Local

Biserica Mănăstirii Tarnița a fost sfințită

Ziarul de Vrancea
18 aug 2018 1443 vizualizări

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit, miercuri, 15 august 2018, biserica Mănăstirii Tarnița din județul Vrancea. Momentul încununează cei 12 ani de eforturi depuse la refacerea și înfrumusețarea lăcașului de cult cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Nicolae”. După slujba de târnosire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în curtea așezământului monahal.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii din 15 august.

„După cum Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este Paștile de primăvară, tot astfel Adormirea Maicii Domnului este Paștile de vară al tuturor creștinilor care o cinstesc așa cum se cuvine pe Sfânta Fecioară Maria. Așadar, sărbătoarea de astăzi este un Paști, o încredințare pe care Maica Domnului ne-o dă tuturor că suntem meniți să trecem și noi de la moarte la viață, de pe pământ la cer […]. Nădăjduim cu toții că, prin rugăciunile Maicii Domnului, vom fi împreună cu ea în Împărăția lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

La finalul Sfintei Liturghii, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a hirotesit întru protosinghel pe ieromonahul Ștefan Cărea – duhovnicul Mănăstirii Tarnița, și întru stavroforă pe maica stareță Tomaida Ciorășteanu. Totodată, cei care au sprijinit lucrările desfășurate la mănăstire au fost răsplătiți cu Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și cu icoane.

Mănăstirea Tarnița, ctitorită, probabil, în prima jumătate a veacului al XVII-lea, de către ieromonahul Partenie, se află situată pe Măgura Odobeștilor, într-o zonă geografică de o frumusețe deosebită, pe teritoriul comunei vrâncene Bolotești.

Prima biserică a așezământului călugăresc a fost înlocuită, în anii 1919-1920, cu alta, din lemn, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care, în 2006, a ars în întregime.

În perioada 2006-2018, prin strădania actualei starețe, ajutată de obștea de maici și de unii binefăcători, lăcașul de rugăciune a fost refăcut din temelie și s-au construit o clopotniță, o trapeză, un paraclis și un corp de chilii. De asemenea, biserica a fost împodobită cu pictură și dotată cu mobilier și cu obiectele necesare slujirii liturgice.

Desființată în 1959, mănăstirea a fost reactivată în 1990, ca așezământ monahal de călugărițe.

Text și fotografii preluate de pe site-ul:arhiepiscopiabzvn.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.