Local

Sirenele au plins in urma doctorului Varasciuc

Doina Ganea
4 dec 2006 1903 vizualizări
Medicul Nicolae Varasciuc a fost ingropat la cimitirul din satul Ciuslea u in urma cortegiului, zeci de masini ale Ambulantei au pornit sirenele intr-un tipat dureros u "Este atit de nedrept sa-l ia Dumnezeu cind noi aici pe pamint mai aveam nevoie de el!!"

Sute de oameni l-au condus ieri pe ultimul drum pe fostul director al Serviciului Judetean de Ambulanta, medicul Nicolae Varasciuc. Rude, prieteni, colegi in uniforme, medici si asistente l-au insotit pentru ultima oara pe cel care a fost un devotat profesionist de exceptie. Slujba de inmormintare a avut loc ieri la Ciuslea, satul de bastina al sotiei medicului, Camelia. De la domiciliul socrilor si pina la biserica din sat, unde a avut loc slujba de inmormintare, medicul a fost insotit de "plinsul" a peste 20 de sirene de pe tot atitea ambulante, care a zguduit linistea duminicala a satului. Un cortegiu impresionant, cu zeci de jerbe si coroane de flori din partea celor care l-au cunoscut. Au fost prezenti la inmormintare chiar si fosti colegi de munca, de facultate sau fosti pacienti ai medicului din perioada in care acesta era stagiar in comuna Vrincioaia. Nicolae Varasciuc, 54 ani, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta, a suferit un infarct miocardic acut chiar in timpul serviciului de garda, saptamina trecuta. Moartea saprematura a lasat in urma multa durere si o sotie nevoita sa

creasca singura un baietel de doar sase ani, Andrei. Impietrita de durere, sotia medicului plingea ieri incet la capatiiul sotului. Andrei, fiul sotilor Varasciuc privea nedumerit la oamenii care se aflau in jurul tatalui sau neinsufletit. Pe buze ii stateau intrebari la care viata nu-i va da probabil niciodata raspuns.


"Era un om cu mult umor"


La poarta bisericii unde avea loc slujba, multimea care nu mai avea loc in biserica micuta pomenea numele doctorului Varasciuc. "Il cunosc pe doctorul Varasciuc de mai bine de 25 de ani. Am lucrat impreuna de tot atita timp. Era un om minunat, care punea mult prea mult suflet. Nu ne-a venit sa credem cind am auzit ce s- a intimplat. Era o persoana cu foarte mult umor. Ne antrena infiecare dimineata la o cafea cu lapte si ne spunea un banc. Pacat!", ne-a spus Stanica Irimia, lider de sindicat al ambulantierilor vrinceni. Soferul Nicu Sontica a fost in noaptea fatidica de garda cu doctorul Nicolae Varasciuc. "Am lucrat cu doctorul Varasciuc de la inceputuri, as putea spune. De acum 26 de ani. In noaptea cind s-a intimplat nenorocirea eu eram de garda cu dinsul. Ma uitam si nu-mi venea sa cred ca doctorului i s- a facut rau. Nu l-am auzit odata plingindu-se de inima. Nu-mi amintesc sa-l fi vazut ca-si ia tensiunea vreodata. Nu stiu, a fost ceva de necrezut ce s-a intimplat", a povestit soferul.


O meserie care te consuma


In casa socrilor, inainte de a se porni cortegiul funerar, prietenii si cunoscutii au tinut sa-si ia ramas bun de la medicul Nicolae Varasciuc. "Aceasta este o meserie in care trebuie sa pui foarte mult suflet. Medicul Nicu Varasciuc a pus foarte multa inima. A vrut sa faca prea multe si i-a fost fatal. Profesia de medic este una care te consuma. Dupa ani de munca si posibile satisfactii aceasta meserie isi cere dreptul", a spus in fata celor prezenti medicul Daniela Dinca de la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului

Judetean de Urgenta "Sf. pantelimon" Focsani. Alti apropiati ai medicului si-au exprimat tristetea si nedumerirea cu privire la disparitia acestuia. "L-am cunoscut pe vremea cind era medic la noi, la Vrincioaia. A fost un doctor tare bun si saritor. Desi nu lucrez in mediul sanitar am ramas apropiati si dupa ce a plecat de la Vrincioaia. Am venit acum la inmormintare, desi imi este tare greu sa cred ca nu mai este", a spus Vasile Rebega. La inmormintare au fost si oameni care nu i-au fost prea apropiati,

dar care au avut numai cuvinte bune despre seful medicilor ambulantieri. "Stiu ca era un om tare de treaba. Mai venea pe aici, pe la Ciuslea, la rudele sotiei. Era foarte saritor. Sint oameni de toata isprava atit ei cit si rudele lor", a spus Dumitra Tudose.


"Traiesc un cosmar"


Medicul a parasit aceasta lume la numai citeva saptamini dupa moartea ginecologului Viorel Hanta, rapus si el de o afectiune cardiaca. Tragica intimplare a fost primita cu tristete de catre medicul ambulantier Danut Ceamburu. "Traiesc un cosmar din care vreau sa ma trezesc. Ma uit in jur si nu-mi vine sa cred ca

Nicu nu mai este. E atit de nedrept sa-l ia Dumnezeu acum, cind noi, aici, pe pamint, mai aveam nevoie de el! Imi amintesc ca eu eram student in anul VI la medicina si el era abia in anul intii. Era la primul lui examen, iar eu aveam licenta. Ne-am reintilnit la Vrincioaia. Este ciudat ca si medicul Viorel Hanta a fost medic la Vrincioaia si s-a stins acum doua saptamini. Nu stiu ce sa spun, Vrincioaia nu este numai locul de unde ne vin cutremurele. Mai inseamna si altceva. Probabil ca declansaza anumite energii care ii face prea energici si devotati pe oamenii care traiesc acolo o vreme. Am lucrat si eu ca medic la Vrincioaia si doctorul Gheorghe Stoica. Ciudat!", a declarat tulburat medicul Danut Ceamburu, de la SAJ Vrancea.


Ion Oprea, prezenta discreta


La inmormintarea medicului Nicolae Varasciuc a fost prezent si prefectul Ion Oprea. Acesta a avut o prezenta discreta si nu a vrut sa faca nici o declaratie publica. Neoficial, s-a intretinut cu medicii si asistentii medicali de la SAJ, carora le-a exprimat compasiunea sa fata de cele intimplate si convingerea ca disparitia doctorului Nicolae Varasciuc, care era membru al Partidului Democrat, este o pierdere pentru Ambulanta. Prefectul a apreciat in mod special activitatea doctorului Varasciuc in perioada inundatiilor de anul trecut, medicul fiind membru in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta. Nicolae Varasciuc era de doi ani directorul SAJ pe care a incercat sa-l mentina la un nivel inalt de calitate. Apropiatii sai spun ca acesta era stresat si din cauza presiunilor venite din sistem asupra sa. Doctorul Danut Ceamburu crede ca poate acest eveniment nefericit va atrage atentia autoritatilor responsabile si asupra conditiilor in care lucreaza cei de la Ambulanta, precum si in ceea ce priveste neajunsurile cu care se confrunta zi de zi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.