Local

(Update) S-a semnat ordinul pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ”Construire bază de tratament” Vizantea-Mănăstirească

Ziarul de Vrancea
10 aug 2020 3706 vizualizări

Știrea actualizată 09.08.2020 ora 13:30:Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan, a semnat, astăzi, 9 august a.c., în comuna Vizantea-Livezi (jud. Vrancea), ordinul pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Construire bază de tratament” în satul Vizantea-Mănăstirească din comuna Vizantea-Livezi.

 

Proiectul, în valoare de 37.516.152,49 lei, va fi realizat prin subprogramul ”Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcțiilor” din cadrul Programului național de construcții de interes public sau social (PNCIPS), derulat de  Compania Națională de Investiții, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA).

Conform proiectului, baza de tratament de la Vizantea-Livezi va beneficia de: o clădire cu săli destinate tratamentului balneo, săli de electroterapie, fizioterapie, băi la cadă, piscină interioară, cu un cupaj de ape minerale, atât pentru agrement, cât și pentru kinetoterapie, restaurant, spații de cazare, piscină exterioară de agrement și tratament, vestiare, toalete etc.

Baza de tratament va avea o capacitate de cazare de circa 400 de locuri pentru tratament și aproximativ 60 de locuri de cazare.

Durata de realizare a investiției este de 26 de luni, dintre care 24 de luni sunt pentru execuție și 2 luni - pentru proiectare.

Proiectul a fost realizat în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Vrancea și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vrancea, pentru a fi autorizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Sănătății, astfel încât pacienții să poată beneficia de proceduri și în baza unor bilete de tratament.

”MLPDA, prin CNI, susține investițiile pentru revitalizarea turismului balneo. Localitatea Vizantea-Livezi are acest proiect de reconstrucție a vechii stațiuni, de mulți ani. Cred că vrâncenii, ca, de altfel, toți românii, au nevoie de aceste stațiuni, pentru tratament și relaxare, așa cum și localitățile care beneficiază de aceste bogății naturale, în ape cu proprietăți curative, să le poată exploata pentru o creștere economică și un trai mai bun pentru localnici. În calitate de ministru al lucrărilor publice, voi susține necondiționat toate proiectele de dezvoltare a Vrancei, fie că vorbim de proiecte ale administrației publice, ori ale IMM-urilor”, a declarat ministrul Ion Ștefan.

În proiect sunt incluse sume și pentru aducerea izvoarelor la locația bazei de tratament, pentru că izvoarele sunt deja amenajate de către administrația publică locală.

”Primăria, în ultimii șase ani, a derulat investiții în reforarea izvoarelor și captarea lor. La momentul de față, primăria este proprietară a terenurilor, dar și a izvoarelor. De asemenea, deține licență de exploatare a apelor de la Agenția Națională de Resurse Minerale, pentru ca apele terapeutice din comuna Vizantea-Livezi să poată fi folosite pentru sănătatea oamenilor, așa cum se întâmpla în urmă cu sute de ani”, a subliniat primarul comunei Vizantea-Livezile, Dragoș Ciobotaru.

* * *

În partea de nord-vest a județului Vrancea, la distanță de numai 7 km de Soveja, se află Vizantea Mănăstirească, sat ce aparține comunei Vizantea-Livezi. Primele efecte tămăduitoare ale apelor minerale de la Vizantea au fost cunoscute de localnici din timpuri îndepărtate, neatestate documentar. În lucrarea „Istoricul băilor minerale Vizantea”, prezentată la cel de-al VI-lea congres pentru înaintarea și răspândirea științelor, ținut la Focșani, între 20-25 septembrie 1909, doctorul RafaiI Rosin arată că avocatul Cohanoski este primul care, în 1866, ia primele probe pentru a fi analizate la București.

În aceeași lucrare, autorul menționează că „apele de la Vizantea datoresc descoperirea efectelor lor tămăduitoare unei împrejurări, și anume: în anul 1882, veni în București, spre a fi internat la Spitalul Colțea, un tinichigiu din Panciu… care, suferind de reumatism, neputându-se vindeca la spitalele din provincie, în deznădejdea sa, se adresă ultimei instanțe. Fu primit în serviciul profesorului Marcovici, unde stătu 5-6 săptămâni. În cele din urmă, ieși din spital ameliorat, dar nevindecat, recomandându-i-se de a merge să facă băi minerale calde la una din stațiunile balneare din țară și, cum numitul nu avea mijloace suficiente, se întoarse la Panciu. În disperarea lui, aflând că la Vizantea sunt ape care, după spusa țăranilor, vindecă durerile de picioare, fu adus acolo, mai mult olog, în vara aceluiași an (1882)… Încălzi cu bolovani apa minerală luată din toate izvoarele și, chiar după primele 10 băi, observă o ameliorare simțitoare, iar, până într-o lună, își recapătă sănătatea.”

