Local

Cine acopera nelegiuirile de la SC Agromec SA Vulturu

Gabriel Sava
25 mar 2005 1013 vizualizări
In ciuda legii, un singur om controleaza deciziile in cadrul SC Agromec SA Vulturu. Actionarii spun ca directorul taie si spinzura dupa bunul plac. Initiativele SC Weritas SRL, care detine 43% din actiuni, sint mereu blocate. Toate demersurile legale ale reprezentantilor Weritas au esuat din cauza "relatiilor sus puse" directorului Elvir Ifrim. Acesta neaga toate acuzatiile aduse.



O stare conflictuala de mentine de mai multa vreme intre actionarii de la SC Agromec SA Vulturu, societate privatizata de Fondul Proprietatii de Stat si tranzactionata pe piata de capital in urma cu citiva ani. Fosta Sectie de Mecanizare Auto Vulturu a fost privatizata in 1996, iar capitalul social a fost transformat in 52.500 actiuni, echivalente unui capital social de peste 1,3 miliarde lei. Dupa privatizare, societatea si-a inscris actiunile la Registrul Roman al Actionarilor si, astfel, a devenit una deschisa, respectiv cu actiuni tranzactionabile. Astfel SC Weritas SRL Focsani a devenit, in urma unei oferte publice de cumparare, detinatoarea a 43% din actiunile SC Agromec SA Vulturu. Chiar daca are aceste actiuni, firma nu-si poate impune punctul de vedere din cauza directorului Elvir Ifrim, care ii manipuleaza pe ceilalti actionari. Desi spun ca au reclamat de multe ori aceste nereguli, situatia a ramas la fel. Patronii SC Weritas SRL spun ca directorul are cunostinte printre finantisti, procurori si politisti care ii acopera neregulile.

40% din actiunile SC Agromec SA Vulturu au fost vindute de FPS in anul 1996 salariatilor unitatii. In calitate de detinatori, lucratorii urmau sa le achite in rate anuale, pina in luna octombrie 2005. Salariatii s-au asociat astfel in Programul de Asociere a Salariatilor (PAS), ai carui membri deveneau detinatorii celor 20.999 actiuni corespunzatoare pachetului de 40%. Pentru a garanta plata celor 20.999 actiuni, FPS le-a gajat pina la plata catre Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). In urma unei sedinte privind alegerea Adunarii Generale a Actionarilor al PAS, Elvir Ifrim a fost ales director. Actionarii spun ca prima incalcare a legii din partea directorului Elvir Ifrim este chiar nedistribuirea acestor actiuni, pe motiv ca ele ar fi gajate. In acest moment, nimeni nu stie care sint efectiv actiunile care ii revin in cadrul PAS. Si, practic, fara a avea o evidenta decit nominala a numarului de actiuni detinut de fiecare in parte, directorul poate "jongla" linistit cu valorile pe care le administreaza.

Uite-o alba, nu, ca-i neagra!

Ene Tinca, mama celor doi frati care detin SC Weritas SRL Focsani, a participat la capitalul social al Agromec Vulturu cu o suma care, ulterior, i-a dat dreptul sa primeasca 2135 de actiuni in cadrul PAS. "Desi existenta acestor 2135 actiuni a fost obtinuta in instanta, Elvir Ifrim a refuzat sistematic sa le inscrie in registrul actionarilor PAS. Am incercat inclusiv o executare silita insa, datorita relatiilor pe care le are in organele de ancheta si justitie din Vrancea, fiecare demers al nostru a fost blocat", declara Valentin Ene, unul dintre actionarii SC Weritas SRL. Prin sentinta pronuntata in 17 iulie 2000 si ramasa definitiva, instanta "obliga pirita (n.r. SC Agromec Vulturu- PAS) sa inregistreze in registrul propriu al Asociatiei salariatilor si membrilor conducerii societatii "Agromec"- Vulturul PAS si sa depuna demersurile necesare inscrierii in Registrul Actionarilor SC Agromec Vulturu SA, a 2135 actiuni, in valoare de 55.508.346 lei, dobindite de reclamanta Ene Tinca, prin cumparare". In ciuda acestei hotariri, femeia spune ca Elvir Ifrim, in calitate de director si presedinte al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) al SC Agromec SA, cit si al Agromec PAS, nu a executat nici pina acum decizia instantei. Un simplu calcul arata ca numarul de actiuni pe care fratii Ene le-au mostenit de la mama lor le-ar da dreptul unui vot in AGA pentru 10,16 procente. Mai mult decit refuzul de a inregistra cele peste 2000 de actiuni in Registrul Actionarilor, Elvir Ifrim voteaza in calitate de imputernicit cu respectivele actiuni, fara a avea nici dreptul si nici imputernicirea de a o face, dupa cum sustin fratii Ene. Ei mai spun ca toate sesizarile facute la Politie si Parchet au fost, pe rind, sortite esecului. "Elvir Ifrim a incalcat prevederile Legii 31/1990 a societatilor comerciale, chiar in momentul in care a fost ales ca director", afirma in acest sens Valentin Ene. Un specialist din cadrul Estinvest, societate de servicii de investitii financiare, a confirmat ca administratorul societatii nu se poate reprezenta pe sine la hotaririle care se iau in cadrul AGA in cazul in care este si detinator de actiuni la respectiva societate. "Solutia legala este de a delega o alta persoana care sa-i reprezinte interesele in calitate de actionar", a precizat reprezentatul Estinvest.

