Local

APM Vrancea protejează gândacii din păduri cu SUV-uri

Ionel Sclavone
19 mar 2021 2276 vizualizări

Funcționarii Agenției Județene de Protecția Mediului vor proteja gândacii din Munții Vrancei cu mașini de teren. Aceasta în cadrul unui proiect denumit „Conservarea gândacilor saproxilici în Carpați” - LIFE ROsalia. Valoarea totală a contractului este de 336.720 de lei plus TVA.

Potrivit documentației de achiziție, cele două vehicule sunt necesare derulării activității în cadrul proiectului „Conservarea gândacilor saproxilici în Carpați”

Agenția a lansat procedura de achiziție pentru două autoturisme de teren, 4x4. Este vorba de un SUV, pentru care intenționează să plătească 107.360 de lei plus TVA și de o camionetă pentru care va scoate din buget 229.360 de lei plus TVA.

Finanțarea pentru achiziția acestor mașini este asigurată din fonduri europene.

Firmele interesate de achiziție pot depune oferte de preț până la finalul acestei luni, pe 29 martie.

Pentru SUV, Agenția de Protecție de Mediului Vrancea solicită să fie fabricat în 2021, să aibă o putere de 115 cai putere, să funcționeze pe motorină (DIESEL) și să îndeplinească normele EURO 6.

Mașina trebuie să aibă un motor cu o capacitate cilindrică de 1.400 cm cubi.

Pentru autoutilitara Pick-up se propune ca autoturismul să fie nou, fabricat în 2021, să aibă cinci locuri și patru uși. De asemenea, motorul trebuie să aibă o capacitate cilindrică de 1.800 cm. cubi, să funcționeze pe motorină (DIESEL) și să îndeplinească normele de poluare EURO 6.

Cumpărătorul, Agenția pentru Protecția Mediului, mai solicită ca garanția să acopere toate costurile rezultate din reparații și repunere în funcțiune.

Proiectul „Conservarea gândacilor saproxilici în Carpați”

Conform prezentării de pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului, prin acest proiect se propune protejarea mai multor specii de gândaci care trăiesc în pădurile din Parcul Natural Putna Vrancea. Este vorba despre îmbunătățirea condițiilor de habitat pentru cinci specii de insecte saproxilice, care trăiesc în materia lemnoasă aflată în stadiu de putrefacție sau în curs de putrefacție în păduri.

„Echipa responsabilă de acest proiect va crea legături ecologice mai bune între porțiunile fragmentate de păduri cu arbori bătrâni prin constituirea unor zone favorabile de habitat pentru speciile de insecte saproxilice, care sunt dependente de lemnul mort sau aflat în descompunere”, se arată în prezentare.   

Proiectul are o durată de implementare de cinci ani (2020-2025) și este derulat în parteneriat cu Universitatea din București, prin intermediul Centrului de Cercetare a Mediului şi de Efectuare a Studiilor de Impact (CCMESI), Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin Administrația Parcului Natural Putna-Vrancea și Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB).

„LIFE ROsalia este unul din cele 34 de proiecte LIFE din domeniul naturii şi biodiversității, care vor sprijini punerea în aplicare a Directivei UE privind păsările, a Directivei privind habitatele, precum şi a Strategiei UE în domeniul biodiversității pentru 2030”, se mai arată în prezentare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.