Local

Afaceri imobiliare scandaloase pe bani publici: Muzeul Vrancei plătește chirii de 9 euro/mp, iar CJ încasează 1,1 euro/mp pentru sediul PSD

Ionel Sclavone
10 ian 2022 5088 vizualizări

Organizația PSD Vrancea urmează să fie evacuată din sediul pe care îl ocupă, pe Bulevardul Republicii nr 13, începând cu data de 10 ianuarie 2022. Consiliul Județean Vrancea, condus de liberalul Cătălin Toma, a refuzat să prelungească contractul de închiriere pentru spațiul în care funcționează și birourile parlamentare ale deputaților Nicușor Halici și Elena Stoica.

Valoarea chiriilor plătite de PSD și cei doi parlamentari se ridică la aproximativ 350 de euro pe lună (circa 1,1 euro/metru pătrat). Pe de altă parte, Consiliul Județean Vrancea plătește chirii de aproape 10.000 de euro pentru fostul sediu al PNȚCD, situat la câteva sute de metri mai departe, pe Bulevardul Republicii nr. 8 (9 euro/ metru pătrat).

„Personal, nu cred că se poate pune problema unui «troc» prin care PSD Vrancea să renunțe la funcția de prefect, pentru a-și păstra sediul de partid, așa cum se comentează”, a precizat în legătură cu subiectul sediului PSD Vrancea din Focșani senatorul Angel Tîlvăr.

Spațiul din Focșani de pe strada Bulevardul Republicii a fost închiriat de PSD, de la Consiliul Județean Vrancea, încă de la începutul anilor ’90. Clădirea a aparținut unui fost liberal, Șerban Murgu, stabilit în București, care a vândut-o Consiliului Județean, iar instituția a atribuit spațiul, pentru sediul PDSR/PSD, în baza legii partidelor politice.

Chiria plătită de PSD a fost modică, sub cele practicate pe piața imobiliară locală, în baza prevederii actului normativ menționat mai sus.

La finalul lunii martie 2021, contractul de închiriere pentru sediul din Bulevardul Republicii a fost prelungit, de Consiliul Județean, până la începutul anului acesta, pe 4 ianuarie. Beneficiari au fost PSD Vrancea și cei doi deputați Nicușor Halici și Elena Stoica. Prețurile plătite au fost de 5,31 lei pe metru pătrat/lunar. Undeva la puțin mai mult de un euro pe metru pătrat.

Consiliul Județean a aprobat trei proiecte de hotărâre privind: „Aprobarea închirierii unui spaţiu în suprafață de 105,53 mp cu destinaţia de sediu partid politic, situat în Municipiul Focșani, str. Republicii, nr. 13, către Partidul Social Democrat – Filiala Vrancea”; „Aprobarea închirierii unui spaţiu în suprafață de 111,30 mp cu destinaţia de sediu birou parlamentar, situat în Municipiul Focșani, str. Republicii, nr. 13, către domnul deputat Halici Nicușor”; „Aprobarea închirierii unui spaţiu în suprafață de 108,54 mp cu destinaţia de sediu birou parlamentar, situat în Municipiul Focșani, str. Republicii, nr. 13, către doamna deputat Stoica Elena”.

Deși PSD a solicitat ca închirierea să se facă pe un termen de patru ani, până la finalul anului 2024, cererea a fost respinsă. Majoritatea din Consiliul Județean, formată din PNL, USR și ALDE nu a fost de acord cu această prelungire.

Per total, spațiul închiriat are o suprafață de 325,37 de metri pătrați, iar valoarea chiriei lunare este de aproximativ 1.728 lei. Transformat în euro, la cursul BNR al zilei de 5 ianuarie 2022, înseamnă 349,37 de euro.

Drept urmare, în prezent, PSD Vrancea și cei doi parlamentari, Nicușor Halici și Elena Stoica, vor trebui să-și facă bagajele și să-și caute o altă locație. Ei au primit preaviz să se mute până la 10 ianuarie. Cel puțin conform informațiilor existente la acest moment.

Ce chirie plătește Muzeul Vrancei

Motivul oficial pentru care Consiliul Județean Vrancea nu dorește să mai prelungească actualele contracte ar fi deficitul de spațiu pentru instituțiile subordonate. Este vorba de Muzeul Vrancei, care plătește o chirie destul de ridicată pentru fostul sediu al PNȚCD, situat la câteva sute de metri mai încolo de sediul PSD, pe Bulevardul Republicii nr. 8.

