Local

Atenție, vrânceni! Scăpați de hoți dar… O alarmă auto prea puternică vă poate aduce o amendă consistentă!

Ionel Sclavone
26 aug 2020 1969 vizualizări

Alarma anti-furt montată pe mașini poate aduce amenzi foarte consistente posesorilor de autoturisme, în cazul în care zgomotul pe care îl fac este prea puternic și durează prea mult.

Posesorii vrânceni de autoturisme trebuie să aibă grijă la sistemul anti-furt pe care și-l montează pentru că altfel pot fi sancționați cu amenzi usturătoare. Chiar dacă o alarmă care scoate sunete puternice este de preferat pentru că ține hoții la depărtare, acest lucru poate fi deranjant pentru locatarii din zonă.

Potrivit legislației rutiere în vigoare, proprietarii de mașini își pot instala sisteme de alarmare antifurt cu scopul de a-i împiedica pe infractori să intre în autoturism pentru a fura diverse lucruri din interior sau chiar autovehiculul. Legea nu permite, însă, instalarea oricărui tip de alarmă auto ci doar a acelora care sunt conforme și care respectă normele legale privind nivelul sonor și durata sunetului emis.

 Mai precis, semnalul acustic emis de alarma auto nu trebuie să dureze mai mult de un minut, iar intensitatea nu trebuie să depășească un anumit prag fonic, de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții. Valoarea nivelului acustic se determină în interiorul unei camere ce are ferestrele închise.

Toate acestea sunt reglementare în Ordinul Ministerului Sănătății nr. 536/1997 care aprobă Normele de igiena și recomandări privind mediul de viață al populației. 

Pe de altă parte, Regulamentului de aplicare a Codului rutier interzice alarmele auto extrem de sensibile care se declanșează la trecerea unei alte mașini sau alte vehicule. 

„Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul”, se precizează în actul normative.

În aceste condiții, posesorii de mașini care nu respect prevederile legislației rutiere, în privința alarmelor auto riscă amenzile contravenționale din clasa a IV-a de sancțiuni. Astfel, ei pot fi sancționați cu sume cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.