Local

Asigurarea locuințelor se va face după noi reguli. Vrâncenii care nu se conformează vor fi amendați

Ionel Sclavone
6 mar 2023 3093 vizualizări

Asigurarea obligatorie a locuințelor se va face după noi reguli. Vrâncenii care nu se vor conforma, riscă amenzi care vor fi aplicate de polițiști, iar nu de primării, ca și până acum.

Pentru a crește numărul locuințelor asigurate împotriva dezastrelor autritățile propun modificarea reglementărilor legate de asigurările obligatorii. Proiectul propus vizează modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, dar și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Astfel, conform proiectului de lege aflat în dezbatere în Parlament, amenzile în cazul celor care nu-și încheie asigurarea obligatorie pentru locuină vor fi aplicate de polițiști. În prezent, aceste amenzi cad în sarcina primarilor, conform legii.

Prin viitoarea lege, se stabilește că amenzile pentru nerespectarea obligației de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale să fie aplicate de „personalul desemnat în acest sens de către Ministerul Afacerilor Interne”, nu de către primari sau persoanele împuternicite în acest scop de către aceştia.

Amenzile prevăzute de lege pentru neîncheierea unei asigurări obligatorii pentru locuințe sunt cuprinse între 100 și 500 de lei. Potirivit informațiilor din spațiul public, începând din 2008 și până în prezent, nu a fost dată nici o sancțiune celor care nu și-au asigurat locuințele.

O altă prevedere care va fi introdusă vizează majorarea impozitelor pe locuințe în cazul celor care nu își încheie o asigurare obligatorie contra dezastrelor. Pe de altă parte, cei care își asigură facultativ locuințele vor beneficia de o reducere a impozitului pe locuință.

În cazul clădirilor rezidenţiale care nu sunt asigurate obligatoriu, impozitul calculat pentru acestea ar urma să se majoreze cu 10%. Pe de altă parte, în cazul imobilelor asigurate facultativ, impozitul pentru se va reduce cu 10%.

Cum își pot proteja vrâncenii locuințele în caz de cutremur

Conform legii, fiecare proprietar de imobil este obligat să încheie o asigurare pentru dezastre. În baza acestor asigurări se pot obține despăgubiri în cazul eventualelor prejudicii. Numărul vrânceni care și-au încheiat asigurare obligatorie este destul de redus. Doar cei care își achiziționează locuințe prin credit bancar sunt condiționați să încheie o poliță de asgurare, de către bancă.

Polița de asigurare a locuințelor împotriva dezastrelor (PAD) este definită prin Legea nr. 260/ 2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.

Asigurarea obligatorie poate proteja un asigurat în caz de daune în urma unor cutremure, alunecări de teren sau inundații.

Beneficiarii polițelor de asigurare pot fi toate persoanele fizice sau juridice care dețin în proprietate o locuință care nu este încadrată în categoria de risc seismic I. Locuințele asigurate se încadrează în două categorii, A și B, în funcție de care se stabilește valoarea despăgubirilor acordate. Aceste sume sunt cuprinse între între 10.000 de euro și 20.000 de euro.

Locuinţele de tip A sunt cele construite din beton armat, metal, lemn, cărămidă, piatră, în vreme ce locuințele de tip B sunt cele specifice localităților din mediul rural, construite din paiantă sau chirpici, mai puțin rezistente la dezastre.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.