Local

Atenție vrânceni! A fost extins termenul până la care pot fi amendați cei care nu distrug ambrozia

Ionel Sclavone
5 feb 2021 2147 vizualizări

Proprietarii de terenuri care nu distrug ambrozia și nu iau măsuri pentru extirparea acesteia riscă să fie amendați până la finalul lunii octombrie, perioada de polenizare a acestei plante. Până acum, amenzile se aplicau doar până la finalul lunii iulie. Termenul a fost prelungit printr-o hotărâre de guvern care a fost publicată în Monitorul Oficial.

HG nr. 17/2021 completează normele de aplicare ale Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia. Actul normativ stabileşte că proprietarii care nu au distrus ambrozia de pe terenurile lor, deşi au fost avertizaţi de către autorităţile locale, riscă amenzi de până la 20.000 lei. Măsura se aplică până la finalul lunii octombrie. Anterior, amenzile acordate celor care nu respectau avertismentul putea fi date de către autorităţi doar până în data de 31 iulie.

Conform legii nr. 62/2018, în fiecare an, autorităţile locale trebuie să inventarieze terenurile infestate cu ambrozie până la data de 20 mai. Ulterior, până în 5 iunie toţi proprietarii de terenuri pe care creşte planta trebuie să fie somați să o distrugă. Firmele şi persoanele fizice au la dispoziție intervalul cuprins între 6 și 30 iunie pentru a lua măsurile de cuviință.

După 30 iunie, autoritățile locale urmează să verifice în teren dacă proprietarii s-au conformat somațiilor transmise. În cazul celor care nu au făcut nimic pentru eradicarea buruienii, autoritățile transmit avertismente. Conform legii, acestea vor fi transmise între 1 şi 15 iulie. Între 16 iulie şi 31 octombrie, urmează să fie aplicate amenzi celor care nu au distrus ambrozia și nu s-au conformat avertismentelor.

Amenzile prevăzute pentru nerespectarea acestei legi sunt cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei pentru persoanele fizice şi între 10.000 şi 20.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Dacă achită în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, proprietarii de terenuri vor putea să plătească doar jumătate din minimul amenzilor prezentate anterior.

Metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea ambroziei sunt cosirea repetată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole sau erbicidarea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.