În anul 1890, apare, la Focșani, broșura de 40 de pagini „Analiza apelor minerale Vizantea, județul Putna”, scrisă de farmacistul militar G. Constantinescu, care cuprinde primele analize calitative și cantitative cunoscute, dar numai pentru 6 izvoare dintre cele 20 existente. În urma acestor analize, rezultă că apele minerale de la Vizantea sunt de trei categorii:

  1. a) apă foarte clorurată și foarte iodurată, reprezentată prin izvorul nr. 1;
  2. b) apă sulfuroasă, slab clorurată calcică, la izvoarele nr. 2, nr. 3 și nr. 4;
  3. c) apă sulfuroasă alcalină, foarte concentrată și foarte clorurată la izvoarele nr. 5 și nr. 6.

Știrea inițială 09.08.2020 ora 00:52:Astăzi duminică 9 august 2020 ministrul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației Ion Ștefan  va semna la Vizantea Livezi ordinul de finanțare a proiectului care va revitaliza baza de tratament balnear din comună făcând-o una dintre cele mai importante de acest gen din Moldova.Urmează apoi să se organizeze licitația pentru desemnarea constructorului.După semnarea ordinului de finanțare, duminică 9 august 2020, la  Vizantea Livezi  se va organiza, la ora 13:00, o conferință de presă 

Apele terapeutice din comuna Vizantea-Livezi vor putea fi utilizate pentru sănătatea oamenilor, așa cum se întâmpla în urmă cu sute de ani. Proiectul a primit aviz favorabil în Comisia Tehnică a Companiei Naționale de Investiții. Proiectul prevede la la Vizantea livezi să fie funcțională  o bază de tratament, cu piscină interioară, cu posibilități de tratare a bolilor reumatologice, cu bază sportivă și de recreere. Proiectul total se ridică la 37 de milioane de lei. Ministerul Lucrărilor Publice, prin CNI, asigură o finanțare de 33,5 milioane de lei. Diferența de 3,5 milioane de lei este asigurată de administrația locală. 

”MLPDA, prin CNI, susține investițiile pentru revitalizarea turismului balneo. Localitatea Vizantea-Livezi are acest proiect de reconstrucție a vechii stațiuni, de multi ani. Cred ca vrâncenii, ca de altfel toti românii, au nevoie de aceste stațiuni, pentru tratament si relaxare, asa cum și localitățile care beneficiază de aceste bogății naturale, în ape cu proprietăți curative, să le poată exploata pentru o creștere economică și un trai mai bun pentru localnici. În calitate de ministru al lucrărilor publice, voi susține necondiționat toate proiectele de dezvoltare ale Vrancei, fie că vorbim de proiecte ale administrației publice ori ale IMM-urilor”, a declarat Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației.

La rândul său primarul comunei Vizantea Livezi, Dragoș Ciobotaru preciza în luna mai 2020 despre acest proiect urrmătoarele:

„Sunt foarte optimist că realizarea acestei investiții nu ține decât de timpul alocat - 26 luni, 2 luni proiectare și 24 luni execuție efectivă, valoarea totală fiind de peste 37 milioane lei.

Noi, vizăntenii, cunoaștem proprietățile acestor ape minerale, oamenii din alte părți care s-au tratat cu aceste ape știu și ei beneficiile izvoarelor. Mai mult decât atât, de 15 ani, sunt făcute anual buletine de analize pe aceste ape, analize care dovedesc proprietățile curative. Această bază de tratament este absolut necesară și va deservi atât cetățenii din Vizantea-Livezi, județul Vrancea, tot sud-estul țării dar și restul întregii țări!

Nu avem nici o emoție referitor la funcționalitatea acestei baze de tratament iar odată cu începerea efectivă a lucrărilor vom demara și câteva proiecte de dezvoltare a agroturismului în sistem integrat. Pe această parte dorim să sprijinim cetățenii pentru deschiderea de mici afaceri care vor ajuta la dezvoltarea zonei și la asigurarea multor locuri de muncă.

Cred că este unul din cele mai mari și benefice proiecte realizate în județul Vrancea, iar benefiiciile aduse, atât pentru sănatatea oamenilor, cât și pentru turism dar și pentru economie, vor fi pe măsură. Vorbim de sute de locuri de muncă, de crearea premiselor pentru foarte multe mici afaceri, în toată zona comunei noastre dar și în împrejurimi. În perioada următoare va fi licitația, va fi desemnat constructorul și sper ca lucrările sa înceapa efectiv peste câteva luni”

În partea de Nord-Vest a judeţului Vrancea, la distanţă de numai 7 Km de Soveja se află Vizantea Mănăstirească, sat ce aparţine comunei Vizantea-Livezi, meleag binecuvântat prin frumuseţea împrejurimilor şi printr-o mare bogăţie: apele minerale de o incontestabilă calitate, dar insuficient valorificate.

