Local

AUDIO | Discuție în Vrancea despre noile prevederi din Codul Rutier, într-un reportaj difuzat de Radio România Actualități

Ziarul de Vrancea
1 mar 2022 2282 vizualizări

Vineri, 25 februarie 2022, la Radio România Actualități despre un subiect discutat în ultimele zile, noile prevederi din Codul Rutier. Acestea scanționează condusul agresiv și nu puține au fost situațiile în care în mediul online au apărut imagini sau mărturii cu astfel de situații și în Vrancea. Polițiștii vrânceni au decis să facă o informare completă despre noile prevederi pentru ca ele să fie cunoscute de toți participanții la trafic și astfel de comportamente agresive să fie descurajate. Gabriel Sava, reporter în județul Vrancea al postului Radio România Actualități, vine cu amănunte.  

Gabriel Sava reporter în județul Vrancea al postului Radio România Actualități: Aproape că nu există conducător auto care să nu fi fost măcar deranjat în trafic de alți șoferi prin comportamente de tipul celor care acum vor fi aspru sancționate de codul rutier.

Gabriel Sava reporter în județul Vrancea al postului Radio România Actualități, întrebând un participant la trafic din Focșani: Ce părere aveți despre noile prevederi ale codului rutier, care de acum vor sancționa mai aspru faptele ce demonstrează agresivitatea la volan?

Participant la trafic din Focșani: Bune!

Gabriel Sava reporter în județul Vrancea al postului Radio România Actualități: Mai precis?

Participant la trafic din Focșani: Mai precis pentru aceștia care-s agresivi.Te înjură! Mai aceas tineretul acesta este. . .

Gabriel Sava reporter în județul Vrancea al postului Radio România Actualități: Ați avut probleme de genul acesta?

Participant la trafic din Focșani: Am avut probleme! Eu circul mult. Se bagă în față

Gabriel Sava reporter în județul Vrancea al postului Radio România Actualități, întrebând o participantă la trafic în Focșani: V-ați întâlnit cu astfel de situații?

Participantă la trafic în Focșani: Cum să nu! La tot pasul. Tot timpul!

Gabriel Sava reporter în județul Vrancea al postului Radio România Actualități, întrebând un alt participant la trafic în Focșani: Cum e? Ce părere aveți despre noile prevederi ale codului rutier care de acum vor sancționa mai aspru faptele ce demonstrează agresivitatea la volan?

Un alt participant la trafic din Focșani: Din punctul meu de vedere, foarte bine!

Gabriel Sava reporter în județul Vrancea al postului Radio România Actualități: V-ați întâlnit cu astfel de situații?

Un alt participant la trafic din Focșani: Zilnic!

Participantă la trafic în Focșani: Vin, te claxonează din spate să te dai deoparte că vrea să meargă cu viteză. Tu n-ai unde să te bagi. Îți bagă frână-n față, dacă trece înainatea ta!

Gabriel Sava reporter în județul Vrancea al postului Radio România Actualități: Instructorii auto pe timpul cât sunt în trafic alături de elevii școlilor de șoferi au parte de cele mai multe astfel de șicane.

Instructor auto din Focșani: Mi se pare corect! Adică amenzile trebuie mărite pentru cei care nu respectă regulile. Și să se mai restrângă puțin libertatea aceasta de exprimare a unor șoferi indisciplinați

Gabriel Sava reporter în județul Vrancea al postului Radio România Actualități: Bănuiesc că fiind instructor v-ați întâlnit nu de puține ori cu situații de agresiune în trafic.

Instructor auto din Focșani: În orice moment! În trafic sunt mulți șoferi care sunt agresivi. Forțează. Claxonează agresiv să te dai la o parte din fața lui! Intră la intimidare într-o intersecție chiar dacă are „Stop” sau „Cedează trecerea”. Dar el intră la intimidare. Zice că âla începător fiind o să-i cedeze lui. Să intre el primul! 

Alt instructor auto din Focșani: Ne ajută și pe noi să fim mai în siguranță (n.r. noile prevederi ale Codului Rutier) și este corect. Că noi aveam tot timpul probleme de genul aceasta. Care ne claxonează, care ne înjură. E mai bine așa (n.r. cu noile reglementări)

Gabriel Sava reporter în județul Vrancea al postului Radio România Actualități: În online, pe rețelele de socializare au fost postate mai multe astfel de situații de comportament agresiv din partea conducătorilor auto. Valerică Crintea este administrator al unui astfel de grup, iar soția lui a fost recent victima unui șofer agresiv.

