Local

Bani publici fără număr, de la Consiliul Județean: Bugetul pentru documentația necesară reabilitării Casei lui Vlahuță a fost dublat

Ionel Sclavone
23 sep 2019 3905 vizualizări

Consiliul Județean a dublat suma alocată elaborării expertizei tehnice și a documentației tehnice necesară consolidării și restaurării Casei Memoriale a lui Alexandru Vlahuță din Dragosloveni, comuna Dumbrăveni. Valoarea contractului a crescut de la 50.000 de lei la 95.000 de lei, sumă la care se adaugă TVA.

În urmă cu aproximativ o lună, pe 21 august instituția condusă de baronul PSD Marian Oprișan a atribuit acest contract firmei Globexterra SRL din Focșani, pentru 50.000 de lei (10.570 de euro) la care se adaugă TVA. Pe 20 septembrie procedura de achiziție a fost reluată pentru o sumă de aproape două ori mai mare, 95.000 de lei (20.035,85 euro) la care se adaugă TVA. A fost angajată aceeași firmă, Globexterra SRL.

Motivul oficial al reluării procedurii a fost publicat pe portalul guvernamental de achiziții publice, SICAP, și sună astfel: „Achizitorul a decis reluarea achiziției având în vedere necesitatea prestării serviciilor achiziționate la întregul ansamblu de construcții“.

Casa memorială a lui Alexandru Vlahuță din Dragosloveni, este amplasată la câteva sute de metri de intersecția drumului comunal cu DN 2D - E85. Imobilul i-a parvenit scriitorului, ca zestre, cu prilejul celui de-al treilea mariaj pe care l-a făcut, în 1905, cu Alexandrina Ruxandra Gâlcă, fiica unui moșier din zona Râmnicului. La Dragosloveni, locul în care plănuia să se retragă la bătrânețe, Alexandru Vlahuță a primit numeroase personalități ale culturii române, între care I.L. Caragiale, Barbu Delavrancea, St. O. Iosif, Mateiu I. Caragiale, Gheorghe Brătescu – Voinești, Nicolae Grigorescu, Nicolae Iorga, Constantin Dobrogeanu – Gherea, Octavian Goga sau Gala Galaction.

Clădirea are nouă camere și, în prezent adăpostește, ca muzeu, o mulțime de exponate, de la scrisori personale, forografii, la cărți și manuscrise ale autorului „României pitorești“.

Globexterra o firmă abonată la banii statului

Globexterra SRL cu sediul social în Focșani, fostă Iulgrimoni SRL, este o firmă care funcționează cu doar patru angajați deși, pe site-ul de prezentare, se laudă cu o echipă complexă de specialiști. În cadrul societății ar activa  „auditori energetici, experți tehnici, topometriști, ingineri și arhitecți, economiști și manageri de proiect“, oameni cu vastă experiență în domeniile în care activează, parte dintre ei cadre universitare. Descrierea pare făcută să ia ochii celor care vizitează webiste-ul și să dea impresia că Globexterra este o companie importantă capabilă să dezvolte proiecte dintre cele mai complexe.

În fapt, firma, administrată de un anume Marius Băițelu, un fost liberal care s-a apropiat de PSD,  derulează afaceri, aproape exclusiv, cu instituții publice. Globexterra SRL a primit 35 de angajamente prin încredințare directă și a câștigat 11 proceduri de achiziție simplificată.

În 2018, societatea a înregistrat o cifră de afaceri netă de 2.893.769 lei și un profit de 484.693 lei. A ajuns la această performanță în doar patru ani, doar din contractele încheiate cu statul. În anul 2014, când a intrat în afaceri cu statul, Globexterra/Iulgrimoni Services a obținut un profit de doar 1.500 de lei.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.