Local

Vrânceni, atenție la tranzacțiile imobiliare! Separarea locuinței de parcare nu vă scapă întotdeauna de TVA-ul de 19%

Ionel Sclavone
21 feb 2021 4400 vizualizări

Achiziția unei locuințe implică, de fiecare dată, costuri destul de ridicate. Toți ne dorim o casă nouă, însă prețurile nu sunt la îndemâna oricui. Puțini își permit să plătească cu banii jos, iar cei mai mulți apelează la credite ipotecare. De aceea, orice leu/euro pe care reușim să-l dăm jos, în urma unei negocieri cu vânzătorul, contează foarte mult.

Iar o parte importantă a prețului o reprezintă TVA-ul: 5% pentru tranzacțiile care nu depășesc 450.000 de lei, 19% pentru cele care trec de acest plafon, conform Codului Fiscal.

Potrivit Codului fiscal, cota de TVA de 5% se aplică pentru locuințele vândute către persoanele fizice în anumite condiții. Acestea trebuie să aibă o suprafață utilă maximă de 120 mp, iar valoarea de tranzacție, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu trebuie să depășească 450.000 lei. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor.

Cota redusă se aplică inclusiv dacă tranzacția include și alte spații, teren sau un loc de parcare, însă numai dacă valoarea tranzacției nu depășește pragul de mai sus.

În aceste condiții, pentru a obține un preț mai bun, mulți cumpărători, de acord cu vânzătorul, apelează la tot felul de subterfugii pentru a plăti o cotă de TVA redus. Cea mai des întâlnită este aceea de a dezembra bunul scos la vânzare – locuința.

Fiscul este greu de păcălit

De exemplu, în loc să cumpere un apartament cu garaj, a cărui valoare depășește 450.000 de lei, fapt ce implică aplicarea cotei de TVA de 19%, cei doi pică de acord să încheie două acte de vânzare, unul pentru locuință și al doilea pentru garaj. Pentru apartament, vânzătorul aplică cota de 5%, iar pentru garaj, mai ieftin, pe cea de 19%.

Într-o astfel de situație, cumpărătorul speră că va economisi diferența de TVA, iar vânzătorul nu are nimic împotrivă. Aceasta pentru că TVA-ul se duce la stat și nu în buzunarul său.

Doar că un astfel de artificiu implică o serie de riscuri, dat fiind că acest gen de aranjament este cunoscut și de Fisc. Iar în aceste condiții - există precedente – Fiscul poate demonstra că dubla tranzacție a fost făcută doar în scopul evitării plății unui TVA total de 19%. Caz în care își va cere drepturile – diferența pe care cumpărătorul spera să o economisească.  

Specialiștii susțin că, dacă cele două tranzacții au loc în aceeași zi sau în zile foarte apropiate, între aceleași persoane, este ușor de demonstrat că tranzacția a fost spartă pentru a se evita plata unui TVA mai mare.

În ce condiții poți plăti TVA redus

Practic, spun specialiștii, Fiscul urmărește realitatea economică a tranzacțiilor, pentru a stabili dacă reflectă situația de drept.

Asta înseamnă că autoritățile privesc locul de parcare drept o parte componentă a locuinței achiziționate și, logic, îl vor include în prețul total al tranzacției imobiliare.

Există și situații în care achiziția locului de parcare poate fi separată de cea a locuinței. O variantă ar fi ca achiziția acestuia să se facă la o dată ulterioară, la câtva timp după ce a fost cumpărată locuința.

O altă variantă ar fi ca în zonă să existe locuri de parcare publice, fapt ce i-ar da beneficiarului mai multe opțiuni pentru parcarea mașinii. În acest caz se poate vorbi că achiziția locului de parcare s-a făcut separat de locuință, pentru un plus de confort.

Aceste aspecte nu funcționează în cazul cartierelor rezidențiale, acolo unde locurile de parcare sunt special amenajate pentru localnici și nu există alte posibilități de parcare. În acest caz este evident că locul de parcare vine la pachet cu apartamentul/casa de achiziționat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.