Local

Bani pentru fermierii vrânceni afectați de seceta din 2022. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească

Ionel Sclavone
11 iun 2023 3121 vizualizări

Fermierii vrânceni care au avut probleme cu culturile din cauza secetei, anul trecut, pot beneficia de un ajutor financiar de stat. O nouă schemă de ajutor a fost aprobată, zilele acestea, și prevede alocarea unei sume de până la 335 de lei pe hectar pentru culturile afectate de secetă în proporție de cel puțin 30%.

 

Ajutorul de stat va fi acordat fermierilor din Vrancea care pot demonstra că, în 2022, culturile lor au fost distruse de secetă cel puțin în proporție de 30%. Banii, până la 335 de lei pe hectar se vor plăti până la finalul acestui an. Pot beneficia de ajutorul de stat producătorii persoane fizice, PFA-uri, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale și persoane juridice.

Prin OUG 50/2023, statul a recunoscut seceta pedologică din perioada martie – septembrie 2022 ca fenomen asimilat calamității naturale și a stabilit că persoanele afectate vor fi despăgubite. De aceste sume pot beneficia fermierii care au cultivat anumite tipuri de culturi, distruse în proporție de 30% până la 100%. Pagubele vor fi stabilite în baza proceselor verbale de constatare și evaluare.

Conform reglementărilor în vigoare, ajutorul de stat va fi plătit pentru culturile de porumb, floarea – soarelui, soia și mazăre care au fost înființate în primăvara anului trecut. Banii sunt plătiți în funcție de procentul de calamitare, suma maximă, de 335 de lei la hectar fiind alocată pentru acele culturi care au fost distruse complet.

„Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este mai mare de 30% și până la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător”, scrie în ordonanță.

De menționat, că inițial, a fost propus un ajutor de maximum 1.000 de lei la hectarul afectat, însă suma a fost redusă.

Chiar și așa, schema de finanțare se va aplica pe tot teritoriul țării, iar banii vor fi plătiți de-a lungul anului, până cel târziu pe 31 decembrie 2023.

Fermierii care doresc să obțină despăgubirile de la stat trebuie să îndeplinească o serie de condiții. În primul rând să dețină un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022. Acest document trebuie să cuprindă informații despre culturile înființate în primăvara anului 2022 și despre suprafețele calamitate de seceta pedologică.

Totodată, fermierii care solicită ajutorul financiar trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cu cererea unică de plată pe 2022, din care se identifică culturile înființate în primăvara anului 2022 (porumb, floarea - soarelui, soia și/ sau mazăre) și suprafețele de teren aferente.

O altă condiție pe care trebuie să o îndreplinească solicitanții este să nu se afle în procedură de reorganizare, în lichidare sau în faliment la data depunerii cererii pentru ajutorul de stat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.