Local

Bani de la stat pentru agricultorii vrânceni: Producătorii de legume, fructe și cartofi vor putea primi până la 100.000 de euro pe an

Ionel Sclavone
17 mai 2023 1210 vizualizări

Agricultorii din Vrancea care produc legume, fructe și cartofi vor putea primi ajutor de stat de până la 300.000 de euro pe an, în funcție de forma de organizare. Banii vor fi acordați tuturor celor care îndeplinesc condițiile de acordare, fie că sunt persoane fizice, juridice sau forme asociative de producători. Ajutorul plătit de stat va reprezenta 20% din valoarea producției comercializate.

Producătorii de legume, fructe și cartofi vor primi un ajutor de la stat destul de consistent, în funcție de valoarea producției desfăcute. Măsura a fost adoptată deja și urmează să fie promulgată de președinte, iar mai apoi publicată în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.

Este vorba despre o nouă schemă de ajutor de stat, destinată susținerii producătorilor de legume, fructe și cartofi ce se va desfășura pe durata a trei ani.

Beneficiari vor fi agricultorii care activează ca persoane juridice, persoanele fizice înregistrate fiscal, cooperative și grupuri sau organizații de producători, ce se ocupă cu producția și comercializarea produselor enumerate mai sus.

Conform schemei de ajutor, banii acordați de stat vor reprezenta 20% din valoarea producţiei comercializate anual, dar fără să depășească pragul de 100.000 de euro, în cazul persoanelor juridice şi a celor fizice, respectiv 300.000 de euro, pentru cooperative și asociațiile de producători. Banii vor putea fi cumulați și cu alte forme de sprijin acordate de stat sau de alte instituții.

Procedura de acordare a acestor fonduri din partea statului va trebui stabilită, prin hotărâre de Guvern, în cel mult 30 de zile de la data primirii deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat.

Cine poate beneficia de ajutorul de stat

Sunt eligibili, pentru a beneficia de aceste fonduri, acei producători agricoli care îndeplinesc o serie de condiții prevăzute în actul normativ.

În primul rând, aceștia trebuie să dețină și să exploateze, în nume propriu sau prin intermediul membrilor cooperatori/asociați terenuri cultivate cu legume, cartofi, fructe, plantaţii de pomi fructiferi, plantaţii de arbuşti şi/ sau semiarbuşti fructiferi sau plantaţii de vie cu soiuri omologate de struguri de masă destinaţi consumului uman.

În al doilea rând, pentru a beneficia de sprijin, agricultorii trebuie să-și comercializeze recoltele obținute, de legume, cartofi şi/ sau fructe. Producătorul solicitant trebuie să facă dovada prin documente justificative că valoarea producţiei comercializate în trimestrul pentru care se solicită ajutorul a fost de minimum 1.000 de euro.

Pentru a beneficia de acest spirjin de stat, solicitantul nu trebuie să se afle în procedură de lichidare sau faliment la data accesării conform unei decizii definitive a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la acea dată.

Sumele acordate sub formă de ajutor de stat nu vor fi supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor a fost pornită procedura de executare silită.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.