Local

Angajații vrânceni de la firmele private vor beneficia de vouchere de vacanță la fel ca bugetarii

Ionel Sclavone
13 mar 2023 2153 vizualizări

Vrâncenii angajați în firmele private ar putea beneficia de tichete de vacanță, la fel ca și lucrătorii din sistemul bugetar. Fondurile necesare vor fi deduse din impozitul pe venit datorat de companiile respective. Angajatorii privați vor solicita de la stat, mai exact, de la Administrația Financiară, vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare angajat.

Angajații firmelor private din județul Vrancea ar putea beneficia de tichete de vacanță asemenea lucrătorilor din sistemul bugetar. Valoarea acestor vouchere va fi de 1.450 de lei, iar distribuirea lor ar putea începe chiar de anul viitor. În acest sens a fost înregistrată o propunere legislativă ce urmează să intre în dezbatere parlamentară.

Inițiatorii legii propun înființarea unei scheme prin care voucherele ajung la angajați, în care firmele vor juca rolul de intermediari. Angajatorii privați vor solicita de la stat, mai exact, de la Administrația Financiară, vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare angajat. Fondurile necesare vor proveni din impozitul pe venit datorat de angajat pentru salariul obținut de-a lungul unui an.

Angajatorii vor trebui să depună la Finanțe listele cu angajații plătitori de impozit pe venit, iar tichetele vor fi acordate direct de stat. Prin noua lege se va ajunge în situația în care statul va plăti angajaților din mediul privat aceleași sume pe care le pot plăti și bugetarii.

De menționa că prin proiectul de lege, va fi înlăturată interdicția cu privire la cumularea voucherelor cu prima de vacanță sau biletele de odihnă - în același an fiscal. Astfel, salariații vor putea primi vouchere de vacanță chiar dacă au încasat primă sau bilete de odihnă.

Obiectivul urmărit de inițiatorii legii, chiar dacă la prima vedere este vorba de încurajarea turismului autohton și suplimentarea beneficiilor pentru salariați, este cu totul altul. Prin această lege se urmărește creșterea gradului de conformare fiscală. Mai exact, se dorește încurajarea încheierii de noi contracte de muncă și, astfel, plata impozitelor și taxelor aferente către stat.

Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor cca. 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde lei. Însă, efectul global este unul pozitiv, deoarece din această sumă estimăm că cca. 60%-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc.”, se arată în expunerea de motive care însoțește propunerea legislativă.

Voucherele ori primele de vacanță sunt beneficiile extrasalariale preferate de angajatori și angajați deoarece sunt însoțite de un regim fiscal ce reduce cheltuiala angajatorului sporește câștigul angajatului.

Angajatorii din mediul privat au posibilitatea să acorde vouchere de vacanță și în prezent, conform OUG 9/2008. Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate reprezintă contravaloarea a maximum șase salarii de bază minime brute pe țară. Voucherele sunt impozitate cu 10%, dar nu li se aplică contribuții dacă se încadrează în plafonul menționat mai sus.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.