Actiuni vindute ca la marginea drumului

Modalitatea de vinzare a valorilor mobiliare, cele in categoria carora se numara si actiunile, este una speciala, reglementata de lege. Aceasta se face de obicei, prin intermediul unei societati de valori mobiliare (SVM) care are posibilitatea de a tranzactiona in piata de capital. In cazul in care actiunile sint vindute intre actionari, asa cum s-a intimplat la Vulturu, tranzactia trebuia sa respecte conditiile legale. Articolul 64 din OUG 32/1997 specifica: "Dreptul de proprietate asupra actiunilor nominative se transmite prin declaratie facuta in registrul actionarilor al emitentului, subscrisa de cedent si de cesionar sau de mandatarii lor, si prin mentiunea facuta pe actiune. Prin actul constitutiv se pot prevedea si alte modalitati de transmitere a dreptului de proprietate asupra actiunilor nominative. Dreptul de proprietate asupra actiunilor emise in forma dematerializata si tranzactionate pe o piata organizata se transmite in conformitate cu Legea privind valorile mobiliare si bursele de valori. Subscriitorii si cesionarii ulteriori sint raspunzatori solidar de plata actiunilor timp de 3 ani, socotiti de la data cand s-a facut mentiunea de transmitere in registrul actionarilor". "Mai am si acum certificate de la persoane care mi-au vindut actiunile. Le-am pus acolo in fiset, n-am mai avut treaba cu ele. E adevarat ca unii dintre proprietari nu mai traiesc, dar exista mostenitorii", recunoaste directorul Elvir Ifrim, adeverind astfel ca detine certificate de actionar la SC Agromec SA in care nu s-a operat nici o modificare care sa ateste vinzarea/ cumpararea acestora. Rezulta astfel ca tranzactia actiunilor s-a facut prin simpla transmitere fizica a acestora. Neregulile au mers pina la capat in momentul in care schimbarea proprietatii a putut fi facuta chiar daca vinzatorii nu au fost prezenti. Din afirmatiile facute de reprezentantii SC Weritas SRL dar si de alti actionari ai Agromec Vulturu, majoritatea achizitiilor de actiuni facute de catre directorul ELvir Ifrim a respectat "tipicul" amintit mai devreme. Ar fi interesant de cercetat de catre organele de ancheta insusi modul in care au putut fi tranzactionate pina la final aceste actiuni.

