Local

Cutremurele din Vrancea vor fi prevazute

Mihai Boicu
28 mar 2005 835 vizualizări
Vrancea va avea un sistem de avertizare seismica in timp real. De la prima unda seismica pina la declansarea efectiva trec 20-23 secunde. Urmatorul cutremur important ar putea avea loc in 2007.

Cutremurele din Vrancea, cea mai activa zona seismica a Romaniei, vor putea fi prevazute datorita unui sistem de avertizare seismica in timp real, care ar putea intra in functiune pina la sfirsitul anului. Anuntul a fost facut la Focsani de seismologul Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamintului, la seminarul "Cutremurele vrincene", care a avut loc simbata in cadrul editiei a opta a "Salonului constructorilor". "Acest lucru este posibil datorita distantei mare dintre prima unda si «unda catastrofala», cum o numim noi, care este de 20-23 de secunde", a precizat seismologul Gheorghe Marmureanu. Aceasta particularitate seismica unica ar putea salva de la moarte milioane de vieti.

Cutremurele din Vrancea se produc la o adincime de peste 100 de kilometri, iar intervalul de timp pina la declansarea efectiva a cutremurului poate fi folosit pentru oprirea instalatiilor industriale care, altfel, ar putea provoca adevarate catastrofe. Directorul INCDFP a spus ca peste 300 de persoane au murit la cutremurul din 4 martie 1977, deoarece nu s-a oprit alimentarea cu gaze si energie electrica si s-au declansat zeci de incendii. Tocmai pentru a fi salvate bunuri si vieti, a fost pus la punct "Sistemul de avertizare seismica in timp real, in caz de cutremure majore vrincene, a obiectivelor industriale si a altor instalatii de interes national". Pe platforma de la Vrincioaia si Plostina au fost deja montati senzori de avertizare la suprafata si la o adincime de 50 de metri. Datele transmise de acesti senzori vor fi analizate la Statia Seismologica Vrincioaia, dupa care vor fi transmise la Bucuresti, de unde se va declansa automat oprirea unitatilor conectate la sistem. Sistemul permite ca in circa o secunda de la sosirea undelor seismice sa se poata lua citeva masuri preventive, cum ar fi blocarea alimentarii cu gaz metan, oprirea instalatiilor electrice de inalta tensiune, salvarea datelor din calculatoarele de la nivel central, asigurarea lifturilor, a conductelor de apa si de petrol, a trenurilor de mare viteza sau a rafinariilor. Pe linga aceasta, sistemul alerteaza Protectia Civila si personalul din spitale. Seismologii au afirmat la Focsani ca aceasta este o realizare unica a cercetarii stiintifice de la noi, intrucit, de exemplu, in California si in Turcia nu se poate interveni la fel deoarece seismele se produc la adincimi mici si sint semnalate cu doar 1-1,5 secunde inainte de declansare. Sistemul de avertizare seismica functioneaza deocamdata pentru platforma de la Turnu Magurele unde, la un cutremur mai mare de 5 grade pe scara Richter, se declanseaza un sistem de siguranta al iradiatorului.

Cutremur de 7 grade in 2007

In ceea ce priveste posibilitatea producerii unui seism de o mai mare magnitudine in Vrancea, seismologul Gheorghe Marmureanu a declarat la Focsani ca acesta nu este asteptat pina in 2007, si ar putea avea o intensitate estimata la 6-7 grade pe scara Richter. "Parerea mea este ca Vrancea nu este suficient de incarcata pentru a produce un cutremur puternic", a declarat Marmureanu. Acesta a spus ca institutul care il conduce, impreuna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, are in derulare sapte proiecte importante, printre care se numara si cel al realizarii unei harti seismice la nivel national. Dr. Mircea Radulian, directorul stiintific al INCDFP, a vorbit despre "Caracteristici si implicatii asupra Hazardului Seismic". "Vrancea este o zona particulara, deoarece intr-o zona restrinsa este o energie seismica foarte mare, care nu se mai intilneste in alta parte", a spus Mircea Radulian. Acesta a afirmat ca seismele care au loc la o adincime de 100 de kilometri sint mai periculoase inspre Bucuresti, deoarece valul seismic se amplifica, in timp ce cele care se produc la 140 de kilometri adincime produc pagube mai mari spre nord- est. Dr. inginer Constantin Ionescu, seful Retelei Seismice Nationale, a facut la Focsani o demonstratie practica a modului in care functioneaza sistemul de avertizare. "Sistemul de alarmare se adreseaza acelor institutii care au instalatii care pot produce efecte devastatoare in urma unui cutremur", a precizat Constantin Ionescu. In Vrancea sint amplasate 45 de statii care masoara acceleratia, 14 statii analogice si 10 statii seismice de banda larga.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.