Anul austerității în Vrancea Interzis la angajări și la achiziția de vehicule și mobilier în instituțiile publice
2025 va fi anul austerității din cauza nivelului record la care a ajuns datoria externă și deficitul bugetar. În 2024, împrumuturile Guvernului Ciolacu au atins un nivel record de peste 225,76 miliarde de lei (45 miliarde de euro).
În acest context au fost adoptate o serie de măsuri fiscal-bugetare menite să ducă la reducerea cheltuielilor publice. Între altele, pe lângă înghețarea salariilor și pensiilor din sistemul public, Ordonanța Austerității interzice angajările la stat și achiziția de mașini noi ori mobilier.
Astfel, în acest an, 2025, instituțiile de stat nu mai pot achiziționa mașini noi sau mobilier. Măsura se aplică autorităților și instituțiilor de stat, indiferent de modul de finanțare și subordonare. Conform reglemebtărilor în vigoare se interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme și de mobilier și aparatură birotică.
Regulile se aplică inclusiv regiilor, companiilor naționale, precum și societăților comerciale la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici sau dețin o participație majoritară.
Interdicția de a achiziționa autoturisme și mobilier nu se aplică operatorilor economici care le cumpără pentru punerea în funcțiune a unor capacități de producție sau a unor noi unități noi. De asemenea, excepție fac și autoturismele ori piesele de mobilier achiziționate din fonduri europene în cadrul unor proiecte.
Totodată Ordonanța Austerității suspendă, cu începere de la 1 ianuarie, „ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice (...), indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii”. Excepție de la această regulă fac posturile unice vacante, pentru care sunt permise angajările.
Un post unic este definit ca acel loc de muncă ale cărui atribuții, prin conținutul și natura lor, sau responsabilități stabilite nu se regăsesc într-o altă structură organizatorică sau un loc de muncă aflate într-o structură în care există numai posturi vacante.
De asemenea, angajările sunt permise și pentru acele posturi a căror ocupare a fost aprobată de Guvern prin memorandum până la 31 decembrie 2024, a concursului de admitere în rezidențiat, celor necesare a fi ocupate de medici care au încheiat rezidențiatul, medici rezidenți care au promovat examenul de specialitate în anul 2024, precum și posturilor vacante aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și plătite din fonduri europene și posturilor aferente proiectelor naționale de cercetare plătite din fonduri publice.
În cazuri temeinic justificate, instituțiile publice pot aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor care se vacantează după 31 decembrie 2024, în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.
În această perioadă sunt permise transferurile funcționarilor publici, la cerere. Pentru aceasta este nevoie de aprobarea șefilor autorităților sau instituțiilor publice.