Presedinte AGA "scapat" miraculos de urmarirea penala

Pentru a lua o decizie in cadrul AGA, respectiv a CA, detinatorii de parti sociale, respectiv de actiuni, voteaza cu procentul pe care il detine fiecare. In acest moment, in cadrul Agromec Vulturu reprezentarea este de 40% PAS, 43,7% SC Weritas, 16,3% alti actionari. Cu toate acestea, cel care hotaraste in numele intregii societati Agromec este acelasi Elvir Ifrim. Cum? Cu votul pe care il are in calitate de administrator al PAS, respectiv cele 40% din actiuni, si cu delegatie din partea altor detinatori de actiuni, directorul a reusit sa determine natura anumitor decizii deosebit de importante in AGA, mai ales in favoarea propriilor interese. Faptul ca respectivele delegatii au fost semnate de persoane care nu aveau nici o calitate legala sa o faca, respectiv ca Elvir Ifrim s-a folosit de ele, nu a contat prea mult in optica organelor de judecata. In Ordonanta de scoatere de sub urmarirea penala, procurorul Tirlea Florin arata ca "... La data de 06.11.1996, PAS a cumparat de la FPS, in baza contractului s...t 40% din capitalul social al S.C. Agromec Vulturu. Actiunile FPS au fost gajate pina la plata integrala a acestora. s...t La data de 29.07.1998, intre FPS si PAS s-a incheiat contractul de vinzare cumparare de actiuni avind ca obiect vinzarea a 108 actiuni in valoare fde 2.688.000 lei, suma ce a fost achitata dar actiunile nu au fost distribuite catre membrii asociatiei PAS. In perioada 7.10.1998-19.11.1998, Asociatia PAS a achizitionat de pe piata Rasdaq prin intermediul SVM Euroinvest SA Galati 1868 de actiuni ale SC Agromec Vulturu in valoare totala de 25.560.900 lei. Nici aceste actiuni nu au fost distribuite actionarilor de catre Ifrim Elvir. s...t In acelasi contract (cel de vinzare cumparare intre PAS Si FPS din 1996, cu numarul 1368) se stipuleaza expres ca actiunile vor fi distribuite de PAS membrilor asociatiei conform Legii 77/1994, dupa plata avansului de 93.344.800 lei. s...t Pina la data declansarii cercetarilor, atit invinuitul Ifrim Elvir cit si Tatar Aurel, nu au distribuit actiunile catre membrii asociatiei, acestea fiind imobilizatre la sediul Agromec fara nici un temei legal". Alaturi de aceste fapte, procurorul a mai retinut urmatoarele: "In aceeasi perioada- la sfirsitul anului 1999-, invinuitul Ifrim Elvir i-a determinat cu intentie pe invinuitul Cojocaru Victor sa semneze in fals. s...t Activitatea infractionala a invinuitului Ifrim Elvir constituie infractiunea de abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata, folosirea de actiuni nedistribuite actionarilor, votul in AGA ca proprietar de actiuni dar care nu-i apartineau...". Cu toate acestea, procurorul a dispus scoaterea de sub urmarirea penala, printre altii, a invinuitului Ifrim Elvir si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ de 1.000.000 lei. Dupa pronuntarea Ordonantei, acelasi procuror Tirlea Florin retine, in rezolutia de confirmare a propunerii de neincepere a urmaririi penale, din data de 15 februarie 2002 ca "... se confirma propunerea de neincepere a urmaririi penale fata de Ifrim Elvir sub aspectul savirsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si de a vota in adunari generale ca proprietar de actiuni care nu-i apartin in scopul de a forma o majoritate in adunarea generala in detrimentul altor actionari, deoarece, sub aspectul laturii subiective nu sint intrunite elementele constitutive ale acestor fapte- autorul nu a actionat cu scopul de a forma o majoritate in adunarea generala, intrucit a votat in calitate de proprietar al 2135 actiuni fata de 23.035 cit reprezinta majoritatea si nici nu a falsificat in vreun mod un inscris sub semnatura privata". Or, Ordonanta pronuntata cu un an mai devreme tocmai constatase savirsirea acelor fapte, iar proprietarul celor 2135 de actiuni era, cu hotarire judecatoreasca definitiva, nu Ifrim Elvir, ci Ene Tinca! Cum a reusit oare in numai un an, acelasi procuror sa-si schimbe radical optica asupra acelorasi fapte, este cel putin curios. Cert este ca nici pina in momentul de fata, nici actiunile care au apartinut Tincai Ene nu au fost inscrise in Registrul Actionarilor PAS, iar Ifrim Elvir este in continuare presedintele AGA al Agromec Vulturu. La intilnirea dintre directorul Ifrim si reprezentantii Ziarului de Vrancea, administratorul SC Agromec SA a incercat din toate puterile sa dilueze faptele care l-au incriminat si care au fost amintite mai sus. "Eu nu am fost vinovat cu nimic, instanta a retinut gresit, iar daca eu am gresit, am platit amenda, lasati astea...", a declarat directorul Elvir Ifrim incercind sa "spele putina".

Reprezentantii Weritas doresc doar divizarea societatii

Pentru a rupe lantul greutatilor intimpinate prin asocierea cu SC Agromec SA Vulturu, societatea fratilor Ene, SC Weritas SRL, a solicitat in repetate rinduri divizarea societatii. La o cifra de afaceri de peste 1,2 miliarde lei, SC Agromec Vulturu SA inregistreaza profit anual de 8 pina la 15 milioane de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.