Local

A murit scriitorul și profesorul vrâncean Jan Pavel. Anul trecut își lansase cartea „Ultima aventură: amintiri de la ISEH-Focşani”

Ziarul de Vrancea
18 sep 2021 8008 vizualizări

Trista veste a fost făcută publică prin intermediul unui anunț transmis Ziarului de Vrancea de familie: „Familia Pavel anunță trecerea în neființă a profesorului Jan Pavel. Dumnezeu să-i odihnească în pace, sufletul bun și drept! Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Jan Pavel va fi depus vineri 17 septembrie 2021 la biserica Săpunari din Focșani, iar înmormîntarea are loc sâmbătă, 18 septembrie 2021, la Cimitirul Nordic Focșani.”

Ziarul de Vrancea transmite condoleanțe familiei și apropiaților profesorului Jan Pavel. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Citiți în continuare ce scria pe coperta 2 a cărții „Ultima aventură: amintiri de la ISEH-Focşani”, redactorul șef al revistei ”Salnul Literar”, Culiță, Ioan Ușurelu, despre profesorul Jan Pavel

In memoriam Jan Pavel - articolul transmis de scriitorul și jurnalistul vrâncean Radu Borcea

După „Ultima aventură” pe ogorul scrisului, profesorul Jan Pavel a plecat la ceruri

Cât de nedreaptă este viața cu unii oameni care s-au născut să-și iubească semenii! Așa s-a întâmplat și cu muzeograful Jan Pavel, profesor de Limba și Literatura Română la bază, despre care am aflat, cutremurat, miercuri seară, de la scriitorul Culiță Ioan Ușurelu, că a fost învins de perfidul COVID. Nu mă așteptam și nimeni nu se aștepta să se întâmple așa ceva, pentru că Jan Pavel era o fire optimistă, un om plin de viață, cu un umor fin, care mai avea proiecte literare de finalizat.

Cu Jan Pavel m-am cunoscut în urmă cu mai bine de 45 de ani. Mai îndeaproape însă ne-am cunoscut în ultimii 5-6 ani, când s-a apucat serios de scris, pentru că avea puse deoparte multe informații și amintiri necunoscute în detaliu de către cititori. LaEditura Salonul literar din Odobești, condusă de scriitorul Culiță Ioan Ușurelu, agăsit și locul potrivit pentru a-și pune gândurile și talentul în volume, iar printre cei aleși de autor și editor ca să comenteze scrierile sale pline de miez și într-un stil propriu, inconfundabil, m-am aflat și eu.

Încă de la terminarea Facultății de Filologie a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași și integrarea sa în colectivul Școlii Generale din Broșteni, Jan Pavel – fiind un împătimit al turismului montan - și-a antrenat eleviiîn numeroase excursii de cunoaștere a frumuseților Carpaților noștri,  trăirile din acele „escapade” montane fiind relatate în volumul Peregrin prin munții noștri (Editura Salonul literar, 2018).

Ca elev eminent al faimosului Liceu „Unirea” din Focșani și având proaspete în memorie atâtea portrete de colegi, colege și de profesori care i-au transmis carte de învățătură, prietenul nostru Jan Pavel a scris volumul Amintiri de la Mica Universitate, pentru că așa a fost pe vremuri – și a rămas și astăzi – Liceul/Colegiul Unirea: o Mică Universitate. A urmat Povestiri din Mahalaua Tăbăcari (un regal despre o lume care a fost și nu mai este), lansare de carte la care autorul, făcând „prologul”, a uimit asistența prin amintirile etalate, de parcă evenimentele trăite s-ar fi întâmplat în zilele noastre, iar bătrânii cunoscuți de el în cartier ar fi trăit până ieri.

Un alt volum din categoria narațiunilor de altă dată poartă titlul Amintiri din studenție. Și ele proaspete și relatate cu haz și nostalgie, pentru că nici o trăire nu este mai frumoasă decât viața de student.

Dar Jan Pavel a dorit să ne ofere și cărțicu altă tematică. Fiind nu numai profesor de…profesie, ci și muzeografși un împătimit al etnografiei (a fost unul dintre specialiștii în domeniu care a înființat Muzeul Satului Vrâncean din Crângul Petrești), precum și specialist în asigurarea resursei umane la colosul industrial ISEH Focșani, regretatul nostru prietenne-a mai oferit în anul 1920 două volume de referință – Studii de Etnografie și Artă Populară, respectiv Ultima aventură -, apărute la aceeași prestigioasă editură Salonul literar.

Cum am spus mai înainte, Jan Pavel, ca un proiectant cu  imaginație,mai avea pe „planșetă” și alte idei care așteptau să fie dezvoltate. Își propusese să lucreze la Volumul OPERA OMNIA, care să însemne un corolar al scrierilor sale. Și chiar mă invitase să-i fiu alătur. Mi-a spus însă că nu se grăbește. Că trebuie să cumpănească ce să selecteze din ceea ce a  scris și ce să mai adauge pentru ca lucrarea să fie rotundă. Însă nu timpul, ci perfidul COVID nu i-a mai dar șansa să-și scrie cu adevărat Ultima aventură.

Drum lin către stele, prieten bun și drag!

Radu BORCEA

Citiți și:””Cu tristeţe am aflat de trecerea la cele veşnice a distinsului profesor şi muzeograf - JAN PAVEL. OM cu o remarcabilă activitate profesională, şi-a dedicat viaţa cercetării etnografice a judeţului Vrancea, lăsându-ne ca moştenire o serie de studii etnografice, unite într-un volum lansat de curând. Colectivul Muzeului Vrancei îşi exprimă profundul regret şi este alături de familia îndoliată! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Vizionați In meoriam Jan Pavel înregistrarea VIDEO a lansării cărții „Ultima aventură: amintiri de la ISEH-Focşani”, la Biblioteca Judeţeană Vrancea, vineri, 2 octombrie 2020

VIDEO:vrancea atlastv

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.