Valerică Crintea din Focșani administratorul unui grup pe facebook: Și soția și eu. Eu personal am avut vreo 3 ipostaze de a mă întâlni cu oameni violenți în trafic. Violenți în sensul modului de a conduce. În schimb soția s-a speriat. De asemenea am postat pe baza celor spuse de ea. Am postat (n.r. pe grupul de facebook pe care-l administrează) mașina implicată. Am făcut plângere, așa cum este normal, la poliție pentru identificarea șoferului agresiv. Am primit și răspuns de la polția rutieră precum că a fost identificat. A fost avertizat cu privire la comportament și se speră că nu va mai face așa ceva.

Gabriel Sava reporter în județul Vrancea al postului Radio România Actualități: Care sunt principalele schimbări aduse de noile prevederi din Codul Rutier a explicat comisarul de poliție Claudiu Marinică din cadrul Serviciului Rutier Vrancea    

Claudiu Marinică, comisar de poliție în cadrul Serviciului Rutier Vrancea: Au fost modificate printre altele următoarele abateri la regimul rutier.

-Folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga nejustificat conducătorul care circulă în față să elibereze banda de circulație;

-Deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta sau de pe un rând pe altul alternând prin stânga, dreapta pentru depășirea unui șir de mașini care circulă în același sens;

Circulația la o distanță foarte mică față de alt vehicolul, atât înaintea cât și în spatele acestuia  sau în lateral;

Reducerea bruscă, nejustificată a vitezei pentru a intimida un alt conducător auto.

Gabriel Sava reporter în județul Vrancea al postului Radio România Actualități: Anul trecut polițiștii vrânceni au reținut peste 6800 de permise de conducere din care 4200 din cauza nerespectării regimului legal de vitează, multe dintre evenimentele rutiere fiind produse tocmai din această cauză

Citiți și:Modificări legislative în domeniul circulației pe drumurule publice

Începând cu data de 27 februarie a.c. vor intra în vigoare noile modificări ale Codului Rutier, modificări care prevăd amenzi mai mari pentru unii dintre şoferi, sancţionarea comportamentului agresiv şi suspendarea permisului de conducere şi pentru 120 de zile.

În categoria comportamentului agresiv în trafic sunt incluse:

-folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga nejustificat șoferul din față să elibereze banda de circulație;

-deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, pentru depășirea unui șir de mașini care circulă în același sens;

-circulația la o distanță foarte mică față de alt vehicul (atât înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral) ori reducerea bruscă nejustificată a vitezei, pentru a intimida șoferul acestuia;

-pornirea mașinii de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților;

-conducerea intenționată a mașinii prin accelerarea repetată a motorului, pentru a stânjeni persoanele din preajma drumului public;

-mersul cu spatele cu mașina pentru intimidarea celor care circulă în spate;

-întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână;

-realizarea intenționată a unui derapaj controlat al mașinii pentru a o întoarce sau a o roti;

- conducerea motocicletei (sau a mopedului) ridicată pe o singură roată.

Cei care vor manifesta un comportament agresiv în trafic, fără însă a exista consecințe vor risca atât o amendă din clasa a doua de sancțiuni (patru sau cinci puncte-amendă, adică 580 sau 725 de lei), cât și suspendarea permisului timp de 30 de zile.

Însă, în situația în care, din cauza comportamentului agresiv al șoferului, se produce un accident de circulație cu pagube materiale, sancțiunile vor fi mai dure. Amenda va fi din clasa a treia de sancțiuni (între șase și opt puncte-amendă, adică între 870 și 1.160 de lei), iar suspendarea permisului auto se va aplica pentru 60 de zile.

Dacă șoferii au mai fost sancționați pentru aceeași faptă într-un interval de șase luni de la restituirea permisului auto, perioada de suspendare, aplicată odată cu sancțiunea contravențională aferentă va fi majorată automat cu 30 de zile.

Modificări importante sunt reglementate în ceea ce privește reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru conducătorii de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

În consecință, NU BENEFICIAZĂ DE REDUCEREA PERIOADEI DE SUSPENDARE DACĂ:

a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;

b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru conducerea sub influența alcoolului, dacă nu constituie infracțiune, respectiv pentru depăşirea vitezei cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză;

c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;

d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).”

De asemenea, la cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții, se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:

a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;

b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

În cazul săvârșirii a două sau a mai multor contravenții care atrag și suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin același proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă.

Când o persoană căreia i-a fost reținut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârșește, în perioada în care are drept de circulație, o nouă contravenție pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, perioadele de suspendare dispuse se execută distinct, fără a se suprapune.

Testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație se poate susține la orice serviciu al poliției rutiere.  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.