Local

Biroul de Combatere a Delictelor Silvice a efecutat controale pe raza județului Vrancea. Vezi ce ilegalități au descoperit!

Ziarul de Vrancea
26 oct 2018 875 vizualizări

În perioada 18 - 24 octombrie 2018, polițiștii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale asociate din exploatarea, transportul, deținerea, depozitarea și comercializarea materialelor lemnoase.

Cu această ocazie, au fost executate 161 de controale, din care 155 au fost efectuate pe drumurile publice, unul în fondul forestier și 5 la instalațiile de debitat lemn rotund. Rezultatele obținute sunt următoarele:

Exemple semnificative:

În perioada 23-24 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică Vrancea - Biroul de Combatere a Delictelor Silvice, împreună cu specialişti silvici din cadrul Gărzii Forestiere Focşani, au organizat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale rezultate din punerea în valoare, exploatarea, transportul, prelucrarea şi comercializarea materialelor lemnoase.

Au fost efectuate cu această ocazie cinci controale la depozitele de materiale lemnoase şi instalaţiile de debitat lemn rotund de pe raza comunelor Năruja şi Nereju.

Astfel, la data de 23 octombrie a.c., a fost efectuat un control la instalaţia de debitat lemn rotund a unei societăți comerciale din localitatea Năruja, jud. Vrancea, ocazie cu care s-a constatat că în perioada 01.10. –23.10.2018 operatorul economic a expediat, fără avize de însoţire, cantitatea de 12.828 m.c. cherestea răşinoase.

Totodată, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că agentul economic deţinea la depozit, fără documente legale de provenienţă, cantitatea de 15.612 m.c. lemn rotund răşinoase şi cantitatea de 6.91 m.c. lemn rotund fag,  stabilindu-se și faptul că acesta nu a înscris în ordine cronologică avizele de însoţire în registrul de evidenţă a intrărilor - ieşirilor de materiale lemnoase.

Societatea comercială în cauză a fost sancționată contravențional, în conformitate cu prevederile art. 19, alin. (1), lit. b şi e şi art. 21 lit. c din Legea 171/2010 rep., cu amendă în valoare de 10.000 lei, dispunându-se, totodată și măsura complementară a confiscării cantității totale de 35.356 m.c. cherestea răşinoase şi lemn rotund din speciile fag şi răşinoase.

De asemenea, la data de 23.10.2018, cu ocazia unui control la instalaţia de debitat lemn rotund dintr-un depozit de material lemnos aparţinând unei societăți comerciale din localitatea Năruja, s-a constatat faptul că agentul economic deţinea la depozit, fără documente legale de provenienţă, cantitatea de 14.58 m.c. lemn rotund răşinoase. Totodată, agentul economic nu a luat măsuri de împrejmuire a spaţiului destinat depozitării materialelor lemnoase, fiind stabilit un termen de 30 zile pentru remedierea acestei deficienţe.

În cauză s-a procedat la sancționarea contravențională a societății comerciale, în conformitate cu prevederile art. 19, alin. (1), lit. e şi art. 21, lit. b din Legea 171/2010 rep., cu amendă în cuantum de 5.000 lei, dispunându-se, totodată și măsura complementară a confiscării cantității totale de 14.58 m.c. lemn rotund rășinoase.

 La data de 24.10.2018, polițiștii de ordine publică din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fals informatic, de către administratorii a două societăți comerciale, ce aveau ca obiect de activitate exploatarea, prelucrarea și comercializarea materialelor lemnoase.

 În cauză, s-a stabilit faptul că în perioada 23 - 24.10.2018, administratorul unei societăți comerciale din Nereju a emis, în mod fictiv, cinci avize de însoțire, pentru un volum total de 120.44 m.c. lemn  rotund rășinoase. Datele din acestea au fost introduse apoi în aplicația informatică “WOOD TRACKING”, fiind obținute astfel coduri unice online. Avizele au fost apoi folosite de către administratorul unei societăți comerciale din Năruja, deși acesta cunoștea faptul că au fost emise în mod fictiv, în scopul de a reda, în mod mincinos, proveniența legală unor materiale lemnoase deținute în incinta depozitului societății sale.

În realitate, transporturile de masă lemnoasă potrivit acestor avize nu au fost efectuate.

BULETIN DE PRESĂ   Nr. 18722 din 26 octombrie 2018


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.