Local

Atenție la urși în perioada de hiperfagie!

Alexandra TĂTARU
25 aug 2017 1894 vizualizări

Este o atenționare făcută pe pagina sa de facebook de către un cercetător de mediu, manager al proiectului pentru conservarea speciei în Munții Vrancei.

Silviu Chiriac a atras atenția, pe pagina sa de facebook, în special celor care locuiesc mai aproape de habitatul ursului, că în această perioadă ursul este în căutare de hrană pentru a-și asigura țesutul adipos pentru perioada de hibernare. Pentru exemplificare, cercetătorul a postat și o imagine sugestivă, cu un urs mai mic și mai slab, în ideea că în dorința sa de supraviețuire ursul poate pătrunde până în apropierea așezărilor sau poate provoca daune în gospodării și livezi. Postarea nu este menită doar să atenționeze asupra pericolului, ci a fost sugestivă și în privința faptului că, deseori, aceste animale sunt hăituite și chiar ucise, doar pentru că au curajul de a nu distinge care este arealul natural pe care ei ar trebui să-și caute hrana. ”Aflați acum în plină perioadă de hiperfagie, urșii "uriași", precum cel din pozele noastre caută cu disperare cât mai multă mâncare pentru acumularea unui țesut adipos care să-i asigure un somn de iarnă lung și liniștit. Uitându-mă la eroul pozelor făcute de curând în Munții Vrancei, nu pot să nu remarc starea de slăbiciune a acestui animal și să nu mă gândesc că dacă aș fi urs tare aș pofti la dulceața merelor din Subcarpați sau la porumbul copt de lângă marginea pădurii. De la pădurea, de curând tăiată, la livada plină cu mere, e un singur pas și foamea împinge de la spate orice animal care trebuie să se pregătească de iarnă. Rămâne de văzut ce îl va astepta pe acest urs la gardul livezii: un gard electric, un câine, un laț sau chiar o pușcă! Eu sper ca ursul nostru să găsească tăria să meargă spre pădure. Cu multă răbdare poate va culege ceva jir sau ghindă și poate că iarna nu va fi prea aspră...!”, a scris Silviu Chiriac pe pagina sa de facebook. Evident, ca de fiecare dată când postează ceva sensibil, comentariile nu au întârziat să apară și s-a iscat o adevărată polemică în mediul online, în special iscată de anumiți silvicultori care, chipurile, ar ști mult mai bine decât cercetătorul nostru cum stă treaba cu ”blana ursului din pădure”. (A.T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.