Local

Amenzi usturătoare pentru cei care parchează pe locurile persoanelor cu dizabilități

Ionel Sclavone
25 iul 2020 3033 vizualizări

Șoferii care parchează pe locurile persoanelor cu dizabilități vor plăti, începând de sâmbătă, amenzi de până la 10.000 de lei. Mai mult, autovehiculele găsite pe locurile de parcare destinate persoanelor cu nevoi speciale vor fi ridicate de firmele specializate.

Legea care nr. 145/2020, care a fost publicată în Monitorul Oficial miercuri și care va intra în vigoare de sâmbătă 25 iulie 2020, la trei zile după publicare, conține mai multe prevederi la legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Actul normativ stabilește că cei care parchează pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 10.000 de lei. De asemenea, conform acestei legi, autoturismele care vor fi găsite pe locurile de parcare destinate persoanelor cu nevoi speciale vor fi ridicate de firmele specializate.

Până în prezent, pentru parcarea pe locurile speciale, erau prevăzute amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei și cu ridicarea mijlocului de transport parcat necorespunzător.

Conform noii legi, nr. 145/2020, constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se va face de către agenții de circulație sau de către personalul de control cu atribuții în acest sens.

Pe de altă parte, Legea nr. 145/2020 stabilește noi obligații pentru angajatorii care au salariați cu dizabilități. Aceștia vor trebui să le asigure acces la locuri de parcare speciale, un program de lucru adaptat etc. Programul de lucru și sarcinile de serviciu vor trebui să fie adaptate în funcție de ceea ce pot să lucreze efectiv salariații care au dizabilități.

În cazul în care nu vor respecta noile prevederi, angajatorii vor fi sancționați cu amenzi de până la 50.000 de lei.

Noi facilități la transportul persoanelor cu dizabilități

Transportul persoanelor cu dizabilități va fi asigura de stat, acestea putând alege între gratuitate pe transportul public sau decontarea carburantului pentru mașina personală.

În cazul persoanelor cu dizabilități care aleg transportul public, documentul dublează numărul de călătorii gratuite la care au dreptul, într-un an de zile, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren interregio cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial.

Prin urmare, persoanele cu handicap grav și accentuat au dreptul la 24 de călătorii într-un an calendaristic (nu 12 cum era prevăzut până acum), iar persoanele cu handicap accentuat au dreptul la 12 călătorii pe an calendaristic (nu șase, cum era prevăzut în legea anterioară).

Noua lege obligă autoritățile administrației publice locale să ia serie de măsuri pentru adaptarea mijloacelor de transport în comun la nevoilor persoanelor cu handicap. Așadar, primăriile și operatorii de transport vor trebui să achiziționeze mijloace de transport prevăzute cu sisteme de avertizarea audio și video, fie să le adapteze pe cele pe care le au deja.

Cei care optează pentru decontarea cheltuielilor cu carburantul vor primi, în fiecare an, o anumită sumă de bani, în funcție de gradul de handicap la care sunt încadrați. Persoanele cu handicap grav trebuie să se încadreze în suma de 1.500 de lei anual, iar cele cu handicap accentuat vor primi până la 750 de lei anual.

Modul în care se va face decontarea acestor sume urmează să fie stabilit printr-o hotărâre de Guvern.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.