Local

Bani europeni pentru afaceriștii vrânceni din mediul rural

Ionel Sclavone
18 aug 2021 2248 vizualizări

Patronii vrânceni de firme sau PFA-uri care intenționează să-și deschidă afaceri neagricole în mediul rural vor avea la dispoziție două linii de finanțare asigurate de AFIR, din fonduri nerambursabile. Valoarea acordată poate ajunge până la 200.000 de euro în funcție de tipul investiției.

AFIR anunță pregătirea a două linii de finanțare ce vor fi deschise în luna septembrie, dedicate firmelor și PFA-urilor din mediul rural. Este vorba de submăsurile 6.2 și 6.4, destinate celor care intenționează să dezvolte afaceri neagricole. Prin intermediul celor două programe, cei interesați, vor putea solicita sume nerambursabile în valoare de până la 200.000 de euro.

Înscrierile vor începe în cursul lunii septembrie 2021, la o dată ce va fi anunțată de AFIR, ocazie cu care vor fi publicate și ghidurile finale pentru solicitanți.

Prin submăsura 6.2 se acordă un sprijin financiar pentru înființarea de noi activități neagricole în zonele rurale. Cu alte cuvinte, este încurajată diversificarea afacerilor, rurale. Ajutorul nerambursabil va putea fi de 50.000 de euro sau, în cazul activităților de producție, de până la 70.000 de euro.

Dosarele de înscriere vor cuprinde cererea de finanțare, planul de afaceri și alte documente cerute de AFIR și se vor transmite online. De aceeea este recomandată folosirea semnăturii electronice de către cei interesați.

Prin această linie de finanțare vor fi alocate fonduri pentru activități de producție, pornind de la confecții, prelucrarea lemnului sau a fierului, activități meșteșugărești, activități turistice (camping-uri, parcuri de rulote, servicii de agrement și alimentație publică etc.) și de servicii medicale, sociale, veterinare, reparații mașini, consultanță, contabilitate, audit etc.

Cine poate accesa banii europeni

Solicitanții trebuie să fie fermieri care își diversifică activitatea, prin înfiinţarea unei activităţi neagricole pentru prima dată în spaţiul rural. Este vorba despre microîntreprinderile şi întreprinderile mici existente din spaţiul rural, prin intermediul cărora îşi propun să dezvolte activităţi neagricole pe care nu le-au mai făcut anterior.

De asemenea se acordă bani și pentru microîntreprinderile şi întreprinderile mici noi, înfiinţate în anul depunerii cererii de finanţare sau cu o vechime de maximum trei ani fiscali consecutivi, care n-au desfăşurat activitate comercială până acum.

Formele juridice acceptate la înscriere sunt PFA, întreprindere individuală, întreprindere familială, SA, SRL sau chiar cooperativă agricolă, printre altele.

Prin submăsura 6.2 se urmărește diversificarea economiei rurale prin creşterea numărului de microîntreprinderi şi întreprinderi mici cu activitate neagricolă, dezvoltarea serviciilor şi crearea de noi locuri de muncă în spațiul rural. O altă component vizează și digitalizarea activităților din mediul rural sau încurajarea menținerii și dezvoltării activităților meșteșugărești tradiționale și de producție.

Ce prevede submăsura 6.4 și cui se adresează

Prin submăsura 6.4 se dorește stimularea mediului de afaceri din mediul rural, creşterea numărului de activităţi neagricole desfăşurate în zonele rurale, dar și dezvoltarea activităţilor neagricole existente sau crearea de locuri de muncă.

Programul alocă bani pentru investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole în zonele rurale. Ajutorul nerambursabil va putea fi de până la 200.000 de euro. Acesta va acoperi 70% din cheltuielile eligibile sau până la 90%, în cazul activităților de producție.

Dosarele de înscriere se vor transmite online și este recomandată folosirea semnăturii electronice.

Activitățile acoperite de program sunt, cele de producție, meșteșugărești, activitățile turistice, furnizarea de servicii sociale sau servicii pentru populație, dar și fabricarea de peleți și brichete din biomasă.

Vor putea cere finanțarea microîntreprinderile și întreprinderile mici existente și nou-înființate din mediul rural. Ca formă juridică, solicitanții vor putea fi PFA, întreprindere individuală, întreprindere familială, SA, SRL sau cooperativă agricolă, printre altele.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.