Local

Bani pentru primăriile vrâncene: Ecologizarea unor zone va fi susținută cu bani de la Ministerul Mediului

Ionel Sclavone
7 apr 2022 1960 vizualizări

Localitățile din Vrancea ar putea beneficia de fonduri de la stat pentru acțiunile de colectare a deșeurilor. În funcție de mărimea localității, alocația financiară ar putea ajunge până la 30.000 de lei pentru un proiect. Inițiativa are drept scop ecologizarea zonelor în care au fost depozitate deșeuri.

Acțiunile de colectare a deșeurilor de pe raza localităților vor fi susținute, cu fonduri de la stat, prin Ministerul Mediului, Primăriile din Vrancea vor putea beneficia de bani pentru a curăța acele zone care au fost transformate, în timp în depozite de gunoi. Este vorba despre un program menit să contribuie la ecologizarea zonelor afectate de deșeuri.

Conform proiectului, scopul Programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu a proiectelor vizând ecologizarea zonelor afectate de poluarea cu deșeuri. Obiectul acestuia este de a susține financiar activităţile vizând colectarea deșeurilor, în vederea ecologizării zonelor afectate de poluare.

Pentru îndeplinirea scopului se va urmări colectarea deșeurilor astfel încât acestea să poată fi valorificate/reciclate conform legii. Indicatorul de performanţă al Programului este reprezentat de cantitatea de deșeuri colectate.

„Sunt eligibile proiectele care au ca scop ecologizarea zonelor afectate de poluarea cu deșeuri (plastic, metal, deșeuri de echipamente electrice și electronice, sticlă, hârtie, cartoane, lemn, cauciuc, materiale textile, baterii și acumulatori, anvelope), inclusiv a gospodăriilor, zonelor de protecţie din jurul lacurilor naturale, lacurilor de acumulare, cursurilor de apă, digurilor, canalelor, barajelor şi a altor lucrări hidrotehnice, câmpurilor, pădurilor, de pe raza teritorială a UAT/ADI”, se arată în proiectul de act normativ.

Ce sume sunt alocate prin proiecte

Sunt considerați solicitanţi eligibili unitățile administrativ – teritoriale organizate la nivel de comună, oraș, municipiu, județ, subdiviziunile administrativ-teritoriale și asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

Sumele la care vor avea acces primăriile pot ajunge până la 30.000 de lei pentru un astfel de proiect. Finanțarea va fi nerambursabilă și va fi stabilită în funcție de numărul de locuitori din respectiva localitate.

Astfel, localitățile cu mai mult de 400.001 de locuitori ar ptuea solicita suma maximă, de 30.000 de lei. În Categoria a doua, sunt situate localitățile care au între 200.001 și 400.000 de locuitori. Acestea vor putea beneficia de o alocare financiară de 27.000 lei. Localitățile care au între 100.001 şi 200.000 locuitori vor primi 24.000 lei.

Suma de 21.000 lei va fi alocată pentru comunitățile cu un număr de locuitori cuprins între 50.001 şi 100.000 locuitori. Localitățile care au între 20.001 şi 50.000 locuitori vor beneficia de 18.000 lei, iar cele care au între 10.001 şi 20.000 locuitori vor primi 15.000 lei. Câte 12.000 lei vor primi sub formă de alocație financiară localitățile care au între 5.001 şi 10.000 locuitori.

Primăriile localităților care au între 3.001 şi 5.000 locuitori vor primi 9.000 de lei, iar cele mai mici, care măsoară între 1.501 şi 3.000 locuitori vor primi 5.000 lei. Cele mai mici sume, 3.000 lei vor fi alocate pentru comunitățile cu mai puțin de 1.500 locuitori.

Pentru ce se dau banii

Sumele alocate prin programul dezvoltat de Ministerul Mediului vor putea fi cheltuite pentru activități de colectgare a deșeurilor situate în zonele, pe străzile, inclusiv de la gospodăriile pentru care nu este organizat serviciul de salubritate. De asemenea, pot fi folosite pentru transportul deșeurilor și taxa pe valoarea adăugată aferentă proiectului.

Vor fi eligibile cheltuielile cu deplasarea participanţilor și a voluntarilor la locurile unde se desfășoară activitățile de salubrizare, prin proiect, cele cu masa acestora sau cele cu achiziția de materiale consumabile. Este vorba despre dezinfectant, veste, măști de protecție, cizme, mănuși, saci etc.

De asemenea, pot fi acoperite costurile de transport pentru deșeuri de la locurile în care au fost ridicate până la centrele de colectare sau depozitare a deșeurilor, inclusiv activitățile de manipulare de către operatorii autorizați, în vederea depozitării.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.