Local

Atenție, vrânceni, la cel mai valoros copac din țară! L-ai tăiat, plătești 10.000 de lei amendă!

Ionel Sclavone
29 oct 2020 6021 vizualizări

O specie de pom este ocrotită de stat, prin lege, și nu poate fi tăiată decât în anumite condiții, în baza unei autorizații de la autorități. În cazul în care aceștia nu respectă prevederile legale vor fi sancționați cu amendă care poate urca până la 10.000 de lei.

Legea se aplică indferent de numărul copacilor tăiați, chiar dacă este vorba de un copac ce crește în propria curte. Este vorba de nuc, specie protejată prin lege. Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003.

Astfel, oricine, persoană fizică sau juridică, care deține o plantație sau chiar un singur nuc pe proprietatea sanu are voie să-l taie decât cu acordul autorităților, în baza unei autorizații de tăiere. Această autorizație nu se eliberează decât în anumite condiții.

În acest sens, cel care intenționează să taie un nuc trebuie să se adreseze cu o solicitare, în acest sens, adresată direcțiilor județene pentru agricultură. Cererea trebuie formulate cu cel puțin o lună înainte de ziua în care a fost programată tăierea copacului, iar în baza acesteia, specialiștii în agricultură, din cadrul direcțiilor, vor efectua verificări în teren. Abia în urma acestor verificări, se va da și aprobarea, dacă sunt îndeplinite condițiile impuse de lege.

Legea pomiculturii prevede trei criterii care stau la baza eliberării autorizației de tăiere pentru nuci, după cum urmează: pomii trebuie să fie îmbătrâniți și să aibă ramuri uscate în proporție de 60% din coroană; pomii au crescut într-un perimetru în care urmează să se construiască un obiectiv de interes national sau local; pomii sunt amplasați pe aliniamentele drumurilor naţionale şi pun în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

În cazul în care arborii sunt tăiați fără această autorizație, actul normativ stabileşte sancțiuni cu amenda cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Amenzile sunt aplicate de organele de control abilitate care funcționează în cadrul Ministerelor Agriculturii, Economiei și al Afacerilor Interne.

Pe de altă parte, conform legii, lucrătorii din cadrul direcțiilor agricole au obligația să inventarieze toți nucii, indiferent dacă sunt răzleți sau în plantații organizate și să consemneze numele proprietarilor și datele parcelelor cadastrale în care se găsesc.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.