Local

Arbori tăiați în Parcul Natural Putna din cauza unei erori

Gabriel Sava
12 ian 2018 2820 vizualizări

Autoritățile au deschis dosar penal după ce s-a stabilit că marcarea și tăierea unor arbori s-a făcut într-o arie protejată u de vină par a fi firma care a întocmit amenajamentul și pădurarii ocolului silvic u nici reprezentanții parcului nu par a fi chiar lipsiți de vină u cei care au reclamat tăierile spun că vina ar aparține președintelui obștii  Coza u aceștia sunt însă personaje care se luptă de câțiva ani să preia conducerea obștii pentru propriile interese

Modul în care s-au tăiat peste 230 m.c. lemn a ajuns la finalul anului trecut în atenția polițiștilor care au întocmit un dosar penal în acest sens. Cel mai grav este că, din câte se pare, tăierile au avut loc într-o arie de protecție specială, aflată pe suprafața Parcului Natural Putna- Vrancea. La momentul respectiv, oamenii legii au anunțat că fac cercetări cu privire la pădurarii care au executat lucrările de marcare. ”Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Tulnici au fost sesizați cu privire la faptul că faptul că doi bărbați, din localitate,  în calitate de angajați ai unui Ocol Silvic, ar fi pus  în valoare în cursul lunii aprilie a.c., cantitatea de 237 m.c. lemn diverse specii. În urma verificărilor efectuate în teren, reprezentanții Administrației Parcului Natural Putna -Vrancea au constatat faptul că marcarea ar fi fost efectuată într-o unitate de amenajare forestieră ce este încadrată în zona de conservare specială a Parcului Natural Putna-Vrancea, amenajamentul silvic fiind încadrat la păduri incluse în rezervații naturale. În cauză a fost întocmit dosar  penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de «folosirea dispozitivelor speciale de marcat cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare»”, au precizat la momentul respectiv polițiștii. Cei care au sesizat tăierile au fost membri ai obștii Coza, entitate căreia îi aparține pădurea din zona respectivă. Pădurea este împărțită în două unități amenajistice, 39 B și 39 C, ambele din U.P. II Coza iar din cercetările efectuate până în prezent, se pare că limitele dintre cele două trupuri de pădure au creat confuzie și au dus la marcarea, respectiv la tăiere masei lemnoase în zona de conservare specială.

 

Ce s-a reclamat și cine ar fi vinovații

Printre lucrurile pe care cei trei obșteni le-au reclamat se numără faptul că în u.a 39C, cea care se află în zona de conservare, s-au marcat și apoi s-au tăiat arbori, că s-a executat un drum pentru ca lemnele să fie trase, lucruri total interzise pe aria Parcului Natural Putna. ”Drumul de scos a fost făcut fără autorizație, nu a fost marcat, nu știu ce s-a întâmplat cu masa lemnoasă, pentru că dacă lemnul a fost exploatat fără autorizație, că dacă nu a fost autorizat, masa lemnoasă s-a dat fără documente”, susține Vasile Burdușa, fost pădurar și membru obștean. Cele spuse de Vaile Burdușa sunt întărite de Mihai Tudorache. ”În u.a 39C nu trebuia să fie marcat, trebuia să facă lucrările silvice în 39B. Asta a fost făcută de reprezentanții obștii Coza”, a precizat Mihai Tudorache. Tăierile efectuate în aria de conservare au fost apoi recunoscute de reprezentanții Parcului Natural Putna. Aceștia au emis anterior exploatării un aviz, însă acesta privește partida 39B. ”U.a-ul în care a fost pusă în valoare, respectiv 39 C, se află într-o zonă de protecție integrală, adică acolo unde omul nu poate s execute niciun fel de activitate. S-a ajuns la această situație din cauza semnelor amenajistice foarte greu de identificat și a zonei respective. În primul rând trebuia o mai mare atenția la punerea în valoare, în special la identificarea zonei respective, unde urma să se execute lucrarea de punere în valoare de către organele specializate, în speță ocolul silvic”, a declarat Fănică Ghinea, ranger în cadrul Parcului Natural Putna.

