Local

Atenție vrânceni! Amenzi usturătoare pentru cei care își împrumută mașinile și ascund poliției date despre șoferi

Ionel Sclavone
2 feb 2022 1927 vizualizări

Vrâncenii care își împrumută mașina altor persoane, indiferent dacă le cunosc sau nu, vor trebui să solicite o copie după actul de identitate al acestora. Altfel, în cazul în care respectivele persoane comit o contravenție rutieră, vor ajunge să plătească amenda în locul lor. Acestea sunt noile prevederi care modifică legislația rutieră.

În caz că-și încredințează mașina unei rude sau unei cunoștințe, proprietarul trebuie să cunoască datele de identitate ale acesteia. Noile reguli din Codul Rutier prevăd noi sancțiuni pentru cei care nu dezvăluie, poliției, date despre șoferii care conduc autoturismele. Iar datele sunt cele înscrise în cartea de identitate.

Practic, cei care își împrumută mașina altor persoane riscă să scoată din buzunar bani frumoși dacă nu comunică, la cererea poliției rutiere, datele șoferilor cărora le-au încredințat-o. Amenda va fi achitată integral de proprietarul mașinii cu care s-a comis contravenția.

În prezent, până la intrarea în vigoare a noilor reguli, proprietarii autoturismelor, aflați în această situație, plătesc, în termen de 15 zile, jumătate din minimul amenzii. După noile reguli se va plăti, însă exact suma prevăzută în procesul verbal de contravenție.

Amenda pentru refuzul, proprietarului mașinii, de a oferi poliției rutiere informații despre șoferul căruia i-a încredințat-o este încadrată în clasa a patra de sancțiuni - între nouă și 20 de puncte-amendă.

În condițiile în care punctul-amendă este de 145 lei, sancțiunile se pot ridica la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 lei. Dacă acum un proprietar poate scăpa acum cu o amendă de 652,5 lei, în caz de achitare rapidă, în viitor acesta va plăti cel puțin 1.305 lei, dacă nu chiar mai mult.

Cum justifică autoritățile introducerea acestei măsuri

Noile reglementări stabilesc cu exactitate ce date trebuie comunicate, pentru a nu lăsa loc la interpretări. Prevederile vor intra în vigoare începând cu data de 26 februarie, după ce actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial.

Măsura este necesară, susțin autoritățile pentru a putea depista persoanele care au săvârșit contravenții rutiere conducând mașinile altora, atunci când identificarea n-o poate face un polițist. În prezent, s-a constatat că proprietarii de mașini tind să ignore solicitările poliției rutiere sau să transmită date greșite cu privire la șoferi.

„S-a constatat faptul că, în practică, scopul normei (...) nu este atins, respectiv identificarea în mod cert a persoanei care a condus vehiculul la un anumit moment, în principal fie pentru că proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului nu comunică datele conducătorului, fie pentru că sunt comunicate date eronate, motiv pentru care este necesară adoptarea unei măsuri suplimentare care să responsabilizeze proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului și să asigure eficiență normei, constând în introducerea unei excepții de la posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în cazul săvârșirii acestei contravenții”, mai precizează autorii reglementării.

Ce date trebuie comunicate poliției

În acest context, trebuie spus că autoritățile stabilesc exact datele personale ale șoferului de ocazie care trebie communicate poliției rutiere. Este vorba despre nume, prenume, cod numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.

Legea în vigoare nu precizează exact ce date trebuie transmise poliției, ci stabilește doar că trebuie comunicată identitatea persoanei care a condus mașina la un moment dat.

Conform autorităților, refuzul de a indica precis datele solicitate de poliție reprezintă o deficiență care trebuie corectată.

„Potrivit dreptului comun, proprietarul unui bun trebuie să asigure paza juridică a acestuia, atât din punct de vedere material, cât și în ceea ce privește folosirea efectivă a acestuia. Din această perspectivă, proprietarului unui vehicul îi revine responsabilitatea de a cunoaște persoana care îi conduce vehiculul”, se arată în actul normativ.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.