Local

Anunț pentru vrâncenii care locuiesc la bloc. Se dau bani de la stat. Legea este în vigoare

Ionel Sclavone
4 apr 2022 4860 vizualizări

Vrâncenii care locuiesc la bloc pot solicita bani de la stat pentru mai multe activități de renovare a imobilelor în care locuiesc, nu doar pentru izolare termică. Legea, OUG 31/2022, a intrat deja în vigoare și are drept obiectiv creșterea ratei de renovare a blocurilor de locuințe. Pentru ca măsurile să se poată aplica, însă, mai este nevoie de apariția unor norme metodologice în acest sens.

Autoritățile au stabilit să crească numărul lucrărilor care vizează creșterea eficienței energetice a imobilelor de locuințe, pentru care statul va aloca bani. Astfel, se vor da fonduri pentru lucrări de modernizare a instalațiilor de iluminat din spațiile comune ale blocului, pentru montarea sau înlocuirea sistemelor de ventilație și pentru înlocuirea ascensoarelor sau modernizarea instalațiilor electrice și de apă.

Un alt avantaj prevăzut prin actul normativ care a intrat în vigoare este că toate cheltuielile legate de elaborarea documentațiilor tehnice și pentru obținerea autorizațiilor vor fi suportate din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ordonanța stabilește că realizarea auditului energetic, elaborarea certificatului de performanță energetică, a expertizei tehnice, proiectarea lucrărilor de intervenție, precum și verificarea documentațiilor tehnice pentru autorizare sau elaborarea certificatelor energetice la finalizarea lucrărilor pot fi finanțate integral din fondurile aferente PNRR.

Lucrările care vor primi finanțare de la stat

Concret, statul a extins lista lucrărilor pe care le va finanța în vederea renovării blocurilor. Astfel, pe lângă lucrările menite să crească performanța energetică a blocurilor de locuințe, celebrele amvelopări cu polistiren și înlocuirea tâmplăriei, acum mai pot fi ceruți bani și pentru alte tipuri de activități. Este vorba despre o serie de lucrări pe care le prezentăm în cele ce urmează:

Lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea sau repararea și înlocuirea instalației de ventilare, inclusiv în spațiile comune. Se acordă finanțare inclusiv pentru soluții de ventilare mecanică centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată, utilizând recuperator de căldură cu performanță ridicată.

Lucrări de reabilitare și modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii.

Montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri.

Lucrări de instalare a infrastructurii de cablare în vederea amenajării unor puncte de reîncărcare a autovehiculelor electrice. Este vorba despre amenajarea unor conducte pentru cabluri electrice, pentru fiecare loc de parcare.

Lucrări eligibile ce vizează instalațiile de iluminat din spațiile comune ale blocurilor. Aici vorbim despre reabilitarea și modernizarea instalației de iluminat prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED, și instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare sau prezenţă, acolo unde se impune.

Iar cel mai important, blocurile pot să înlocuiască cu bani de la stat ascensoarele, instalațiile electrice și de apă, de scurgere a apei pluviale și de canalizare cu sisteme moderne și mai eficiente.

Mai multe lucrări de reabilitare termică

Față de lista anterioară de lucrări de reabilitare termică a anvelopei, prin noua ordonanță, s-a stabilit introducerea următoarelor lucrări eligibile.

Izolarea termică a planșeelor sau a pereților care formează anvelopa clădirii ce delimitează spațiul încălzit de alte spații comune neîncălzite;

Asigurarea unui nivel ridicat de etanșeitate la aer a anvelopei clădirii, atât prin montarea adecvată a tâmplăriei termoizolante în anvelopa clădirii, cât și prin aplicarea de tehnologii de reducere a permeabilității la aer a elementelor de anvelopă opace cu asigurarea continuității stratului etanș la nivelul anvelopei clădirii.

De menționat că anvelopa unui bloc sistemul constructiv „de închidere perimetrală a unei clădiri, compus din fațadă - parte vitrată și parte opacă, inclusiv balcoane, logii și altele asemenea -, sistemul de acoperire tip terasă sau învelitoare, precum și planșeu peste subsol”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.