Local

Acțiune caritabilă acasă la oamenii munților

Silvia Vrînceanu Nichita
2 iul 2017 9417 vizualizări

#EuTuSiEi #UnitiPentruBine azi împreună pentru oamenii izolați din satele După Măgura și Poiana Stoichi. Oameni generoși din București, mobilizați de Ana-Maria și Marivs, și-au dat mână cu mână pentru a oferi copiilor și bătrânilor din aceste sate daruri utile. Pe lângă o adevărată lecție de solidaritate între oameni, copiii au primit dulciuri, rechizite, jucării, produse de igienă, încălțări și haine, iar bătrânii și familiile nevoiașe au primit în plus alimente neperisabile, produse de uz casnic și alte bunuri utile pe lângă gospodărie, inclusiv lumânări și chibrituri. Cei care nu au încă electricitate au primit cu mare bucurie lanterne cu încărcare solară și baterii.

Din pricina numărului mic de copii, școlița din satul După Măgură s-a deființat însă astăzi am decis să ne întâlnim acolo pentru a o păstra deschisă în sufletele copiilor, dar și pentru că este singura instituție a comunității. După cum se vede, acolo flutură încă în vânt drapelul României și cel al Uniunii Europene. Pentru că ne pasă de copii, împreună cu Clubul de jurnalism Tineret în reAcțiune am oganizat mici activități distractive cu prichindeii și adolescenții. Micuții din cele două sate ne-au uimit cu istețimea, frumusețea și puterea lor de a trece peste toate greutățile pe care nu le au îndeobște copiii de la oraș.

Pare de necrezut dar la 60-70 de kilometri de Focșani există o altă lume, comunități care trăiesc după propria orânduială, mai aproape de natură, de Dumnezeu, care se mulțumesc cu ce au și care nu cer nimănui nimic. Aici încă sunt moașe pricepute la buricat copii, tămăduitori care sunt capabili să salveze înaintea doctorilor, femei care se luptă cu urșii în pragul casei și care merg pe jos jumătate de zi pentru un litru de gaz, dar și povești despre uriași care vin să-i caute pe copiii obraznici. Chiar dacă umblă încălțați în gumari, acești oameni și jumătate au ceva nobil în ei, specific parcă celor de la munte.

Întrebați ce este mai frumos în satul lor, copiii din Poiana Stoichii au răspuns în cor ... #pădurea. Iar din pădurea lor, care învelește munții Stejicu, Muntioru și Furu Mare, izvorăsc două dintre cele mai importante râuri ale județului #Vrancea, Râmnicu Sărat și Milcov. 

Ce frumos ar fi ca zona să râmână așa cum este, plină de păduri verzi, cerbi și căprioare care le ies în cale copiilor în drum spre școală, pajiști înflorite, orhidee sălbatice, cărora să li se adauge o infrastructură demnă de o Românie europeană, care i-ar scoate pe acești oameni ai lui Dumnezeu dintr-o nedreaptă izolare. Altfel, față de acum zece ani, când am fost la Poiana Stoichii, copii s-au împuținat, școala s-a închis, iar singura mașină a comunității s-a făcut praf după ce a căzut într-o râpă. Frumusețea locurilor a rămas aceeași, copiii încă visează să vadă marea și orașele, dar oamenii parcă sunt mai săraci, mai triști, mai străini în propria lor țară. Tare bine ar fi să ne amintim mai des de ei...

Citiți și:Cătunul unde s-a inventat becul;

Copiii din satul de care nu a auzit nici Moș Crăciun;

Copiii de la Poiana Stoichii, în excursie la Focșani;

Satul unde timpul a încetat să curgă;

Alo, România, salvați-ne!

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.