Local

AUDIO | „Săracele obști bogate” din Vrancea, deținătoare ale celor mai mari suprafețe de pădure din zonele de munte ale județului

Ziarul de Vrancea
24 feb 2023 2366 vizualizări

Posibilitatea obștilor vrâncene de a accesa finanțări din fonduri europene pentru a construi drumuri forestiere a fost discutată la Radio România Actualități (RRA), într-o ediție pe care o puteți audia ​în continuare.

Redactor emisiune Radio România Actualități (RRA): Cele mai mari suprafețe de pădure din zonele de munte ale județului Vrancea aparțin obștilor. Ca într-un cerc vicios, deși au fost de-a lungul timpului finanțări deschise pentru modernizarea/construcția de drumuri forestiere cu bani europeni, nicio obște nu a beneficiat de fonduri în acest sens din cauza unor piedici legale. Pe lângă potențialul economic, modernizarea acestor drumuri ar aduce și beneficii turistice dar, din păcate, de ani de zile, în acest sens nu se întâmplă mai nimic: obștile sunt legate de mâini și de picioare iar autoritatea locală are posibilitățile extrem de limitate sau dă dovadă de lipsă de interes.

Interlocutor1: Drumurile nu sunt ale noastre. Deși străbat suprafețele noastre de pădure, drumurile nu sunt ale noastre. Sunt ale statului.

Interlocutor 2: Cheltuieli neeligibile și nu avem voie să facem nici proiecte măcar.

Gabriel Sava, corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități (RRA):Sute de mii de euro ar fi putut fi accesați de obști sau de ocoalele silvice care administrează pădurilor obștilor din Vrancea. Obștea Păulești solicita în 2011 fostei agenții SAPARD, alocarea a peste 800.000 lei pentru construirea unui drum forestier în pădurile pe care le deține, însă finanțarea a fost refuzată. La 12 ani distanță, drumurile sunt în administrarea autorităților locale care nu pot obține însă punctaj pentru finanțare.

Alin Olteanu, președintele Obștii de Moșneni Tulnici, cea mai mare din județ și care deține peste 15.000 hectare de vegetație forestieră: În cazul nostru, Consiliul Local, Primăria nu deține deloc teren.Este proprietarul drumului.Noi sutem mai mulți proprietari.Sunt mai multe Ocoale Silvice.Am tot avut discuții.Cred că singura variantă ar fi să se poată face un parteneriat între Primării și Obști ca să se obțină finanțarea.Pentru că altfel se pierde punctajul.Chiar dacă Primăria ar depune proiectu ( n.r. de finanțare din fonduri europene a construirii drumurilor forestiere), la un moment dat una din condiții este să fie acces către proprietari.Niciodată n-au fost prinse la finanțare pe nici un ghid deși sunt destul de numeroase, reprezintă comunități importante.E foarte simplu c-un SRL să obții finanțare, în schim în azul nostru ( n.r. al Obștilor din Vrancea), niciodată  

Vasile Apostu, președintele Obștii Viișoara din Vidra:Tronsoane foarte lungi de drum, stricate în așa hal.Doar cârpim pe ici pe colo.Și așa pe perioade foarte scurte.Păcat! Că noi avem acolo, cum spuneam 

Răzvan Pantazică, președintele obștii din Negrilești a încercat să ceară autorității locale să-I dea în administrare drumurile pentru a putea solicita finanțare.Lacul Negru.Poate ați auzit dar nu l-ați văzut niciodată!

.Răzvan Pantazică, președintele obștii din Negrilești:Acum câțiva ani am avut acordul întregii Obști care era pe Valea Nprujei să încerc să accesez în numele unei viitoare asociațiiAceasta ar însemna ca Primăria Nistorești să ne dea nouă în administrare drumul.Iar acolo ne-am ” izbit” de  un mare <<Nu>>.Pentru că au zis că vor face ei.Și n-au făcut cu nimeni până la urmă!E vorba de drumul de la Mișina până la Izvoarele Nărujei  

Gabriel Sava, corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități (RRA): Posibilitățile financiare ale primăriilor sunt cu mult depășite în a finanța proiecte pentru infrastructura silvică.

Ionel Soare, viceprimarul comunei Păulești:În ceea ce  privește să investim la momentul actual .Așa este.Obștile plătesc taxe și impozite.Impozitul pe suprafețele de pădure, nu alte taxe.Dar dacă-ți dă, când să socotim sumele care trebuiesc plătite la Primărie, în comparație cu valoarea  reparațiilor la drumurile forestiere  de care se folosesc agenții economici și o parte din Obști diferența e enormă.  

Gabriel Sava, corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități (RRA): Soluții ar fi, cel puțin teoretic, după cum spune și Silviu Pintile, primarul comunei Vidra, dar este nevoie și de o schimbare de legislației în acest domeniu.

Silviu Pintile, primarul comunei Vidra:Cu siguranță când vor fi fonduri disponibile pentru așa ceva ne vom manifesta interesul pentru a atrage astfel de fonduri..

Ionel Soare, viceprimarul comunei Păulești:Punctul acesta pentru drumuri forestiere n-au fost și nici nu sunt, disponibilități.Dar acum câțiva oameni am avut o dar n-am reușit să obținem finanțare.

Gabriel Sava, corespondentul în județul Vrancea al Radio România Actualități (RRA):În zonele de pădure deținute de obștile vrâncene se află mai multe atracții turistice, precum Parcul Natural Putna și Cheile Tișiței, Cheile Zăbalei și Lacul Negru. Posibilitatea obștilor de a accesa și de a primi finanțare ar fi un plus și pentru întreaga comunitate.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.