Local

(Update) Adevărați revoluționari, precum Liviu Ioan Stoiciu, lipsesc de pe lista celor premiați de Primăria Focșani!

Ziarul de Vrancea
19 nov 2019 3295 vizualizări

Pentru că în curând se împlinesc 30 de ani de la Revoluţia Română,  Primăria Focşani şi Consiliul Local Municipal intenționează să le ofere plachete de onoare revoluţionarilor focşăneni, dar şi urmaşilor celor decedaţi în decembrie 1989. Deși unii dintre adevărații revoluționari, precum Liviu Ioan Stoiciu, lipsesc din lista primăriei, apar în schimb numele unor foşti procurori, miliţieni, dar şi preoţi din Focşani. Premiat va fi și fostul miliţian Didi Băjenaru, cel care a asemănat-o pe Viorica Dăncilă cu Regina Maria.

Laurențiu Barbu, unul dintre adevărații revoluționari din Vrancea - și el omis din listă - dă o replică Primăriei Focșani prin intermediul Ziarului de Vrancea.

În şedinţa extraordinară de marţi, 19 noiembrie, aleşii locali vor aproba acordarea a 37 de plachete omagiale către tot atâtea persoane care s-au remarcat la revoluţie.  Pe listă apar şi numele unor foşti procurori, miliţieni, dar şi preoţi din Focşani. Este vorba despre procurori Nicolae Boştiog şi Santa Atilla, preoţii Ionel Ene şi Petre Petre, fostul miliţian Didi Băjenaru, cel care a asemănat-o pe Viorica Dăncilă cu Regina Maria, dar şi Marian Bobocea, fostul şef OPC, care a murit în această vară. Cel mai probabil, distincţiile vor fi acordate în luna decembrie, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local.

Iată cum arată lista cu revoluționari cărora Primăria Focșani intenționează să le ofere plachete de onoare:

„Mă numesc Laurențiu Barbu și vreau să dau o replică conducerii rușinoase a Primăriei din Focșani pentru felul în care premiază niște infiltrați într-o organizație ca fiind de revouționari și nu ia în seamă adevărații oameni care și-au asumat riscurile să conducă județul Vrancea imediat după Revoluție. Aceea a fost singura acțiune revoluționară din Vrancea, iar ei sunt într-o listă a CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naționale) pe care o are Consiliul Județean și Primăria municipiului Focșani. O listă care reprezintă începutul democrației în Vrancea. Un punct de care au depins apoi toți trecătorii conducători ai județului. 

Restul pe care îi vedem acum în poza asta sunt niște infiltrați în o așa numită asociație revoluționară (eu doar pe 2 dintre ei i-am văzut pe acolo), oameni care beneficiază și acum de la statul român de bani și alte ajutoare, de ce? Pentru că au dat șpagă să intre în acea asociație de Revoluționari și să își ceară un certificat de revoluționar? 

Dar Liviu Ioan Stoiciu nu merită o plachetă de onoare? Dar eu și alții care am luat decizii atunci în primele zile, am semnat documente și am mișcat județul acesta care se blocase pe 22 decembrie 1989 când toti foștii comuniști au fugit, nu merităm nici o atenție? Cine este acest primar care vrea să rescrie istoria? Cine este în conducerea acestei asociații de falși revoluționari care ia dreptul unora de a fi fost acolo? Rușine, Primăria Focsani! 

P.S.Dacă întrebi pe oricare dintre cei din lista de revoluționari a Primăriei Focșani: când a început mișcarea anti comunistă în Vrancea? Nu o să știe să răspundă, pentru că nu știu, pentru că lucrau în partea cealaltă a baricadei! Aveau frigiderele pline și ne spionau pe noi, care mai ascultam Europa Liberă prin toaleta Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu!”

Actualizare știre 19.11.2019 -comentariu articol 19.11.2019 :Laurențiu Barbu :”Nu cred că avem nevoie de vreo plachetă, ceea ce am trăit atunci nu ne poate lua nimeni, a fost unic. Nucleul revoluționar s-a format în jurul lui Liviu Ioan Stoiciu, lumea îl cunoștea ca fiind disident politic. Am format un cordon uman plecând din SUD către Piața Unirii, ținuți de mâini și așteptând parcă din moment în moment să fim împușcați din direcția unităților militare, LIS dădea tonul: DEMOCRAȚIE! LIBERTATE! JOS DICTATORUL! Ajunși în Piața Unirii am găsit agitație mare, haos, unii furau covoare din Consiliul Judetean și tot ce găseau pe acolo. De la balconul Ateneului Român Puiu Siru a început să strige: STOICIU! STOICIU! apoi toată Piața striga la unison. Acolo a început totul. Acolo s-a format prima lista cu Consiliul Salvării Naționale, așa s-a numit la început. Așa cum am mai spus, în Vrancea nu a fost o Revoluție ci o bucurie a oamenilor pentru că scăpasem de comunism dar cel mai mult rol și adevărații revoluționari sunt cei care au avut curajul să preia puterea în Vrancea. Să legitimizeze Consiliul Frontului Salvării Naționale și să repună în câteva zile totul în mișcare, pentru că în 22 decembrie odata cu fuga comuniștilor din toate structurile TOTUL S-A BLOCAT! Practic orașul nu mai avea nici pâine. Nu a fost simplu! Ceaușescu nu murise încă iar armata era la spatele nostru, armata nu știa încă de cine să asculte. Au fost momente tensionate acolo și noi, cei care am semnat primele documente, cei care am decis să luăm conducerea eram atunci considerați teroriști. Abia mai târziu după împușcarea lui Ceaușescu am simtit că ne-am eliberat de stres. Numai cine a fost acolo știe despre ce vorbesc. În același timp mă uit pe cine premiază Primăria! Rușine să vă fie impostorilor!”

Citiți și:Un pic de Revoluţie la Focşani, de Liviu Ioan Stoiciu;

25 de ani! Ce-am făcut cu revoluţia în judeţul fără vreo revoluţie!;

Revoluţia băiatului care scria poezii;

La 25 de ani de la Revoluţie, eu, Trandafir Costică, vă vorbesc în numele  revoluţionarilor neimplicaţi  politic din această ţară;

Pus cu forţa preşedinte revoluţionar de judeţ, la Focşani, pe 22 decembrie 1989 (după 73 de zile m-am retras din funcţie)

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.