Local

Proiecte indraznete pentru bolile pulmonare

Ziarul de Vrancea
25 mar 2005 936 vizualizări
Bolnavii de tuberculoza din Vrancea vor fi monitorizati pe calculator si transportati la centrele pneumoftiziologice cu jeep-ul.

Cu ocazia "Zilei Mondiale de lupta impotriva tuberculozei", medicii pneumoftizilogi s-au reunit la o masa rotunda cu scopul de a realiza o mai buna colaborare intre medicii de familie si medicii pneumoftizilogi, pentru depistarea cit mai precoce a cazurilor de boli pulmonare. "Exista deficiente in ceea ce priveste implicarea personalului medico-sanitar in rezolvarea cazurilor de tuberculoza. Morbiditatea este in crestere deoarece medicii nu informeaza cum trebuie pacientii. Stiu ca nu este obligatia lor sa-i primeasca, daca nu sint asigurati, insa as vrea macar sa-i consulte si sa-i trimita la noi daca prezinta simptome specifice", a spus Mariana David, medic pneumoftizilolog si coordonatoarea campaniei "Cere mai mult de la viata!". Medicii de familie spun ca nu refuza nici un pacient care se prezinta la usa lor, insa, cu toate acestea, multi oameni care au simptome specifice TBC-ului, cm ar fi lipsa poftei de mincare, tegumente palide, scaderea in greutate, tuse frecventa si febra, au aflat din presa ca testarea este gratuita. "Au venit oameni la cabinetul meu si mi-au spus ca au aflat din presa despre gratuitatea la cabinetele de pneumoftiziologie. Ar trebui sa ia legatura cu medicul de familie, care sa ne informeze si sa-l ajutam noi. Majoritatea bolnavilor de TBC sint persoane paupere si nu au bani sa ajunga la Focsani", a spus medicul Vasile Ursescu.

Masina de teren pentru transportul TBC-istilor

Inepind din luna mai, medicii pneumoftiziologi vor beneficia de o masina de teren finantata printr-un program intermediat de Institutul de Pneumologie "Marius Nasta". Masina va fi folosita pentru transportul gratuit al bolnavilor la Focsani. "Este un lucru extraordinar, deoarece era o mare problema cu transportul bolnavilor de TBC. As vrea ca medicii de familie sa aiba permanent la ei spute pentru a putea recolta pe loc de la pacientii simptomatici. Este o metoda mult mai ieftina decit o radiologie pulmonara. Din 10.000 de radiologii sint depistate doar 3 cazuri de TBC. Prin simptomatologie depistam mai usor si mai ieftin persoanele infectate cu bacilul koch", a mai adaugat medicul Mariana David. Faptul ca sputa trebuie dusa la laborator in mai putin de cinci zile de la recoltare, iar o singura masina este disponibila pentru tot judetul, a detreminat ca unii medici sa nu fie de acord cu recoltarea probelor de catre medicii de familie. "Eu nu sint de acord ca medicii de familie sa umble cu dispozitivele pentru recoltarea sputelor in buzunar. In primul rind este o singura masina functionabila si nu cred ca va putea face fata tuturor solicitarilor. Sputa trebuie adusa in termen scurt la laborator", a declarat medicul Floarea Constantin.

Medicii vor un tratament mai scurt

O persoana diagnosticata cu TBC trebuie sa urmeze un tratament strict timp de de sase luni, insa doar primele doua luni sta internata in spital, pina ce boala nu mai este contagioasa. Dupa cum spun medicii, bolnavii renunta la tratament dupa aceste doua luni, deoarece starea lor se amelioreaza, iar spitalizarea timp de 6 luni este costisitoare. Pentru o evidenta stricta a cazurilor, medicii au propus ca fiecare dispensar sa fie dotat cu computer pentru a putea monitoriza si inregistra cazurile de TBC, dar si pentru a putea face o statistica a tuturor cazurilor. "Sint multi care pleaca in strainatate si nu mai continua tratamentul. Dupa aceste prime doua luni de tratament ei se simt mai bine si renunta. Noi nu-i mai putem gasi daca-si muta domiciliul si nu mai sint in evidenta unui medic. Cu ajutorul calculatoarelor vom putea inregistra toate cazurile de TBC", a spus medicul Iuliana Topana. Medicii cred ca o solutie ar fi si descoperirea unui tratamnet de scurta durata, macar redus la jumatate, adica trei luni. In prezent in Vrancea sint depistati 780 de bolnavi de tuberculoza, dar medicii sint optimisti si merg pe deviza ca "la fiecare 10 minute, un pacient de tuberculoza se vindeca!".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.