Local

Austeritate pentru bugetarii vrânceni: Valoarea voucherelor de vacanță se înjumătățește. Reguli noi pentru acordare

Ionel Sclavone
8 ian 2025 1972 vizualizări

Valoarea voucherelor de vacanță se înjumătățește în acest an, iar acordarea lor se va face după noi reguli. Procedura este prevăzută în Ordonanța Austerității promovată de guvernul condus de Marcel Ciolacu, la finalul anului trecut.

Voucherele de vacanță vor fi acordate, în 2025, după noi reguli, stabilite la finalul anului trecut prin Ordonanța Austerității. În primul rând trebuie spus că valoarea acestor bonuri de valoare se înjumătățește, de la 1.600 de lei, la 800 de lei.

În al doilea rând, chiar și așa, pentru a beneficia de bonurile de vacanță, bugetarii trebuie să contribuie, la rândul lor cu 800 de lei, o sumă egală cu cea acordată de stat. Or, în aceste condiții este posibil ca mulți dintre beneficiari să renunțe sau să fie mult mai exigenți în alegerea pachetelor turistice pe care le achiziționează. De-a lungul anilor, pentru că aveau asigurați clienți, dintre cei care primeau bonuri de vacanță, multe unități turistice umflau artificial prețurile fără a îmbunătăți și calitatea serviciilor.

O altă regulă introdusă prin Ordonanța Austerității impune instituțiilor publice să acorde vouchere de vacanță doar lucrătorilor ale căror salarii de bază nete nu depășesc 8.000 de lei.

Voucherele de vacanță se acordă lucrătorilor din sistemul bugetar, fie că este vorba despre instituții publice ale administrației centrale și locale, regii autonome și societăți comerciale cu capital integral sau parțial de stat.

De asemenea, aceleași reguli se aplică și personalului militar, polițiștilor, lucrătorilor din penitenciare și personalului civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale căror venituri de bază nete nu depășesc 8.000 de lei lunar.

Ordonanța Austerității, adoptată la finalul anului trecut impune înghețarea salariilor din sistemul bugetar și a pensiilor. Astfel, salariile bugetarilor se mențin la nivelul din noiembrie 2024. Regula se aplică inclusiv primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, parlamentarilor, prefecților, subprefecților etc. În acest context, vor fi înghețate și salariile lucrătorilor din primării sau consilii județene, dar și salariaților din instituțiile subordonate acestora, chiar dacă veniturile acestora sunt stabilite la nivel local, prin hotărâre a consiliilor locale, respectiv județene.

Ordonanța Austerității mai impune înghețarea valorii sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte beneficii care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar.

În 2025, instituțiile și autoritățile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, nu pot acorda angajaților bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă. Totodată, instituțiile și autoritățile publice nu pot acorda lucrătorilor premii, bonusuri sau alte drepturi de natură similară.

În plus, lucrătorii din sistemul bugetar, cu excepția personalului militar, polițiștilor, polițiștilor de penitenciare și salvatorilor montani, nu vor beneficia de bonusuri pentru orele suplimentare. Timpul lucrat suplimentar va fi compensat cu timp liber.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.