Local

„ADEVĂRUL“ lui Misăilă și alte semne de întrebare cu privire la retrocedarea terenului din Cuza Vodă 10, pentru blocul lui Duță

Ionel Sclavone
6 iun 2019 3006 vizualizări

Primarul PSD Cristi Misăilă a prezentat povestea retrocedării terenului din Cuza Vodă nr. 10, pe care firma lui Cătălin Ionuț Duță intenționează să ridice un bloc cu patru nivele după ce, inițial, a refuzat să facă publice informațiile, la solicitarea „Ziarului de Vrancea“. După ce am atras atenția că se încearcă secretizarea acestor date, primarul a decis să prezinte „ADEVĂRUL“ său. Deși susține că n-are nimic de ascuns, prezentarea lui Misăilă lasă în suspensie o serie de aspecte foarte importante. Cristi Misăilă caută să se delimiteze cât mai mult de subiect. Pentru el, ca și pentru Marian Oprișan, subiectul blocul lui Duță de lângă Tribunalul vechi Vrancea este un cartof fierbinte. Care ar putea fi o sursă generatoare de neplăceri în perioada deselor tipuri de alegeri electorale care urmează anul acesta și anul viitor.

Așa se face că, după ce ziarul nostru arătat că se încearcă să se secretizeze informațiile despre felul în care s-a făcut retrocedarea în 2014, în condițiile în care instanța a dispus, prin mai multe hotărâri judecătorești, că nu face obiectul legilor fondului funciar deoarece este inventariat în domeniul public al municipiului Focșani. Conform legilor în vigoare, terenurile din domeniul public nu pot fi vândute și nici nu pot face obiectul restituirii către foștii proprietari.

Deși susține că intenționează să clarifice situația și să înlăture suspiciunile cu privire la eventuala comitere a unor fapte ilegale, povestea lui Misăilă lasă destule puncte importante în suspensie și pune pe tapet, alte semne de întrebare legitime.

Vom prezenta „ADEVĂRUL“  lui Misăilă, așa cum îl numește, după care vă vom atrage atenția asupra acelor lucruri pe care nu le-a clarificat.

Povestea lui Misăilă

„În anul 2001, domnul G.I. a solicitat Primăriei Focșani, prin Notificarea nr. 2169/18.04.2001 depusă prin Judecătoria Focșani și Notificarea nr.173/05.06.2001 înregistrată la Prefectura Județului Vrancea, restituirea în natură a suprafeței de 527,00 mp și despăgubiri pentru imobilul situat în Focșani, str. Cuza Vodă nr. 10, preluat prin Decretul de expropriere nr. 397/1981.

Cele două notificări au fost soluționate prin emiterea de catre municipalitate a Dispoziției nr. 441/12.12.2002, prin care s-a respins cerera formulată de domnul G.I.

Ulterior, această dispoziție a fost contestată în instanță de domnul E.I., în calitate de moștenitor al defunctului G.I., pronunțându-se Sentința Civilă nr. 195/28.08.2003 în dosarul nr. 55/C/2003, de Tribunalul Vrancea, rămasă definitivă și irevocabilă prin Decizia nr.125/31.01.2005 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Concret, instanța a respins restituirea în natură și a decis că "reclamantul are dreptul la măsuri reparatorii".

Având în vedere soluția dată de instanță, Primăria Focșani a emis Dispoziția nr.1521/ 08.06.2011, prin care s-a propus acordarea de despăgubiri

Conform legii, Primăria Focșani a înaintat dosarul pentru despăgubiri la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) în anul 2011 prin Procesul-verbal nr. 4882/21.09.2011.

Ca urmare a apariției Legii nr. 368/2013, persoanele îndreptăţite la despăgubiri în temeiul Legii nr. 10/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au avut posibilitatea de a opta pentru returnarea dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor către entităţile învestite cu soluţionarea notificării, în vederea restituirii, în natură sau prin compensare cu alte bunuri, a imobilelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii. În acest sens, domnul E.I. a depus la Primăria Focșani cererea nr.36/06.01.2014, prin care solicita returnarea dosarului de la ANRP pentru restituirea în natură a terenului din str. Cuza Vodă nr. 10, ca fiind liber și făcând parte din fostul amplasament.

Solicitarea a fost transmisă de către Primăria Focșani la ANRP prin adresa nr. 11887/06.03.2014.

Prin adresa nr. RG 14524/16081/18.04.2014, dosarul s-a întors de la ANRP la Primăria Focșani, cu mențiunea că imobilul notificat se va restitui în natură sau prin compensare cu alte bunuri.

