltuite în totalitate abia după semestrul 1 al anului 2018. De aceea n-ar fi corect ca la rectificarea bugetară de la jumătatea lui 2018 să se ia în calcul excedentul anului 2017 în care să intre avansurile încasate pentru susținerea proiectelor europene“, a declarat liberalul Nicolae Braicău, primarul comunei Ciorăști.

În opinia sa, actuala putere, PSD-ALDE a mințit în Programul de guvernare când a promis că începând cu 1 ianuarie 2018 impozitul pe venit se va vira integral, de la 71,5% la 100% , în bugetele locale. „Actualul guvern face o propunere absolut ridicolă de creştere a procentului din impozitul pe venit repartizat localităților de la 41,75% la 43,00%. De asemenea, propune o abordare abuzivă în materie de excedente bugetare aceea de a retrage jumătate din valoarea acestora. Or, pentru anumite localități, aceste excedente sunt surse sigure de realizare a investițiilor publice în comunitățile locale“, a precizat Nicolae Braicău.  

Deși comuna pe care o conduce nu este afectată, Dragoș Ciobotaru, primarul PNL din Vizantea Livezi susține că măsura este greșită: „Acest principiu aplicat de Guvernul României, conform căruia la distribuția sumelor alocate din cote defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale se va ține cont de excedentul anului precedent, mi se pare o mare eroare. Sunt afectate proiectele unde localitățile au cofinantare, sunt afectate achizitiile primăriilor pentru care sunt în desfașurare licitații și pentru care există banii în cont și sunt afectate contractele multianuale cu diverși prestatori de servicii și lucrări. Finanțarea Unităților Administrativ Teritoriale ar trebui să se facă echilibrat, constant, bazat pe criterii clare si obiective care să nu împiedice dezvoltarea și proiectele pe care le au în derulare“.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.