Clădirea a fost închiriată de Muzeul Vrancei de la firma Smart Group Solution, patronată de afaceristul Nicu Dragomir. Acesta este un apropiat atât al PSD, cât și al deputatului Ion Ștefan. Închirierea s-a făcut în momentul în care sediile muzeului au intrat în reabilitare. Iar chiria plătită, conform informațiilor oficiale a fost de 11,5 euro pentru un metru pătrat pe lună.

În total, pentru spațiul de 850 de metri pătrați, Muzeul Vrancei a plătit 9.775 de euro, conform unui contract încheiat în martie 2020.

Ulterior, noua conducere a instituției a reușit să negocieze un preț mai mic, de 9 euro pe metru pătrat, pentru o lună. Suma pe care o plătește Muzeul Vrancei, în prezent, este de 7.650 de euro pe lună.

CJ Vrancea plătește chirii de opt ori mai mari decât încasează. Clădirile pentru care-i valabilă comparația sunt situate la câteva sute de metri distanță una de alta

În concluzie, dacă este să facem o comparație, Consiliul Județean Vrancea plătește o chirie de 9 euro pe metrul pătrat, pentru un spațiu situat câteva sute de metri distanță de sediul PSD. Aceasta după ce, la nivelul anului 2020, a plătit chiar și 11,5 euro pentru un metru pătrat.

Pe de altă parte, PSD Vrancea și cei doi parlamentari, Nicușor Halici și Elena Stoica plătesc, Consiliului Județean, un preț modic, de aproximativ 1,1 euro pe metru pătrat.  

Chiria plătită de Consiliul Județean pentru spațiul în care își desfășoară activitatea Muzeul Vrancei este, în prezent, de aproximativ 8 ori mai mare decât cea pe care o percepe, la rândul său, pentru sediul PSD.

Cum s-a pierdut fostul sediu al PNȚCD

Clădirea închiriată de Muzeul Vrancei, pe Bulevardul Republicii Nr. 8, fostul sediu al PNȚCD și al Bibliotecii Județene, cunoscută și drept Casa Baron Capri, s-a aflat în proprietatea Consiliului Județean până în 2007.

În acel moment, administrația județeană, condusă de Marian Oprișan, a decis să restituie imobilul fostului proprietar. Este vorba despre o doamnă, Mioara Bacher Erdos, stabilită în Canada care a revendicat proprietatea prin intermediul avocatului Adrian Dan. La vremea respectivă, acesta era soțul Ralucăi Dan, secretarul județului Vrancea.

O afacere proastă a Consiliului Județean Vrancea

Și nu este tot. După câțiva ani, în 2014, proprietara imobilului, Mioara Bacher Erdos, a notificat Consiliul Judeţean să-şi exercite dreptul de preemţiune asupra cumpărării casei. Prețul de vânzare cerut a fost de 185.000 de euro.

Consiliul Județean nu și-a exercitat dreptul de preemțiune pentru clădire, o decizie foarte proastă a administrației Marian Oprișan. Câțiva ani mai târziu, același Consiliu Județean a închiriat-o de la noul proprietar pentru o sumă imensă.

Dacă facem un calcul simplu, administrația județeană a plătit doar în doi ani, 2020 – 2021, chirii în valoare de peste 200.000 de euro, care ar fi acoperit prețul de vânzare.

Are vreo legătură neprelungirea contractului de închiriere al sediului PSD Vrancea din Focșani de către CJ cu obținerea numirii prefectului județului de către social-democrați?