Având în vedere toate documentele anexate dosarului respectiv, precum și modificările și completările ulterioare aduse Legii nr.10/2001, republicată, Comisia de analizare și soluționare a notificărilor din cadrul Primăriei Focșani a propus restituirea în natură a terenului în suprafață de 527,00 mp. pe fostul amplasamet și acordarea de măsuri compensatorii pentru imobilul demolat în baza Decretului de expropriere nr. 397/29.12.1981.

Drept pentru care a fost emisă Dispoziția de restituire nr. 809/06.08.2014 care a primit avizul de legalitate nr. 9024/09.09.2014 din partea Instituției Prefectului Județului Vrancea“.

Ce nu vrea să lămurtească „ADEVĂRUL“ lui Misăilă

În primul rând, trebuie menționat că Municipalitatea a refuzat în mod constant să dea curs solicitărilor venite din partea foștilor proprietari și să restituie în natură terenuri în Focșani. De fiecare dată răspunsul a fost, invariabil, că deține terenuri pe care să le pună la dispoziția foștilor proprietari. De regulă, Primăria a restituit suprafețe de teren în natură doar după ce a fost obligată s-o facă prin hotărâri judecătorești.

În acest context, este suspectă ușurința cu care Comisia locală de fond funciar de la Focșani a acceptat să returneze terenul din Cuza Vodă nr. 10. Cu atât mai mult, cu cât, repetăm, mai multe instanțe au decis, prin hotărâri definitive că nu poate face obiectul retrocedărilor în natură pentru că face parte din domeniul public.

Se cere lămurit un alt aspect foarte important, pe care Misăilă l-a trecut cu vederea în povestea sa. Cum a fost trecut terenul cu pricina, un spațiu verde situat lângă un monument istoric, din domeniul public în domeniul privat al municipiului, fapt ce a făcut posibilă retrocedare? Care a fost justificarea ce a stat la baza demersului?

Pe de altă parte, în „ADEVĂRUL“ său, Cristi Misăilă face referire la o adresă a ANRP – Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților – instituție al cărei șef era atunci, ca și acum, fostul prefect de Vrancea, din guvernul Năstase, George Băeșu, originar din Focșani, în care apărea mențiunea ca terenul din Cuza Vodă nr. 10 să fie retrocedat în natură ori prin compensare cu alte bunuri.

Această mențiune nu face decât să sporească suspiciunile cu privire la onestitatea deciziei comisiei locale de fond funciar, de a retroceda terenul în natură. Deși îi putea despăgubi pe fostul proprietar și să păstreze spațiul verde de lângă Tribunal, Primăria a preferat să facă retrocedarea în natură. Decizia a fost cu atât mai greșită cu cât, după un an, în 2015, proprietarul a vândut terenul mai departe, unui cumpărător intermediar, de unde a ajuns la firma lui Cătălin Duță.

Nici în 2015 și nici în 2017 când cei 527 de metri pătrați de lângă Tribunal au fost scoși din nou la vânzare, Primăria nu și-a exprimat intenția de a-i achiziționa, deși ar fi putut s-o facă și să repare greșeala, ca să nu-i spunem altfel, de la retrocedarea din 2014.

Primarul Misăilă n-a făcut-o. În schimb a cumpărat o clădire aflată în proprietatea unei societăți a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, instituție unde lucrează soția șefului corpului de control al primarului, Marian Lungu, pentru 1.040.000 lei, fără TVA.

Blocul lui Duță, un cartof fierbinte pentru Oprișan, Misăilă și PSD

Blocul pe care Cătălin Duță intenționează să-l ridice lângă Tribunalul Vrancea, pe un spațiu verde, lângă monumentul istoric Tribunalul Vrancea, ar putea avea costuri politice foarte mari pentru PSD, anul viitor. Pentru actualul primar, ca și pentru Oprișan, subiectul blocul lui Duță de lângă Tribunal este un cartof fierbinte, o ghiulea atârnată de picioare, care i-ar putea costa alegerile de anul viitor.De aceea, cu toate că și-au dat tot concursul pentru ca imobilul nedorit de focșăneni să devină realitate, reprezentanții PSD din Vrancea ar prefera ca subiectul să fie închis rapid. Așa cum preferă să se întâmple și cu discuțiile pe tema justiției.De altfel, Marian Oprișan, în calitate de președinte al Consiliului Județean, proprietarul monumentului istoric Tribunalul Vrancea – care va avea de suferit din cauza construcției - a tăcut mâlc.Temerile celor din PSD s-au văzut la ședința Consiliului Local care a avut loc înainte de alegerile europarlamentare. Având în vedere că se prefigura o înfrângere dezastruasă pentru PSD, Cristi Misăilă și grupul consilierilor săi au retras proiectul de pe ordinea de zi, ca să nu le dea focșănenilor încă un motiv de iritare. L-au reintrodus și l-au aprobat rapid în prima ședință de după alegeri.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.