Vizăntenii nu cumpărau sare din comerţ, ci şi-o „fabricau” singuri. În punctul Slatina, după cum arată şi numele, se află un izvor sărat foarte concentrat care a fost captat într-o baltă. De aici oamenii veneau şi luau saramura pe care o fierbeau până rămânea sare extrafină. Tot de acolo transportau în butoaie de lemn pentru băi, apa sărată pe care o combinau cu cea din izvoarele sulfuroase şi iodurate de pe Valea Pacurii (Porţiune a Vizăuţiuilui unde se aflau izvoare de ţiţei care astăzi sunt colmatate).

Primele efecte tămăduitoare ale apelor minerale de la Vizantea au fost cunoscute de localnici din timpuri îndepărtate neatestate documentar. În lucrarea „Istoricul băilor minerale Vizantea” prezentată la al Vl-lea congres pentru înaintarea şi răspândirea ştiinţelor, ţinut la Focşani între 20-25 septembrie 1909, doctorul păncean RafaiI Rosin arată că avocatul Cohanoski este primul care, în 1866, ia primele probe pentru a fi analizate la Bucureşti, dar rezultatul acestora nu este cunoscut.

În aceeaşi lucrare (p. 8-9) autorul menţionează că „apele de la Vizantea datoresc descoperirea efectelor lor tămăduitoare unei împrejurări şi anume: în anul 1882 veni în Bucureşti, spre a fi internat la Spitalul Colţea, un tinichigiu din Panciu… care suferind de reumatism, neputându-se vindeca la spitalele din provincie, în deznădejdea sa, se adresă ultimei instanţe. Fu primit în serviciul profesorului Marcovici unde stătu 5-6 săptămâni. În cele din urmă, ieşi din spital ameliorat, dar nevindecat, recomandându-i-se de a merge să facă băi minerale calde la una din staţiunile balneare din ţară şi, cum numitul nu avea mijloace suficiente, se întoarse la Panciu. În disperarea lui, aflând că la Vizantea sunt ape care, după spusa ţăranilor, vindecă durerile de picioare, fu adus acolo, mai mult olog, în vara aceluiaşi an (1882)… Încălzi cu bolovani apa minerală luată din toate izvoarele şi, chiar după primele 10 băi observă o ameliorare simţitoare, iar până într-o lună îşi recapătă sănătatea.

În anul 1890 apare la Focşani broşura de 40 de pagini „Analiza apelor minerale Vizantea, judeţul Putna” de farmacistul militar G. Constantinescu care cuprinde primele analize calitative şi cantitative cunoscute, dar numai pentru 6 izvoare din cele 20 existente. În urma acestor analize rezultă că apele minerale de la Vizantea sunt de trei categorii:

a)      apă foarte clorurată şi foarte iodurată reprezentată prin izvorul nr. 1

b)     apă sulfuroasă, slab clorurată calcică la izvoarele nr. 2, nr. 3 şi nr. 4

c)      apă sulfuroasă alcalină, foarte concentrată şi foarte clorurată la ivoarele nr. 5 şi nr. 6

In anul 1896 Direcţia Sanitară cere relaţii asupra apelor de la Vizantea şi, în special, a numărului vizitatorilor din vara anului 1895, care era de 513. Acest număr scade în anul următor la 311 din cauza unui conflict cu autoritatea silvică Soveja şi locuitorii Vizantei, care sunt opriţi de a mai lua apă din izvoarele minerale pentru că aduc stricăciuni lăstărişului din pădurea statului.

Pentru a evita astfel de situaţii, Prefectura face un raport amănunţit în anul 1898 către Ministerul Domeniilor în care se menţionează:

  1. apele minerale de la Vizantea, de pe domeniile statului sunt ape a căror superioritate şi eficacitate terapeutică este recunoscută;

  2. mulţi suferinzi şi-au găsit acolo vindecarea de diferite maladii;

  3. deşi lipsite de orice instalaţie, aceste ape sunt vizitate de foarte mulţi suferinzi convinşi de efectul lor binefăcător;

  4. această localitate a devenit o adevărată staţiune balneară, deşi nu i se dă nici o îngrijire;

  5. numărul vizitatorilor creşte în fiecare an, astfel că în cei din urmă trei ani au fost 1099 de vizitatori în afară de cei care n-au găsit locuinţe şi au plecat la alte băi. Sursa:vizantea-livezi.com articolul Vizantea-Livezi, Comuna Mea!

  6. Citiți și:FOTO | Proiectul bazei de tratament Vizantea-Livezi a intrat pe un traseu favorabil, având mari șanse de realizare;

  7. Primarul de la Vizantea Livezi după o discuție cu ministru dezvoltării Ștefan: Am redevenit optimist!

  8. Izvoarele tămăduitoare de la Vizantea Livezi așteaptă încă investitori care să le pună în valoare


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.