Trebuie avut însă în vedere că mai ales în politică puține lucruri sunt întâmplătoare. Prin urmare, faptul că refuzul prelungirii contractului de închiriere al sediului PSD Vrancea din Focșani de către CJ se întâmplă la puțin timp după ce a devenit oficială știrea că prefectul de Vrancea al coaliției de Guvernare PSD- PNL- UDMR - minoritați naționale va fi numit de PSD este de reținut. Și ar putea să nu fie două lucruri fără oarece legături între ele. Iată spre exmplu punctul de vedere al senatorului PSD de Vrancea despre o astfel de legătură  

Senatorul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr: „Nu cred ca se poate pune problema unui «troc» prin care PSD sa renunțe la funcția de prefect, pentru a-și păstra sediul de partid”

Contactat de Ziarul de Vrancea, senatorul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr a precizat următoarele în legătură cu subiectul sediului PSD din Focșani  

„Tema «sediul PSD» este vânturată de o vreme cu regularitate. Se dorește, cred eu, să ni se aducă aminte că PSD a pierdut, la alegerile din 2020, președinția Consiliului Județean Vrancea. Tot din cauza că am pierdut președinția CJ Vrancea, urma să pierdem și funcția de prefect al județului, conform protocolului încheiat la nivel central între PSD, PNL, UDMR și minoritațile naționale.

Ca urmare, însă, a negocierilor politice de la nivel național, conducerea centrală a PSD a obținut pentru PSD funcția de prefect în județul Vrancea. Acest lucru nu este lipsit de importanță politică și, probabil, a creat frustare și iritare, deși, pentru politicienii cu experiență, formele de coabitare politică civilizată reprezintă realități cu care unii se obișnuiesc mai ușor, alții mai greu.

Personal, nu cred că se poate pune problema unui «troc» prin care PSD Vrancea să renunțe la funcția de prefect, pentru a-și păstra sediul de partid, așa cum se comentează. Ar fi împotriva felului constructiv în care eu văd funcționarea coaliției de guvernare la nivel local și o formă de naivitate din partea cuiva, să creadă că un partid ca PSD ar intra într-o astfel de logică.

În definitiv, contează ce se întâmplă în interiorul unui sediu de partid (în ce măsură sunt găsite soluțiile care să-i facă pe cetățeni să-și dea votul unei formațiuni sau alta) și nu clădirea în sine, mai mult sau mai puțin impunătoare.Oamenii dau sens clădirilor și nu altfel.

Indiferent de deznodământ, acest subiect ar trebui, pe noi, membrii PSD Vrancea, să ne motiveze pentru activitatea politică viitoare, în așa fel încât eșecul de la alegerea președintelui CJ, să nu se mai repete. Eu sunt optimist.”

Ce spune actualul administrator public al județului despre neprelungirea contractului de închiriere al sediului PSD Vrancea din Focșani

„La 31 decembrie 2021 a expirat contractul de închiriere şi preşedintele Consiliului Judeţean a decis să nu-l mai prelungească, chiar dacă PSD a înaintat o solicitare de închiriere pe mai departe a spaţiului. Motivaţia este că Muzeul Vrancei are nevoie de spaţiu, pentru că are două clădiri în reabilitare, iar o secţie îşi va desfăşura activitatea acolo. Pe 10 ianuarie 2022 ar trebui ca PSD să evacueze clădirea. Am convocat comisia de predare şi recepţie şi vreau ca pe data de 10 să luăm de pe clădire toate însemnele care amintesc de acest partid”, a declarat Adrian Creţu, administratorul public al judeţului Vrancea citat de adevarul.ro

Mai trebuie amintit tot în acest context că instituția Consiliul Judeţean Vrancea are de recuperat peste 250.000 de lei de la şase foşti şi actuali parlamentari PSD care au beneficiat de servicii de pază la birourile parlamentare la sediul din Focșani, strada Republicii 13, servicii plătite din bani publici.

Astfel, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că în contractele perfectate cu chiriaşii parlamentari, aceştia au beneficiat în perioada ianuarie 2013-septembrie 2015 de servicii de pază, în sumă de 250.647 de lei, servicii plătite din bugetul Consiliului Judeţean, lucru ilegal în opinia celor care au efectuat controlul.

După ce raportul de control al inspectorilor Curţii de Conturi  a stabilit imputarea acestei sume, Consiliul Judeţean Vrancea a decis să împartă la toţi cei şase parlamentari suma de plată, fiecare dintre ei fiind buni de plată cu puţin peste 40.000 de lei, în acest moment fiind pe rolul instanţei de judecată mai multe procese.

Unul dintre foştii parlamentari dat în judecată pentru că a beneficiat de servicii de pază neplătite la biroul său parlamentar este Victor Roman, propus de PSD pentru funcţia de prefect de Vrancea.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.