Local

Bright Sky RO – o aplicație care vine în sprijinul victimelor violenței domestice

Ziarul de Vrancea
14 nov 2020 1067 vizualizări

Campania locală Spune NU violenței domestice, inițiată de Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea în luna iulie a.c., continuă cu activități informativ-preventive susținute printr-o serie de materiale de suport realizate în campania națională Bright Sky: un spot audio, un spot video, 1000 afișe și o aplicație gratuită pentru telefonia mobilă – Bright Sky.

În perioada 10-13 noiembrie a.c.,  polițiștii de prevenire au fost susținuți de polițiștii Serviciului Ordine Publică și cei din cadrul Poliției Municipiului Focșani, ai orașelor Panciu, Odobești și cei din comuna Jariștea, dar și de reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al Judeţului Vrancea în realizarea unei serii de activități informativ-preventive dedicate prevenirii violenței domestice.

Activitățile au constat în discuții cu cetățenii și distribuirea materialelor informativ-preventive în zonele considerate frecventate de potențiale victime: sedii de instituții, stații de transport în comun, farmacii, secții de poliție, magazine, centre de înfrumusețare, avizierele cabinetelor medicale, dispensare.

Cetățenii și specialiștii din instituțiile vizate au fost sfătuiți cu privire la modalități de prevenire a violenței domestice și le-a fost prezentată aplicația  pentru telefonia mobilă Bright Sky realizată de Poliția Română în parteneriat cu fundația Vodafone. Aplicația este gratuită și este disponibilă pe dispozitivele Android din Google Play Store, iar pe telefoanele cu sistem de operare iOS, în App Store – indiferent de rețeaua de telefonie mobilă pe care o utilizați.

Bright Sky este o aplicație care oferă asistență și informații persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o persoană cunoscută.

De asemenea, aplicația se adresează practicienilor specializați și nespecializați, angajatorilor și tuturor celor care sunt în căutare de informații referitoare la violența domestică, siguranța on-line, hărțuirea și consimțământul sexual.

Funcțiile aplicației :

 Dacă până de curând aceste informații erau transmise de polițiști în activități față în față unui număr mare de cetățeni, în această perioadă cu numeroase restricții privind adunările de persoane și distanțarea socială, modalitatea de informare individuală, în intimitatea propriei locuințe utilizând internetul și o aplicație care adună la un loc o gamă largă de informații, este ideală.

În perioada ianuarie – septembrie 2020, în județul Vrancea au fost emise 133 de ordine de protecție provizorii, cu 44 mai multe față de primele 9 luni ale anului trecut. Din totalul acestora, 169 au fost emise la solicitarea victimelor.

Majoritatea situațiilor de victimizare a apărut în relația de cuplu – astfel, în cele mai multe dintre cazuri, 44%, victima este soțul/soția autorului – actual sau fost, în timp ce în 27% de situații victima este fost/actual partener al agresorului (restul – între părinți și copii sau între persoane cu alt grad de rudenie).

Atunci când partenerul sau cineva din familie te amenință, te lovește, sau îți face rău în orice fel, cere ajutorul Poliției !

B.P. Nr. 447 din 13 noiembrie 2020


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.