Local

Bani de la stat pentru vrâncenii care vor să se branșeze la apă și canalizare

Ionel Sclavone
19 oct 2022 2492 vizualizări

Vrâncenii cu venituri mici care vor să se racordeze la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare pot primi un autor de la stat. Banii nu sunt acordați direct, ci la cererea solicitanților, firmelor de utilități, în județul Vrancea CUP. Valoarea ajutorului este de 1.900 de euro și se plătește prin Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, începând cu 1 noiembrie.

Familiile sau persoanele cu venituri lunare foarte mici vor beneficia de un ajutor financiar pentru a se branșa la rețelele de apă și canalizare. Suma plătită va fi de cel mult 1.900 de euro, iar banii vor fi alocați printr-un program gestionat de Ministerul Mediului. Cei interesați se pot înscrie, pentru prima sesiune de depunere a cererilor de finanțare începând cu 1 noiembrie până pe 15 decembrie. Banii nu vor fi alocați direct celor interesați, ci operatorilor locali de utilități care se vor ocupa de execuția lucrărilor de racordare.

Programul Prima Conectare are alocat un buget de 168 milioane de euro și își propune să asigure racordarea a peste 88.400 de gospodării la rețelele de apă și/sau canalizare până în al doilea trimestru al anului 2026. Măsura este parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar beneficiari vor fi familiile și persoanele care obțin venituri nete mai mici decât salariul minim brut pe țară.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii programului

Procedura și condițiile de finanțare sunt prevăzute în Ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, nr. 2.605/2022. Conform reglementărilor prevăzute prin ghidul de finanțare, solicitanții trebuie să aibă media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie/persoană singură.

O altă condție ce trebuie îndeplinită este legată de domiciliu. Solicitantul trebuie să locuiască într-o gospodărie neracordată la sistemul public de alimentare cu apă și/sau canalizare aflată pe raza unei localități care a delegat gestiunea serviciului public de alimentare cu apă și/sau de canalizare, unui operator de utilități, în baza unui contract de delegare a gestiunii. În județul Vrancea, principalul operator de utilități este CUP SA.

În plus, solicitanții trebuie să-și exprime acordul cu privire la participarea în cadrul Programului și trebuie să-și dea acceptul pentru operatorul respectiv cu privire la îndeplinirea tuturor formalităților și execuția lucrărilor necesare pentru racordarea gospodăriei la sistemul centralizat de canalizare/ alimentare cu apă.

Pe lângă aceste condiții primare, ghidul de finanțare mai prevede și o altă serie legată de proprietatea terenurilor și gospodăriilor pe care se vor executa lucrările de branșare.

Acestea trebuie să fie libere de orice sarcini sau interdicții care ar putea afecta implementarea proiectului. Excepție fac situațiile în care este vorba despre un teren afectat de o ipotecă imobiliară, ca urmare a accesării unui credit bancar.

Terenurile nu trebuie să facă obiectul unor litigii legate de dreptul de proprietate, aflate în curs de soluționare. De asemenea, aceste locații nu trebuie să facă obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale.

Cum se alocă fondurile

Solicitanții care îndeplinesc toate condițiile de mai sus, vor trebui să se adreseze operatorilor locali sau regionali de apă și canalizare, în speță CUP, pentru a beneficia de măsura de sprijin. Acesta deoarece banii nu vor ajunge la solicitanții cu venituri mici, ci la operatorii locali cei care se obligă să realizeze toate lucrările.

Prima rundă de înscrieri la care vor putea participa operatorii de servicii de utilități va începe pe 1 noiembrie și se va finaliza pe 15 decembrie 2022. Iar cea de-a doua rundă va fi lansată doar în condițiile în care bugetul alocat nu va fi epuizat după prima sesiune de depunere.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.