Local

Arderile de mirişte dau bătăi de cap pompierilor

Dan Chiriac
16 aug 2017 779 vizualizări

Aceste incendii s-au produs, de cele mai multe ori, ca urmare a utilizării focului deschis pentru curăţarea terenurilor

În primele 7 luni ale acestui an, la nivelului judeţului Vrancea s-au înregistrat peste 140 intervenţii pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată, mirişti şi reziduuri menajere. La nivel naţional, situaţiile statistice relevă un număr de peste 7500 astfel de intervenţii. Aceste incendii s-au produs, de cele mai multe ori, ca urmare a utilizării focului deschis pentru curăţarea terenurilor, în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie, cât şi pe fondul temperaturilor foarte ridicate, care s-au înregistrat în ultima perioadă. Având în vedere aceste aspecte, Inspecţia de prevenire din cadrul I.S.U. Vrancea a luat măsuri de informare a autorităţilor publice locale cu privire la măsurile ce trebuie luate în perioada următoare. „Astfel, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă vor intensifica diseminarea prin activităţile proprii de informare preventivă a regulilor de prevenire a incendiilor la utilizarea focului deschis pentru arderea miriştilor, vegetaţiei uscate, resturilor vegetale, gunoaielor şi a altor materiale combustibile, respectiv utilizarea focului deschis în zonele de agrement. Se vor avea în vedere, totodată, identificarea şi nominalizarea sectoarelor de activitate de la nivelul unităţilor administrativ teritoriale unde creşte riscul de incendiu în condiţiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicate şi a lipsei de precipitaţii, stabilindu-se pentru acestea măsuri complementare de protecţie specifice. În locurile des frecventate de cetăţeni (sediul primăriei, căminul cultural, lăcaşuri de cult, unităţi de comerţ, precum şi alte locuri cu aglomerări de persoane) se vor afişa reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor specifice acestei perioade”, se arată într-un comunicat ISU Vrancea.  Reamintim, totodată, că arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul emis de primărie în urma unei solicitări scrise în acest sens. Neobţinerea permisului de lucru cu focul se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei. În urma unui protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgentă (IGSU), Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză.

„Aprinderea focului în fondul forestier naţional în alte locuri decât cele special amenajate şi marcate ori la o distanţă mai mică de 30 metri de limita pădurii, precum şi încălcarea normelor de apărare împotriva incendiilor specifice fondului forestier, în zonele limitrofe acestuia, se sancţionează cu amendă de la 2000 lei la 5000 lei. În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă”, mai spun pompierii. (D.C.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.