Din eroare s-a marcat și s-a exploatat în altă unitate amenajistică

O spun reprezentanții Gărzii Forestiere Vrancea, care au verificat situația în teren, după sesizarea privind tăierile din incinta rezervației naturale. ”Garda Forestieră Focșani s-a deplasat în teren, a convocat toate părțile, respectiv administrația Parcului, ocolul silvic Unirea și s-au deplasat în teren în partida aflată, conform documentelor, în U.A. 39B, unde a fost pus în valoare și exploatat un volum de 237 m.c., lucrarea fiind de tăieri de conservare, conform amenajamentului întocmit se firma SC TehnoSilv SRL din Brașov. În urma verificărilor efectuate și a notei de constatări încheiată la fața locului, s-a constatat un aspect care nu face deloc cinste firmei de amenajare, respectiv că nu a delimitat în teren conform normelor silvice unitatea amenajistică 39B de 39C, adică limitele amenajistice nu sunt evidente și s-a indus în eroare la punerea în valoare efectuată de reprezentantul Ocolului Silvic Unirea”, a declarat inspectorul șef Ionică Cherciu, șeful Gărzii Forestiere Focșani. Constatările acestei instituții, împreună cu documentele aferente și nota de control au fost transmise poliției, care efectuează cercetetările și care va dispune eventuale măsuri.

Obștea spune că lucrările au fost supervizate de reprezentanții Parcului

Reprezentanții obștii Coza spun că ambele unități amenajistice fac obiectul unui amenajament silvic executat în 2012 și care este valabil timp de zece ani. În urma acestui amenajament, UA 39C a fost trecută în aria de protecție specială din aria Parcului Natural Putna- Vrancea. Iar legat de exploatare, președintele obștii Coza spune că nu este nicio problemă. ”Nu e nicio problemă legată de limite. Partida a fost autorizată cu un volum de 237 m.c., conform autorizației de exploatare. S-a obținut avizul de la Parcul Natural Putna și s-a trecut la exploatarea masei lemnoase pentru membrii obșteni. Avem acest aviz de la Parcul Natural, dumnealor au fost în teren, au verificat la fața locului, s-a constatat că s-au respectat toate limitele, toate procedurile silvice. Lucrarea de marcare a fost efectuată de reprezentanții ocolului silvic. Totul este legal, conform amenajamentului silvic”, a declarat Marian Mitică, președintele obștii Coza. Acesta a precizat și faptul că lucrările silvice în partida respectivă au început în luna aprilie și s-au finalizat în mai 2016. Acesta a mai precizat că cei doi contestatari sunt cei care s-au erijat anterior în reprezentanți ai obștii Coza, având interese în a prelua conducerea acestei intități. ”Eu mă mir că aceste sesizări vin acum, când lucrările au fost efectuate în urmă cu 7-8 luni. Dacă au fost probleme, până acum de ce nu le-au sesizat? Burdușa este cel care a susținut ani de zile că este reprezentntul obștii, iar Tudorache a fost angajat mai bine de 9 ani în cadrul obștii, iar firma sa a lucrat în fiecare an cu obștea pe mandatul fostului președinte. De mai bine de trei ani, au contestat orice decizie luată la obște și au blocat activitatea, cu scopul de a prelua conducerea”, a mai susținut președintele obștii. Fostul președinte al obștii, Vasile Ursu, a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni, printre care se numără delapidare, abuz în serviciu și evaziune fiscală, fiind acuzat de faptul că a creat un  prejudiciu obștii, estimat la valoarea de  peste 154.000 lei. Actuala conducere a cerut ca acest prejudiciu să fie recuperat de la cel trimis în judecată. Dosarul se află în fază de apel, după ce la fond, Vasile Ursu a fost condamnat. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.