Local

Bani pentru mamele vrâncene: Ajutor de 2.000 de lei pentru fiecare nou-născut. Vezi în ce condiții se poate obține această sumă

Ionel Sclavone
13 mar 2022 6329 vizualizări

Mamele fără venituri sau cu venituri reduse, ori cele aflate în situații de risc vor primi un sprijin financiar la naștere, în valoare de 2.000 de lei. Este vorba despre un proiect de act normativ pus în dezbatere publică la Ministerul Fondurilor Europene.

Actul normativ prevede ca ajutorul de 2.000 de lei să fie plătit la naștere, pentru fiecare nou născut, mamelor cu venituri reduse sau fără venituri, celor aflate în situații de risc, victime ale violenței domestice ori minore. Inițial proiectul a fost publicat în vara anului 2021, însă a fost retras.

Acum a fost repus în dezbatere publică și urmează să fie transformat în ordonanță de urgență. Astfel, acest lucru arată că autoritățile intenționează să aprobe și să implementeze cât mai rapid acest program de sprijin a mamelor defavorizate.

Proiectul prevede că vor beneficia de acest ajutor bănesc, la naștere, mamele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat, conform legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat). Vor mai beneficia de acest ajutor femeile care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, prin Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei.

De asemenea printre beneficiare se află femeile în situație de risc - de exemplu, persoanele cu dizabilități sau cele care se află temporar în situații critice de viață. În acest din urmă caz este vorba despre victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.

O altă categorie de beneficiare este cea a femeilor care se află în situații deosebite de vulnerabilitate - nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau orice altă situație de vulnerabilitate.

Mai primesc ajutor mamele minore, dar și cele care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile.

În toate cazurile prezentate mai sus, vor beneficia de ajutorul pentru nou născuți toate mamele care au născut în acest an, cu condiția să solicite ajutorul în cel mult trei luni de la nașterea copilului.

Ce poți face cu ajutorul de 2.000 de lei

Ajutorul în valoare de 2.000 de lei va fi acordat mamelor sub forma unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuți. Cuantumul valorii tichetului social pe suport electronic pentru nou-născuți va putea fi actualizată anual de Guvern. Pentru aceasta va fi nevoie ca actualizarea se se facă cu cel puțin o lună înainte de încheierea anului.

Tichetele sociale pe suport electronic nu vor putea permite retragerea de numerar sau preschimbarea în numerar. Banii vor putea fi utilizați doar în magazinele care comercializează produse pentru îngrijirea nou-născuților.

Este vorba despre produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii acestuia (scutece, produse pentru toaletă, articole de vestimentație, produse alimentare specifice, articole sanitare și medicale pentru mamă și pentru cel mic).

Cei 2.000 de lei destinați îngrijirii nou-născutului vor putea fi folosiți timp de șase luni de la emiterea tichetului social.

De menționat că o măsură similară a mai fost aplicată în perioada 2007 – 2010. Trusoul era acordat atunci tututor mamelor, nu doar celor aflate în situații dificile sau vulnerabile. Valoarea pachetului era de doar 150 de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.