Local

Achitări în soluția de fond, pentru majoritatea celor trimiși în judecată, în dosarul Obştii de Moşneni Tulnici

Ziarul de Vrancea
14 mai 2019 1715 vizualizări

Reamintim că în anul 2013, anchetatorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea le-au pus în cârca şefilor Obştii de Moşneni Tulnici de atunci un prejudiciu de 2,6 milioane lei din fondurile europene oferite prin APIA. 19 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar pentru infracţiuni de înşelăciune, abuz în serviciu, falsuri şi spălare de bani, fiind acuzaţi că au folosit muncitori “la negru” pentru lucrări incomplete şi de proastă calitate la pajişti.

Trebuie spus că procurorii instrumentaseră dosarul de spălare de bani, ce privea conducerea Obștii de Moșneni Tulnici, cea mai mare din Vrancea și una dintre cele mai mari din țară, în contextul intereselor  mari în jurul acestei obști, generate de  frământările interne apărute  după decesul fostului primar al comunei Tulnici, Vasile Aguridă, în martie 2011. Concret, Obștea Tulnici ”scăpase” de sub controlul PSD și acest lucru deranja.

Dosarul instrumentat de procurorii vrânceni are ca parte vătămată Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Aparatul Central și se referă la modul de folosire a subvenției pentru curățare și întreținere. Au fost și rețineri pe bază de ordonanță, în total 19 persoane fiind inculpate, cu mai multe capete de acuzare. Printre acuzați: membri PNL (sau ex-PDL), precum actualul primar al comunei Tulnici, Aurel Boțu, consilierul județean PNL Alin Olteanu și fostul consilier județean PDL Corneliu Negru.Citiți articolul publicat în Ziarul de Vrancea  la data  trimiterii în instanță a acestui dosar accesând titlul alăturat:19 inculpaţi, judecaţi în dosarul Obştii Tulnici, în frunte cu Olteanu şi Nicoară 

Încă de la trimiterea în judecată, reprezentanţii Obştii precizau pentru Ziarul de Vrancea că au solicitat APIA să le precizeze în ce constă prejudiciul de 2,6 milioane lei, care era calculat pe subvenţia acordată în ultimii cinci ani, dar spuneau că nu au primiseră niciun răspuns.

“Aceste lucrări de agromediu sunt compuse din două Pachete, care cuprind lucrări distincte. Sancţiunile privind încălcarea prevederilor din Pachetul I sau/ şi Pachetul II privind lucrările de agro- mediu sunt prevăzute într-un Ordin al Ministrului Agriculturii nr 20 din 26 ianuarie 2011. Aceste sancţiuni nu pot fi corelate şi extinse de la un pachet la altul. În cazul nostru, nu au fost încălcate, teoretic, decat măsurile prevăzute de Ghidul de Agromediu, pentru unul dintre Pachete, cel privind Practici Tradiţionale Agricole, ceea ce prevede retragerea sumei acordate prin subvenţie pentru anul în care s-a constatat încălcarea respectivului pachet. Aşa cum rezultă şi din raportul de expertiză, lucrările au fost executate integral, diferită fiind valoarea manoperei, faţă de valoarea calculată în devize. Şi atunci unde este prejudicul de 2,6 milioane lei?”, preciza în apărarea sa Alin Olteanu, preşedintele Obştii, în iunie 2013.

Acesta mai menționa că dosarul era urmarea unor “presiuni extrajudiciare”, făcând referire la taberele politice (PSD şi PDL) care s-au duelat la Tulnici după decesul fostului primar social-democrat Vasile Aguridă. De altfel, nu este un secret că acest dosar este o consecinţă a împărţirii sferelor de influenţă din zonă şi a bugetului uriaş administrat de cea mai avută obşte din judeţul Vrancea. Acționarul unuia dintre agenţii economici care a obţinut contracte bănoase de la Obşte, respectiv Cornel Negru, care era trimis în judecată  pentru înşelăciune, fals şi angajarea de forţă de muncă fără acte, considera tot în iunie 2013  că “cele mai multe dintre acuzaţii sunt nefondate şi se sprijină pe presupuneri ale anchetatorilor”. Citiți și un articol publicat la acea vreme în Ziarul de Vrancea privind contextul în care a apărut acest dosar accesând titlul alăturat: Răfuielile politice fac din Tulnici ţinta preferată a anchetatorilor Dosarul a avut primul termen pe 11 septembrie, 2013,  la Tribunalul Vrancea.

Iată că la aproape șase ani de la trimiterea în judecată,  instanța a dat o primă soluție la fond : 18 achitări și o condamnare cu suspendare. Astfel judecîtorii de la Tribunalul Brăila au dispus achitarea a 18 inculpați și condamnarea lui Costel Nicoară la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare și interzicerea unor drepturi pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare și folosirea cu rea credință de către administratorul societății a creditului de care se bucura societatea pentru a favoriza altă societate. Costel Nicoară era, la vremea respectivă, șeful SC Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici SRL și se poziționase de partea celor care ”luptau” pentru schimbarea conducerii Obștii de Moșneni Tulnici. Instanța a decis ”suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani” și confiscarea sumei totale de circa 36.500 de lei de la inculpatul condamnat. Totodată, Nicoară va trebui să efectueze muncă neremunerată în folosul comunității la Primăria Tulnici sau la Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Tulnici pentru 90 de zile lucrătoare. Pe de altă parte, judecătorii au respins ca nefondate pretențiile civile formulate de APIA – Aparatul Central. Decizia Tribunalului Brăila este cu drept de apel.

Sentința pe larg dată de judecătorii de la Tribunalul Brăila o puteți citi accesând AICI sau documentul atașat acestui articol 


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.