Local

Boeru în afaceri cu Primăria: Imobilele Muncipalității vor fi intabulate de un denunțător DNA

Ionel Sclavone
24 oct 2017 4103 vizualizări

Firma unui controversat afacerist acuzat de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală va  realiza documentațiile cadastrale și intabularea clădirilor și terenurilor din domeniul public și privat al Municipiului Focșani. Romair Consulting SRL, patronată de Gheorghe Boeru, considerat apropiat al șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu va încasa pentru aceste servicii, de la Primărie, 382.325 lei, sumă la care se adaugă TVA. Controversat om de afaceri, denunțătorul Sebastian Ghiță și Andrei Chiliman la DNA, Boeru este considerat un apropiat al șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În Vrancea, firma sa a mai obținut un contract în valoare de 501.290,25 lei pentru elaborarea unor hărți de risc.

Romair Consulting SRL a fost desemnată să întocmească documentațiile cadastrale și intabularea bunurilor imobile din domeniul public și privat al Municipiului în urma unei licitații organizată de Primărie la începutul lunii iulie. Pentru a-și surclasa singurul contracandidat, o altă firmă din București, Appraisals & Consulting SRL, Boeru a ofertat cu peste 160.000 de lei sub prețul estimat, de 550.000 de lei plus TVA, Romair a obținând contractul cu o ofertă de 382.325 lei plus TVA.

Pentru acești bani, societatea  are obligația să facă toate demersurile necesare, de la măsurători în teren, întocmirea planurilor de amplasament și a documentațiilor și până la depunerea dosarelor și înscrierea terenurilor și clădirilor în Cartea Funciară.

Beneficiarul, respectiv Primăria Focșani va suporta, toate costurile cu taxele și tarifele necesare avizării documentațiilor la OCPI. Tot în sarcina beneficiarului cade și rezolvarea problemelor legate de înscrierea în Cartea Funciară a unor imobile  dacă acest lucru implică acțiuni în instanță.

Romair Consulting SRL are la dispoziție zece luni, de la atribuirea contractului, pentru a finaliza toate lucrările pentru care a fost angajată. Orice întârziere în îndeplinirea angajamentelor dă dreptul beneficiarului să solicite penalităţi prestatorului.  În cazul în care, din vina sa exclusivă, acesta nu reuşeşte să-şi execute obligaţiile asumate, Primăria are dreptul să-i rețină din prețul contractului penalitaţi de 0,03% pentru fiecare zi de întârziere, din preţul contractului.

Romair Consulting angajată să întocmească hărțile de risc

Aceasta nu este singura afacere pe care Gheorghe Boeru și societatea pe care o patronează o derulează în județul Vrancea cu instituții publice. La începutul lunii aprilie, Romair Consulting SRL a fost angajată de Consiliul Județean ca să realizeze hărțile de risc pentru trei zone predispuse la alunecări de teren. În funcție de arealul în care sunt situate au fost identificate: zona nr. 1 - Gura Caliței, Dumitrești, Chiojdeni, Jitia, Poiana Cristei și Vintileasca; zona nr. 2 - Andreiașu de Jos, Nereju, Nistorești, Paltin, Vrâncioaia și Tulnici; zona nr.3 - Câmpuri, Răcoasa, Soveja, Vizantea-Livezi, Vidra și Tănăsoaia.

Hărțile de risc sunt elaborate în conformitate cu prevederile legale  și cuprind planșe ale teritoriului studiat, analize fizico-geografice, o diagnoză a cauzelor și condițiilor din cauza cărora au loc calamitățile, a consecințelor, propuneri de măsuri pentru prevenirea, atenuarea și limitarea efectelor.

Contractul a fost atribuit pentru de 501.290,25 lei, la care se adaugă TVA iar finanțarea a fost asigurată din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului și de la bugetul județean.

Șpăguitor și denunțător la DNA

Gheorghe Boeru, acționarul Romair Consulting, este un personaj care se învârte în cercurile politice, fiind implicat în multe afaceri cu politicieni sau cu apropiații lor. Între cei care au interacționat direct sau indirect cu controversatul afacerist se numără Dorin Cocoș, Elena Udrea, Dana Năstase, soția fostului premier Adrian Năstase, Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu sau Călin Popescu Tăriceanu.  

Numele său apare în dosarul de corupție instrumentat de DNA la Hidroserv Prahova, în care au fost puși sub acuzare Iulian Herțanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, Sebastian Ghiță, Mircea Cosma, fostul președinte al CJ Prahova și fiul acestuia, fost deputat PSD, Vlad Cosma.

Procurorii DNA au arătat că, în perioada august 2010 – aprilie 2011, Adrian Semcu, la vremea aceea vicepreședinte al CJ Prahova, a făcut presiuni asupra conducerii Hidro Prahova pentru ca Romair Consulting, să câștige o licitație de 25 de milioane de lei. În documentele DNA se arată că Gheorghe Boeru a fost prezentat de Adrian Semcu drept trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu care avea susținerea necesară pentru a obține contractul respectiv.

 În schimbul intervenției, procurorii susțin că fostul vicepreședinte al CJ Prahova ar fi primit de la patronul Romair o mită de 100.000 euro. Pentru a beneficia de clemență legii, omul de afaceri i-a denunțat la DNA pe fostul primar al Sectorului 1 Andrei Chiliman, care ar fi primit o șpagă de un milion de euro și pe Sebastian Ghiță.

Boeru boierește pe bani publici

Romair Consulting SRL este una dintre firmele abonate la fondurile bugetare, având în portofoliu numeroase contracte încheiate cu statul. Între 2007 şi 2016 Romair a câștigat mai mult de 100 de milioane de euro din aproximativ o sută de contracte încheiate cu peste 50 de instituții publice. Cele mai multe dintre acestea au avut ca obiect prestări servicii de asistență tehnică și consultanță.

În luna august a acestui an presa centrală a relatat că Romair Consultig a mai dat o lovitură la Ministerul Fondurilor Europene. Firma lui Boeru a fost selectată între cei zece beneficiar ai unui acord cadru, încheiat de minister, având ca obiect prestări servicii de consultanță și evaluare a cererilor de finanțare depuse în cadrul Programului Operațional Capital Uman. Suma pe care o vor împărți cei zece norocoși este cuprinsă între 10,3 și 23,3 milioane lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.