Local

VIDEO | Beneficii pentru părinții vrânceni de gemeni, tripleți sau multipleți

Ionel Sclavone
10 sep 2024 1039 vizualizări

Părinții vrânceni de gemeni, tripleți sau multipleți vor avea mai multe beneficii. Un proiect legislativ propune o serie de măsuri menite să-i susțină financiar și chiar emotional. Actul normativ va modifica reglementările privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Proiectul de act normativ își propune să ofere susținere părinților de gemeni, tripleți sau multipleți în perioada de creștere a acestora. Aceste familii vor primi sprijin până când cei mici vor împlini vârsta de șase luni.  

Conform proiectului, sprijinul va fi de două feluri. Pe de-o parte, părinții ar putea beneficia simultan de un concediu de creșterea copiilor pentru o perioadă de șase luni. În cele șase luni vor fi incluse cele două luni obligatorii prevăzute de legislația în vifoare. Astfel, cei doi părinți vor putea îngriji copiii gemeni, tripleți sau multipleți de la momentul nașterii până când aceștia împlinesc vârsta de șase luni.

Pe de altă parte, susținerea ar putea consta în angajarea unei persoane care să asiste la îngrijirea copiilor. În cazul în care părinții optează pentru angajarea unei persoane care să asiste la îngrijirea copiilor, acest lucru se va face de către Agenția județenană pentru prestații sociale. Persoana respectivă va beneficia de un contract de muncă pentru o perioadă determinată cu normă întreagă. Plata pentru aceste servicii va fi asigurată de la bugetul de stat, pentru o sumă echivalentă cu salariul minim brut pe țară.

Potrivit actului normativ poate fi angajată orice persoană fizică care îndeplinește criteriile privind exercitarea meseriei de bonă.

Activitatea bonelor este reglementată prin Legea nr. 167/2014, care condiționează dreptul de a profesa de o serie de competențe dobândite prin pregătire specială și atestate corespunzător. Persoana respectivă trebuie să fie cetățean român sau străin, cu domiciliul/reședința în aceeași localitate cu domiciliul/reședința copilului; să posede un titlu oficial de absolvire a unui curs de puericultură; să aibă capacitate de exercițiu; să fie aptă din punct de vedere medical și psihologic; să nu aibă antecedente penale, cu excepția faptelor săvârșite din culpă, dovedite prin certificat de cazier judiciar.

Bonele sunt angajate prin contract individual de muncă, încheiat între bonă și o persoană juridică, adică o firmă care oferă astfel de servicii. La rândul său, firma respectivă încheie un contract un părinții solicitanți. O altă alternativă permisă de lege este ca bona să se înregistreze ca PFA, urmând să încheie apoi un contract de servicii cu părinții copilului beneficiar. Orice altă formă de a presta servicii de bonă este ilegală.

Legea stabilește și care sunt atribuțiile pe care le are o bonă în raport cu copilul pe care îl supraveghează. Această persoană trebuie să asigure îngrijirea și supravegherea copilului; acordarea primului ajutor în caz de îmbolnăvire/accidentare a copilului; informarea părinților cu privire la evoluția acestuia; însoțirea copilului la activități recreative, culturale, artistice, sportive și școlare; alte atribuții convenite prin contract.

Citiți și vizionați și: VIDEO | Părinții de gemeni sau tripleți ar putea beneficia de bonă plătită de stat sau de concediu simultan pentru creșterea copiilor

Părinții de gemeni sau tripleți ar putea beneficia de bonă plătită de stat sau de concediu simultan pentru creșterea copiilor.

Citiți întreg aricolul publicat pe site-ul stirileprotv.ro accesând titlul alăturat:Părinții care ar putea beneficia de bonă plătită de stat sau de concediu simultan. Ce prevede proiectul de lege


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.