Local

Acuzații DNA: Patronul vrâncean Sorin Gârboiu, implicat într-o fraudă cu fonduri europene

Ionel Sclavone
17 ian 2021 8917 vizualizări

Un afacerist vrâncean, Eduard Sorin Gârboiu și firma pe care acesta o administrează, Mira Consulting Import- Export SRL, cu sediul în Panciu, au fost trimiși în judecată într-un dosar în care sunt acuzați de o presupusă  fraudă cu fonduri europene. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Vrancea. Sorin Gârboiu a avut probleme și în trecut, cu o altă firmă, fiind implicat într-un caz de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 3 milioane de euro. El mai deține o firmă de construcții în Panciu, ESG Construct SRL.

 

Firma Mira Consulting Import- Export SRL Panciu și administratorul acesteia, Eduard Sorin Gârboiu, au fost trimiși în judecata de procurorii DNA pentru o presupusă fraudă cu fonduri europene. Prejudiciul înregistrat a fost estimat la peste 8 milioane de lei. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Vrancea.

Potirivit DNA, afaceristul ar fi obținut finanțări pe două proiecte europene, finanțate prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007-2013 folosindu-se de documente false.

Pe de-o parte, este vorba de proiectul „Creșterea competitivității economice, diversificarea producției prin achiziționarea de utilaje noi la SC Mira Consulting Import- Export SRL”, a cărui valoare a fost de 4.124.894 lei. Al doilea proiect se intitulează „Creșterea competitivității economice prin construcția unei hale de producție și achiziția de utilaje performante”, a cărui valoare a fost de 3.987.446 lei

Procurorii susțin că Sorin Gârboiu ar fi creat un circuit financiar cu ramificații în mai multe țări, precum Bulgaria, China, Turcia, Cipru si Slovenia, astfel încât să obțină finanțarea europeană.

O firmă fantomă din Bulgaria

Concret, în ambele proiecte, el ar fi interpus pe circuitul achizițiilor o firmă fantomă cu sediul în Bulgaria, pe care o control a direct. Echipamentele achiziționate din banii europeni au fost trecute prin această societate, astfel încât prețul de achiziție să fie umflat în mod artificial.

„Pentru obținerea finanțărilor pentru cele două proiecte s-ar fi folosit 122 de înscrisuri false, atât în procedura de elaborare, completare și depunere a cererii de finanțare (referitoare la echipa de implementare, fundamentarea prețului de achiziție, locația de implementare etc.), în procedura de evaluare a ofertelor, cât și în etapa de urmărire a executării proiectului (rapoarte de evaluare, procese verbale de predare/primire/punere în funcțiune/recepție, documente de plată falsificate). Asemenea acte erau necesare pentru obținerea fondurilor și apoi pentru a justifica modul de utilizare a acestora” , au arătat procurorii DNA.

Utilaje importate din China

În primul proiect, Mira Consulting Import- Export SRL și-a exprimat intenția de a cumpăra o linie de producție automata pentru formarea caserolelor alimentare. În acest sens, Sorin Gârboiu ar fi trucat procedura de achiziție și ar fi direcționat contractele de furnizare pentru echipamente spre firma fantomă din Bulgaria.

Potrivit DNA, din documentele de plată care ar fi fost falsificate reiese că Mira Consulting Import- Export SRL ar fi plătit către firma fantomă, în baza unei procedure fictive de achiziție 1.355.000 euro.  Banii erau destinați achiziției echipamentului importat din China printr-un port din Slovenia. În realitate costurile acestor echipamente erau de doar 370.206 euro.

La fel s-a procedat și în cel de-al doilea proiect, prin care Mira Consulting Import- Export SRL intenționa să achiziționeze un teren pe care să construiască o hală de producție care să fie dotată cu o linie de producție polistiren. Și aici s-ar fi depus oferte de preț falsificate, cu valori mai mari decât cele reale, atât pentru terenul achiziționat cât și pentru materialele de construcții și utilajele cumpărate.

Gârboiu este acuzat că ar fi trucat procedura de achiziție și ar fi direcționat contractarea lucrărilor către firma fantomă din Bulgaria pe care o controla. Aceasta, deși a fost declarată câștigătoare la licitație, nu a participat în nici un fel la construcția halei de producție, neavand personal angajat sau dotările tehnice necesare construcției. Lucrările de construcție a halei au fost făcute de o echipă de zilieri angajați de afacerist.

Aceeași firmă fantomă a obținut și contractual de achiziție a liniei de producție a plăcilor de polistiren. Astfel s-ar fi creat condițiile pentru ca Mira Consulting Import- Export SRL să platească firmei fantomă o sumă dublă față de prețul real la care au fost aduse echipamentele din Turcia și China.

Documentele justificative

Firma fantomă a fost folosită ca intermediar pentru a emite în fals documente justificative de plată din care să rezulte existența unor tranzacții comerciale menite să justifice decontarea banilor europeni.

Trebuie spus că linia de producție polistiren nu a fost pusă în funcțiune și astfel nu au fost respectate condițiile prevăzute în cererea de finanțare și în planul de afaceri.

Pe circuitul financiar, inculpatul ar fi introdus și o firmă din Cipru, înființată special care i-a permis să scoată sumele de bani fraudate.

Ministerul Fondurilor, parte civilă în proces

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în acest process, solicitând ca Mira Consulting Import- Export SRL să plătească 8.112.340 lei, reprezentând prejudiciul ce ar fi fost cauzat în cele două proiecte.

În acest sens s-a dispus instituirea sechestrului asigurator până la concurența acestei sume pe mai multe bunuri imobile și mobile deținute de companie.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunerea de menținere a măsurilor asiguratorii dispuse.

O afacere de evaziune fiscală

În trecut, numele afaceristului Sorin Gârboiu a mai apărut într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 3 milioane de euro. În 2016, Eduard Sorin Garboiu, a fost reținut și arestat într-un dosar de evaziune fiscală şi de spălare de bani, alături de un ieșean, Radu Pangal.

„În urma documentării activităţii infracţionale s-a stabilit faptul că în perioada anilor 2013 – 2016, cei în cauză ar fi evidenţiat în actele contabile ale unor societăţi comerciale livrări şi achiziţii intracomunitare fictive către şi de la 3 societăţi de tip «missing trade» cu sediul în Bulgaria, marfa fiind valorificată fără documente în ţară. Astfel societăţile s-au sustras de la plata obligaţiunilor la bugetul de stat, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 3.000.000 de euro. Alţi doi ieşeni au fost puşi sub control judiciar”, se arată într-o informare a poliției de la acea vreme.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.