Local

Adio clădiri în ruină și maidane de gunoaie! Focșănenii obligați prin lege să-și întrețină proprietățile

Ionel Sclavone
7 nov 2020 3205 vizualizări

Focșănenii vor fi obligați să-și întrețină proprietățile și să execute lucrări de reparație și curățenie periodică sau ori de câte ori va fi nevoie. De asemenea, ei vor fi obligați prin lege să curețe zăpada și gheața de pe trotuarul din fața locuințelor sau spațiilor comerciale pe care le dețin. Parlamentul a adoptat proiectul legislativ privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.

Legea adoptată de Parlament introduce mai multe obligații pentru persoanele fizice și juridice în legătură cu gospodărirea proprietăților pe care le dețin, precum și a spațiilor publice din jurul acestora.

Potrivit proiectului adoptat, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele fizice şi juridice au obligaţia să efectueze lucrări de întreţinere şi curăţenie a clădirilor şi terenurilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor, a incintelor, împrejmuirilor, precum şi a oricăror alte spaţii utilizate.

Legea stabilește că persoanele fizice și juridice au obligația să păstreze ordinea și curățenia pe străzi, drumuri, în pieţe, parcuri şi grădini, în celelalte locuri publice, precum şi în mijloacele de transport în comun.

Legea îi obligă pe focșăneni să curețe fațadele locuinţelor şi a altor construcţii amplasate la frontul străzii, să le tencuiască și să le zugrăvească periodic, conform reglementărilor stabilite de Consiliul Local. Aceștia trebuie să întreţină în stare corespunzătoare clădirile pe care le au în proprietate, anexele gospodăreşti, curţile şi împrejmuirile acestora, precum şi instalaţiile aferente și să facă reparații amenajări și alte lucrări specifice. Ei mai trebuie să repare și să spele geamurile, vitrinele, să le înlocuiască pe cele sparte. 

De asemenea, legea îi obligă pe proprietari să asigure curăţenia pe terenurile şi locurile de depozitare pe care le dețin, pe căile de acces, să asigure curăţenia şi igiena în imobilele şi incintele deţinute, inclusiv prin activităţi de curăţare, dezinsecţie şi deratizare.

Obligativități în legătură cu întreținerea trotuarelor și parcărilor

Noul act normativ obligă instituțiile publice, persoanele juridice și fizice să depoziteze corespunzător reziduurile menajere, industriale, agricole, precum şi materialele refolosibile. Pentru acestea vor fi amenajate și autorizate locuri speciale.

O altă obligativitate este aceea de a menține curăţenia trotuarelor, a părţii carosabile, a locurilor publice şi a locurilor de parcare pe care le folosesc. Pe timp de iarnă, conform legii, proprietarii sunt obligați să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate şi de pe locurile de parcare pe care le folosesc. Tot aici intră curățenia și întreținerea șanţurilor, a rigolelor și podețelor aferente proprietăţii. De asemenea, aceștia au obligația să finalizeze construcţiile începute, pe baza autorizaţiilor eliberate de primari, în condiţiile şi în termenele stabilite de acestea.

În cazul în care aceste obligații nu sunt respectate, în termenele notificate de Primărie, de 30 de zile, autoritățile pot dispune executarea lucrărilor de curăţare şi igienizare, dar pe cheltuiala proprietarilor notificaţi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.