Local

Bani de la stat pentru fermierii vrânceni. Ajutor financiar pentru cei care cultivă legume în sere

Ionel Sclavone
12 sep 2024 1228 vizualizări

Fermierii vrânceni care cultivă legume în spații protejate, în perioada 2024 – 2025 vor putea beneficia de un ajutor de stat. Banii sunt destinați susținerii producției și se va acorda pentru cultivarea, între altele, de tomate, ardei gras ori castraveți.

 

Schema de ajutor propusă de Ministerul Agriculturii stabilește un ajutor financiar de 1.000 euro pentru o mie de metri pătrați de sere. Plata se face în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023. Banii sunt acordați fermierilor vrânceni și nu numai, pentru producția de tomate, ardei gras şi/ sau lung şi/ sau gogoşar, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde.

Sunt eligibile, conform proiectului de act normativ, întreprinderile sau întreprinderile unice „care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”.

Pentru a beneficia de acest ajutor, fermierii trebuie să îndeplinească o serie de condiții. În primul rând, trebuie să utilizeze o suprafață totală de sere de minimum 1.000 mp care să fie cultivată exclusiv cu una dintre culturile eligibile (tomate, ardei gras şi/ sau lung şi/ sau gogoşar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde).

În al doilea rând, fermierii trebuie să producă cantitățile minime stabilite prin acordul de finanțare. Acestea sunt: 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate; 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar; 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveţi; 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi; 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată; 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac; 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde.

Pentru aceasta trebuie să facă dovada obţinerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare.

O altă condiție importantă este ca fermierii solicitanți să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol, la primăriile pe raza cărora se află serele la data depunerii cererii. Aceștia trebuie să deţină și un Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor. În acest context, producția obținută să nu depășească conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide.

Sumele solicitate de producătorii agricoli se vor plăti începând cu data de 25 februarie 2025.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.